Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Τα σενάρια της μη αυτοδυναμίας (που θα καταρρεύσουν στην πράξη)


Από χθες τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μας έχουν ζαλίσει στην κυριολεξία με τα σενάρια συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές. Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια με τις διερευνητικές εντολές τα οποία μέχρι και τον …Τσίπρα φέρουν να αναλαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να διερευνά το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει με τον … Καμμένο και τον Κουβέλη, αφού η συντρόφισσα Αλέκα απέρριψε ήδη μετά βδελυγμίας το ενδεχόμενο να καταλάβει το θερινό Μαξίμου ειρηνικά.
Φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στο σενάριο που ονειρεύεται κάθε νύκτα η διαπλοκή στην Εκάλη, να είναι δηλαδή μικρή η διαφορά της ΝΔ από το δεύτερο κόμμα (ΠΑΣΟΚ; ΣΥΡΙΖΑ;), το σενάριο δηλαδή μιας συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, ως πρωθυπουργοί φέρονται οι εκ της ΝΔ κ. Αβραμόπουλος και Δήμας. Βεβαίως.. άλλωστε, όπως έχω γράψει πολλές φορές, κι εγώ θέλω να κάνω σεξ κάθε βράδυ με την Αντζελίνα Τζολί, αλλά δεν μου κάθεται ρε γαμώτο
Σε κάθε περίπτωση και επειδή ΟΛΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ, σας επισημαίνω ότι όπως διαβάζω στην realnews ο γνωστός ΛΑγΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης “άνοιξε χθες τη συζήτηση δημοσίως
προτείνοντας για μια τέτοια θέση το Δημήτρη Αβραμόπουλο, που καιρό τώρα οικοδομεί ένα συναινετικό προφίλ...”
Ο οποίος φυσικά δεν έσπευσε να το διαψεύσει. Αλλά άφησε ερωτήματα να αιωρούνται λέγοντας μεταξύ άλλων σήμερα στη ΝΕΤ: “Η κυβέρνηση Παπαδήμου στο μίνιμουμ συνεννόησης που επέτυχε, αφήνει τη σπορά της, δεν είναι κάτι που πρέπει να καταδικάσουμε. Χρειάζεται εθνική συνεννόηση, κατανόηση, στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων. Η αυτοδυναμία δεν αποκλείει τη συναίνεση, αντίθετα την καθιστά υπέρτατη αξία της Δημοκρατίας και δείχνει ότι ερχόμαστε να κυβερνήσουμε όχι αλαζονικά, αλλά με μετριοπάθεια, με αποφασιστικότητα και διάθεση εθνικής ενότητας….”
Από κοντά και ο Μ. Βαρβιτσιώτης που συνεχίζοντας, όπως και τα άλλα νεοφιλελεύθερα εξαπτέρυγα της ΝΔ, την υπονόμευση Σαμαρά, είπε σήμερα (REAL FM)  ότι η ΝΔ θα μπορούσε να συνεργαστεί με φιλελεύθερα κόμματα, όπως τα κόμματα της Ντόρας του Καρατζαφέρη κ.α. μην αποκλείοντας από όσα καταλάβαμε ούτε το κόμμα του κ. Καμμένου
Αφού σας υπενθυμίσω ότι ξέρετε πλέον τι θα κάνετε στις κάλπες αναδημοσιεύω μερικά από τα σενάρια που κυκλοφορούν για να έχετε γνώση.
Τα σενάρια της μη αυτοδυναμίας
Σύμφωνα λοιπόν με την Real News, εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία και με δεδομένο ότι η ΝΔ έχει «κλειδώσει» την πρώτη θέση, η εντολή θα δοθεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας στον Αντώνη Σαμαρά. Αν η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι μεγάλη, είναι σαφές πως ο Α. Σαμαράς δεν θα διαπραγματευτεί την πρωθυπουργία. Σε μια τέτοια περίπτωση, άλλωστε, θα έχει τη δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης είτε με κάποιο (ή κάποια) μικρότερα κόμματα της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας, εφόσον αυτά εισέλθουν στη Βουλή, είτε με το ΠΑΣΟΚ , είτε με το ΠΑΣΟΚ και τα μικρά κόμματα της κεντροδεξιάς. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η ψήφος ανοχής από το ΠΑΣΟΚ. Αν η ΝΔ, μάλιστα, είναι κοντά στην αυτοδυναμία, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και οι επαναληπτικές εκλογές με την ηγεσία της Συγγρού να ευελπιστεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα την επιτύχει.
Αν η εντολή δεν καρποφορήσει εντός τριών ημερών, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος, που όπως όλα δείχνουν – αν και κάποιοι τελευταίως εκφράζουν επιφυλάξεις – θα είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Με δεδομένο τον συσχετισμό δυνάμεων, αλλά και με το γεγονός ότι το δεύτερο κόμμα είναι αυτό που πρωτίστως πριμοδοτεί το πρώτο, ο Ευ. Βενιζέλος δεν θα έχει αριθμητική δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά είναι σαφές ότι θα προχωρήσει σε πολιτικούς ελιγμούς προκειμένου να δυσκολέψει εν συνεχεία τον Αντώνη Σαμαρά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει αν την τρίτη κατά σειρά εντολή θα λάβουν – σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα – η Αλέκα Παπαρήγα ή ο Αλέξης Τσίπρας. Η Αλ. Παπαρήγα έχει δηλώσει ότι θα την επιστρέψει, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ότι θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση της αριστεράς και ότι θα πάει την πρόταση στη Βουλή με τον Ευ. Βενιζέλο να τον κατηγορεί ότι δε γνωρίζει καν το Σύνταγμα, αφού για να πάει στη Βουλή απαιτείται να έχει τη δεδηλωμένη. Αν, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί τρίτο κόμμα, θεωρείται βέβαιο ότι στον Περισσό θα υπάρξουν αμφισβητήσεις σε πολιτικές και σε πρόσωπα.
Από την πλευρά της η “Καθημερινή” προβάλει τα εξής σενάρια:
- Δημιουργία κυβέρνησης της Ν.Δ. με ψήφο ανοχής από το ΠΑΣΟΚ. Το συγκεκριμένο σενάριο μπορεί να τεθεί σε ισχύ εάν το ποσοστό της Ν.Δ. είναι αρκετά υψηλό και η διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ μεγάλη. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ιπποκράτους θα δεσμευθεί ότι θα υπερψηφίζει όλα τα λεγόμενα «μνημονιακά» νομοσχέδια και άλλες επιμέρους ρυθμίσεις με τις οποίες συμφωνεί, αλλά κανένα από τα στελέχη της δεν θα αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.
- Διαμόρφωση κυβέρνησης του λεγόμενου «δεξιού τόξου». Συγκεκριμένα, ο σχηματισμός κυβερνητικού σχήματος με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και συμμετοχή ή στήριξη κομμάτων που κινούνται στις παρυφές της, από τον ΛΑΟΣ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες μέχρι τη Δημοκρατική Συμμαχία, παρά τις αντιπαραθέσεις στη λεγόμενη «δεξιά πολυκατοικία» στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.
- Συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Θα πρόκειται για επανάληψη του μοντέλου της κυβέρνησης Παπαδήμου στην τελευταία του φάση -δηλαδή μετά την αποχώρηση του ΛΑΟΣ- αλλά με πολιτικό πρόσωπο στην πρωθυπουργία. Δηλαδή, σε περίπτωση που η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα, με πρωθυπουργό τον κ. Αντ. Σαμαρά -όπως ο ίδιος έχει αναφέρει χωρίς να έχει υπάρξει ρητή άρνηση από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο- ή άλλο στέλεχος πρώτης γραμμής από τη Συγγρού.
Σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας. Και πάλι, βασικοί πυλώνες θα είναι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, αλλά θα μετάσχουν και μικρότερα κόμματα που θα συμφωνούν με την ανάγκη να διατηρηθεί η συμμετοχή της χώρας στον στενό πυρήνα της Ευρωζώνης και να εφαρμόσει τη νέα δανειακή σύμβαση.
Δημιουργία κυβέρνησης τεχνοκρατών, τύπου Μόντι, με ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη. Σε μια τέτοια περίπτωση το όνομα του κ. Λουκά Παπαδήμου θα μπορούσε να επανέλθει στο προσκήνιο, παρότι είναι σαφές πως τόσο η Συγγρού όσο και η Ιπποκράτους εμφανίζονται να προκρίνουν στην παρούσα φάση «πολιτική λύση» για την επομένη των εκλογών.
Θα τα ξαναπούμε στις … 17 Ιουνίου
Εμείς την γνώμη μας την είπαμε το πρωί: Αν δεν αλλάξει κάτι στα μυαλά των ψηφοφόρων (υπέρτατος κριτής ο λαός, για να μην παρεξηγούμεθα) Οδεύουμε ακάθεκτοι προς … επαναληπτικές εκλογές
Αν δηλαδή δεν σχηματιστεί κυβέρνηση στη διαδικασία των ερευνητικών εντολών και επειδή όπως εξηγούμε στην ανάρτηση αυτή κανείς δεν θα την θέλει στην πραγματικότητας, τότε σύμφωνα με το Σύνταγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς και αν δεν μπορέσει και τότε να σχηματιστεί κυβέρνηση αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής προκειμένου να διενεργηθούν εκ νέου εκλογές.
Στο παρασκήνιο, μάλιστα, συζητείται σενάριο νέων εκλογών στις 17 Ιουνίου. Εκλογές που θα προκηρυχθούν μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται στις 21 Μαΐου. Σε μια τέτοια περίπτωση, εκτιμάται ότι η παρούσα κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της με ελάχιστες αλλαγές στη σύνθεσή της.
Το «κλειδί» στον Σαμαρά
Σε κάθε περίπτωση τον πρώτο και ρυθμιστικό ρόλο θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς. Αυτό από μόνο του θα είναι κατά την γνώμη μια μεγάλη νίκη. Από εκεί και πέρα όλα θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά και τις έδρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου