Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Δε μας βγαίνουν οι δημοσκοπήσεις και γι' αυτό τις καταγγέλλουμε...

Το προβληματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη λειτουργία των δημοσκοπήσεων στην παρούσα συγκυρία, αλλά και για την αξιοπιστία ορισμένων εξ αυτών, εκφράζει ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και υπεύθυνος της Επιτροπής Ερευνών και Μελέτης Δημοσκοπήσεων, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του δ.σ. του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (Σ.Ε.Δ.Ε.Α.), Σπ. Ζαβιτσάνο. Η επιστολή κοινοποιείται και στον πρόεδρο της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων, Ηλία Νικολακόπουλο.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Πουλάκης, «τα νέα δεδομένα του πολιτικού και εκλογικού ανταγωνισμού, η έντονη ρευστότητα και η οξυμένη αντιπαράθεση, καθώς και το εθνικό και διεθνές περιβάλλον εντός του οποίου ο ανταγωνισμός αυτός διεξάγεται κατά την τρέχουσα περίοδο, καθιστούν ακόμα πιο καθοριστικό το ρόλο των δημοσιευόμενων δημοσκοπήσεων στη δημιουργία εντυπώσεων και στον επηρεασμό της συμπεριφοράς των εκλογέων, ενώ παράλληλα τα αποτελέσματα των ερευνών γίνονται αντικείμενο πολιτικής επικοινωνιακής εκμετάλλευσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

Για το λόγο αυτό, ο κ. Πουλάκης επαναφέρει την προτροπή του ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος των πλήρων και πρωτογενών στοιχείων - αποτελεσμάτων όλων των δημοσιευόμενων πολιτικών δημοσκοπήσεων που κατατίθενται στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων (άρθρο 5 παρ. 5ε του Ν. 3603/2007), και να βρίσκονται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα και πολιτικού κόμματος.

Επιπρόσθετα, ο Σ.Ε.Δ.Ε.Α. και η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων καλούνται να συμβάλλουν «στην προστασία της αντικειμενικής και ανεπηρέαστης ενημέρωσης και κρίσης των εκλογέων από τη διαρροή, σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε., ιστοσελίδες και ιστολόγια, φημολογούμενων δημοσκοπικών ευρημάτων κατά τη διάρκεια της δεκαπενθήμερης απαγόρευσης δημοσίευσης δημοσκοπήσεων πριν τη διεξαγωγή των εκλογών».

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει από καιρό τοποθετηθεί κατά της συγκεκριμένης απαγόρευσης και είναι υπέρ της ελεύθερης δημοσιοποίησης των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων, χωρίς κανέναν περιορισμό, πλην της τήρησης των κανόνων της επιστήμης και της δεοντολογίας. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, «από τη στιγμή που -κακώς- η απαγόρευση αυτή ισχύει και επειδή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου προ των εκλογών της 6ης Μαΐου γίναμε μάρτυρες απίστευτων διαρροών και ενός οργίου διαδικτυακής κυρίως, αλλά και έντυπης φημολογίας για δήθεν δημοσκοπικά ευρήματα», ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκασμένος να ζητήσει και την παρέμβαση του ΣΕΔΕΑ και της Ελεγκτικής «για την τήρηση της απαγόρευσης αυτής και την υπενθύμιση στους πολίτες ότι τυχόν διαδόσεις κατά τη διάρκεια της δεκαπενθήμερης απαγόρευσης δεν ισχύουν».

«Εμείς από την πλευρά μας», καταλήγει στην επιστολή του το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, «επιφυλασσόμαστε να χρησιμοποιήσουμε κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα για την προστασία της αντικειμενικής ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και της ισότιμης τήρησης των κανόνων και των απαγορεύσεων έναντι όλων». http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου