Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Προειδοποίηση Π.Μολυβιάτη σε Τουρκία για ΑΟΖ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φραγκούλης Φράγκος, σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσε η γενική πρόξενος της χώρας μας στο Σικάγο, Ιωάννα Ευθυμιάδου, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στις "άριστες σχέσεις" της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας την 60χρονη συνεργασία μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, μιας και φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στη Συμμαχία. Ο κ. Φράγκος επισήμανε ότι οι δυο χώρες ήταν πάντα μαζί, στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αγωνιζόμενες για "κοινές αξίες".

Επίσης αναφέρθηκε στις "άριστες σχέσεις" μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ, ενώ Αμερικανοί πολιτικοί της περιοχής εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τον Ελληνικό λαό.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε επίσης για τις δύσκολες οικονομικές στιγμές που διέρχεται η χώρα μας, επισημαίνοντας τη συμπαράσταση των Ηνωμένων Πολιτειών και ειδικότερα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, για την οποία εξέφρασε θαυμασμό, ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες για την στήριξή της προς την Ελλάδα.

Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος, και ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Βασίλης Κασκαρέλης. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, η Τζιν Σασίν, Δημοκρατική γερουσιαστής, o Πατ Κουίν, κυβερνήτης της Πολιτείας του Ιλινόι, ο Τζέσι Κλαρκ, υπουργός Εσωτερικών της Πολιτείας και η Στεφανί Νίλι, υπουργός Οικονομικών. Συμμετείχαν ακόμα ο Αλέξης Γιαννούλιας, μέλος της Επιτροπής της πόλης του Σικάγου για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος, πρόεδρος του ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης HALC, ο Άντριου Άθενς, πρώην πρόεδρος του ΣΑΕ, και αρκετοί άλλοι παράγοντες της Ομογένειας στο Σικάγο.

Στον αντίστοιχο χαιρετσιμό του ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, είπε ότι "Η κρίση δεν έχει αλλάξει τα θεμελιώδη στοιχεία που καθιστούν την Ελλάδα έναν πολύτιμο σύμμαχο και εταίρο. Θα διαχειριστούμε κάθε πρόκληση που μπορεί να παρουσιαστεί για τα εθνικά μας συμφέροντα και θα το κάνουμε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα" στέλνοντας και ένα μήνυμα με την ευκαιρία στην Τουρκία αναφορικά με την τελευταία της επιθετική κίνηση στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ροδου και Καστελόριζου όπου ανακοίνωσε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έρευνας για υδρογονάνθρακες.

Ο κ. Μολυβιάτης, αναφέρθηκε καταρχήν στη φιλοξενούσα χώρα, "έναν στενό φίλο και σύμμαχο, μια χώρα με την οποία η Ελλάδα μοιράζεται μακροχρόνιους δεσμούς γνήσιας φιλίας, αμοιβαίου σεβασμού και κοινών θεμελιωδών αξιών", όπως είπε, προσθέτοντας: "Αγωνιζόμενες για ειρήνη, δημοκρατία και ευημερία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ στέκονται πάντα η μία δίπλα στην άλλη, σε δύσκολες αλλά και ειρηνικές περιόδους και αποστολές".

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι "σήμερα, οι διμερείς μας σχέσεις είναι τόσο δυνατές όσο ποτέ. Θα ήθελα να αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία για να εκφράσω, για μια ακόμη φορά, τη βαθιά μας εκτίμηση για την σταθερή υποστήριξη που η αμερικανική κυβέρνηση και ο πρόεδρος Ομπάμα προσωπικά έχουν προσφέρει στην Ελλάδα από την αρχή της τρέχουσας οικονομικής κρίσης".

Στη συνέχεια, ο κ. Μολυβιάτης αναφέρθηκε στα "επιτεύγματα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και των ηγετών της", σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Είμαστε περήφανοι για εσάς. Ενώ δουλεύετε σκληρά και αριστεύετε στις ΗΠΑ, κρατήσατε την Ελλάδα, την πατρίδα των προγόνων σας, ζωντανή μέσα στην καρδιά σας. Συνδυάζετε τα καλύτερα στοιχεία και από τις δυο χώρες. Και έχετε καταστεί η καλύτερη απόδειξη των σταθερών δεσμών και αξιών που μοιραζόμαστε με τις ΗΠΑ. Και αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την υποστήριξη της Εκκλησίας μας. Θα ήθελα ακόμη να καλωσορίσω πολλούς φίλους από την αμερικανικοεβραϊκή κοινότητα, της οποίας οι στενοί δεσμοί και οι επαφές με την ελληνική διασπορά παρουσιάζουν μεγάλο δυναμισμό και προοπτική, κάτι που θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε και να προωθήσουμε περαιτέρω".

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση που ταλανίζει τη χώρα μας, ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι "αυτή την στιγμή, η Ελλάδα περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο γεμάτη προκλήσεις. Αντιμετωπίζει μια από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της. Οι Έλληνες είναι αντιμέτωποι με πραγματικές αντιξοότητες και έχουν κάνει τεράστιες θυσίες για να ξεπεραστεί η κρίση. Αλλά, ξέρετε επίσης, ότι για μας οι κρίσεις δεν είναι άγνωστες. Έχουμε περάσει δύσκολες περιόδους στο παρελθόν. Και στο μυαλό μου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουμε και πάλι, όπως και στο παρελθόν. Όλοι μαζί θα βγούμε πιο δυνατοί και θα συνεχίσουμε τις κοινές μας προσπάθειες για να χτίσουμε ένα καλύτερο και πιο φωτεινό μέλλον για τις μελλοντικές γενιές".

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι "η κρίση δεν έχει αλλάξει τα θεμελιώδη στοιχεία που καθιστούν την Ελλάδα έναν πολύτιμο σύμμαχο και εταίρο. Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο σταυροδρόμι ηπείρων, να αποτελεί πύλη για το εμπόριο και τις ενεργειακές μεταφορές, με μια ζωτικής σημασίας γεωστρατηγική θέση. Είναι παράγοντας σταθερότητας δίπλα σε μια άστατη γειτονιά. Έχει εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο".

Καταλήγοντας, μίλησε για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. "Εκπροσωπώ μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, της οποίας η βασική αποστολή είναι να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "ωστόσο, μην έχετε καμία αμφιβολία πως θα διαχειριστούμε κάθε πρόκληση που μπορεί να παρουσιαστεί για τα εθνικά μας συμφέροντα και θα το κάνουμε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αύριο (σήμερα), οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα στείλουν για μια ακόμη φορά ένα θετικό, αλλά ξεκάθαρο μήνυμα στους βόρειους γείτονές μας, ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοικτές, εφόσον εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τη Συμμαχία. Και για μια ακόμη φορά επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των Κύπριων αδελφών μας, καθώς συνεχίζουν να αγωνίζονται για την επανένωση της νήσου".

Αμερικανοί πολιτικοί της περιοχής μίλησαν για τις "στενές σχέσεις" Ελλάδας και ΗΠΑ, τη "διαχρονική προσφορά" της χώρας μας στη Συμμαχία, σημειώνοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί στην "ίδια πλευρά" σε όλους τους πολέμους και ότι η Ελλάδα χάρισε στον κόσμο τη Δημοκρατία. Επίσης, τόνισαν με έμφαση ότι θα είναι δίπλα στον Ελληνικό λαό σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η χώρα μας σύντομα θα προχωρήσει στην ανάκαμψη, χωρίς να παραλείψουν να επισημάνουν ότι πρόκειται για μια "πολύ όμορφη χώρα" που θέλουν να επισκέπτονται ξανά και ξανά.

defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου