Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Άρχισε τις κωλοτούμπες με το... καλημέρα και ο Αλέξης



Σε νέα θεαματική υποχώρηση από τις σκληρές θέσεις που διατύπωνε περί μονομερούς καταγγελίας του Μνημονίου και ακύρωσης της δανειακής σύμβασης προέβη ο Αλέξης Τσίπρας, μέσα από συνεντεύξεις του σε διεθνή μέσα μαζικής ενήμερωσης. Η τακτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ άλλα να λέει στο εσωτερικό της χώρας και άλλα στο εξωτερικό αποτυπώθηκε σε πρώτη φάση στην επιστολή που έστειλε προς την ηγεσία της Ε.Ε., όπως η «καταγγελία του Μνημονίου» μετεβλήθη σε θέση για «επανεξέταση του πλαισίου στρατηγικής».

Χθες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, επιχείρησε να εμφανιστεί «ευρωλάτρης» και από «τιμωρός» της τρόικας πρόθυμος διαπραγματευτής με τους δανειστές της χώρας. «Θέλουμε ευρώ, αλλά όχι λιτότητα» ήταν ο τίτλος της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στο αμερικανικό δίκτυο, όπου εξήγησε ότι είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι θεωρεί άκυρο το Μνημόνιο.

Ο Α. Τσίπρας χαρακτηρίζει «καταστροφική» την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και δηλώνει
διατεθειμένος να διαπραγματευτεί με την τρόικα ώστε να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

«Διαφωνώ πλήρως με αυτό που λέμε “καρδιά” του Μνημονίου. Περισσότερη λιτότητα θα μας κάνει τριτοκοσμική χώρα μέσα στην Ε.Ε.» αναφέρει σε άλλο σημείο και υποστηρίζει ότι «το μέλλον της Ευρώπης και όλου του κόσμου δεν είναι η βάρβαρη λιτότητα».

Το αμερικανικό δίκτυο υπογραμμίζει ότι οι απόψεις του Α. Τσίπρα είναι ιδιαιτέρως σημαντικές, συνδέοντας την εκτίμηση αυτή με την τελευταία δημοσκόπηση, που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτη δύναμη σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών.

Στην ίδια περίπου κατεύθυνση είναι και μια ακόμη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, στο Associated Press. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα καταστρέψει και τη χώρα και την Ευρώπη. Θεωρεί ότι τα μέτρα λιτότητας πρέπει να σταματήσουν, καθώς η επιμονή σε περαιτέρω πολιτικές λιτότητας θα οδηγήσει στη διάλυση του ευρώ. Παράλληλα προειδοποιεί ότι, αν σταματήσει η οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη, θα τεθεί σε κίνδυνο η κοινωνική συνοχή ολόκληρης της ηπείρου. Τις ίδιες θέσεις αναμένεται να επαναλάβει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε δύο ακόμη συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης και θα δουν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου