Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Δ. Χριστόφιας: Επιμένει στο άνοιγμα Βαρωσίων-Αμμοχώστου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι θα επαναφέρει με έντονο τρόπο την πρότασή του, για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και του λιμανιού της Αμμοχώστου.

Σχολιάζοντας ενδεχόμενες τουρκικές κινήσεις, λόγω της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Χριστόφιας έστειλε το μήνυμα ότι η Λευκωσία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει «σχέδια βήτα» της Άγκυρας.

Εξάλλου, δήλωσε ότι το επίπεδο της προετοιμασίας της προεδρίας είναι πολύ καλό, και τόνισε ότι η Κύπρος μπορεί να ασκήσει μια πολύ καλή προεδρία.


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε όλους να εργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή, αφού υπέδειξε, θα δώσουν την καλύτερη απάντηση και στην κατοχική δύναμη, η οποία κατηγορεί την κυπριακή προεδρία και «με θράσος χαρακτηρίζει την Κύπρο μισό κράτος».

Το κράτος, είπε, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που περιλαμβάνει και τις Βρετανικές Βάσεις. Γι’ αυτό, σημείωσε, η επίσημη τελετή της έναρξης της κυπριακής προεδρίας θα γίνει στο θέατρο του Κουρίου, το οποίο είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και με βάση τις συμφωνίες, είπε, οι πολιτιστικοί χώροι είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επελέχθη το Κούριο για να σταλούν και πολιτιστικά, αλλά, τόνισε ο πρόεδρος Χριστόφιας και πολιτικά μηνύματα.

Ο κ. Χριστόφιας είχε διαβιβάσει προς τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ, μόλις την περασμένη βδομάδα, την πρόταση για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών με ταυτόχρονο άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Κύπριος πρόεδρος αποκάλυψε ότι η διαβίβαση της πρότασης έγινε μέσω του προέδρου του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιτράς, με τον οποίο συναντήθηκε στη Λευκωσία και ο οποίος διαδραμάτισε, όπως είπε, «και ρόλο απεσταλμένου του κ. Γκιούλ».

Μετά τη συνάντηση εκείνη ο κ. Ντεμιτράς δήλωσε ότι ανάμεσα στους πολλούς ηγέτες που έχει συναντηθεί «ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ανάμεσα στους λίγους που με έχουν επηρεάσει». Ανέφερε ακόμη ότι την πρώτη φορά που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας του ανέφερε ότι είχε υποβάλει υποψηφιότητα προκειμένου να λύσει το Κυπριακό. «Τον πίστεψα τότε, τον πιστεύω και τώρα», είπε ο κ. Ντεμιτράς.

Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο κ. Ντεμιτράς είπε ότι «συζητήσαμε τη συμβολή της οικονομίας στην επίλυση του Κυπριακού» και προσέθεσε ότι υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έλαβε τις σχετικές απόψεις του κ. Χριστόφια.

Ερωτηθείς σε ποιους τομείς θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Τούρκων επιχειρηματιών και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ντεμιτράς είπε ότι «σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο μπορούν να γίνουν πολλές συνεργασίες στους τομείς του τουρισμού, των ακινήτων, καθώς και στο χρηματοοικονομικό τομέα. Μια διχοτομημένη Κύπρος δεν ωφελεί κανένα», είπε.

Σημείωσε, επίσης, ότι «εδώ και δέκα χρόνια κάνουμε μια εκστρατεία για να μην πετάνε μαχητικά αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο, το Κυπριακό συνεχίζεται, στο Κυπριακό δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη. Υπάρχει, όμως, μια πολύ μεγάλη εξέλιξη. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Ελλάδας και, αν λύσουμε τα οικονομικά θέματα, θα επιταχυνθεί και η επίλυση των πολιτικών προβλημάτων. Αυτός ήταν και ο σκοπός της επίσκεψής μου», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου