Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Νέα πρόκληση από τον πιστό φίλο της τρόικας



Θέατρο του παραλόγου παίχτηκε χθες στο υπουργείο Εργασίας, καθώς στη συνάντηση που είχαν οι κοινωνικοί εταίροι «κουκουλοφόροι» και άλλοι, προεδρεύοντος του υπηρεσιακού υπουργού Αντώνη Ρουπακιώτη, όλοι συμφώνησαν ότι... διαφωνούν σε όλα. Η πρόταση Ρουπακιώτη να υπάρξει moratorium στην εφαρμογή της μετενέργειας, μέχρι τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, απορρίφθηκε.

Τόσο οι εργοδότες (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) όσο και οι εργαζόμενοι (ΓΣΕΕ) διαπίστωσαν το ήδη γνωστό: ότι, δηλαδή, είναι πρακτικά αδύνατο να «συνεννοηθούν» όλες οι επιχειρήσεις και να υπάρξει μια κοινή γραμμή στο πάγωμα της μετενέργειας, που μειώνει ακόμα περισσότερο τους
μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Ολοι συμφώνησαν ότι είναι νόμος τους κράτους, ο οποίος αλλάζει μόνο με την ψήφιση ενός νέου.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου για περαιτέρω μειώσεις στις «ευγενείς» κλαδικές συμβάσεις, που είναι υψηλότερες κατά 20% του βασικού μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και κατά του Ανδρέα Ανδρεάδη (ΣΕΤΕ - τουρισμός), ο οποίος εξέφρασε την άποψη να καταργηθεί εντελώς το κατώτερο μεροκάματο.

Η πρόταση της ΓΣΕΕ για να συγκληθεί η Εθνική Επιτροπή Αξιολόγησης επίσης απορρίφθηκε από τους εργοδότες, εάν πρώτα δεν υπάρξει σταθερή κυβέρνηση στη χώρα. Ως εκ τούτου το μόνο που ισχύει είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της συνομοσπονδίας Γιάννη Παναγόπουλο, «ο σφαγιασμός των μισθοδοτικών και εργασιακών δικαιωμάτων, αφού οι εργοδότες έχουν στα χέρια τους το όπλο των νόμων και το εφαρμόζουν».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Ρουπακιώτης επίμονα έκανε λόγο για μια συνάντηση όπου «διαπιστώθηκε επιθυμία να επικρατήσει κλίμα ηρεμίας εκεί όπου δοκιμάζονται οι άνθρωποι της ανάγκης...»

Εκτός από τα αμιγώς εργασιακά θέματα, ένταση προκλήθηκε και από το ζήτημα των... «κουκουλοφόρων», δηλαδή εκείνων που οι εργαζόμενοι και πρόσφατα και το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν ότι πίσω από τις πλάτες όλων πίεζαν την τρόικα να προωθήσει αντεργατικούς νόμους.

Ο κ. Δασκαλόπουλος, αισθανόμενος ότι το θέμα τον αφορά, αντέδρασε «καρφώνοντας» τις κυβερνήσεις των τελευταίων δύο ετών και σχολίασε ότι «ο ΣΕΒ δεν κυβέρνησε, δεν διαπραγματεύτηκε και δεν υπέγραψε το Μνημόνιο, ούτε χρειάστηκε να μπαίνει από την πίσω πόρτα για την τρόικα, γιατί έμπαινε θεσμικά από την κύρια είσοδο».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο κ. Ανδρεάδης, που ισχυρίστηκε ότι «οι θέσεις του ΣΕΤΕ ήταν ίδιες προς όλους». Στον αντίποδα, πάντως, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επανέλαβε ότι «εργοδοτικοί κύκλοι από τον τουρισμό, από τις εκδόσεις και από τις τράπεζες, κυρίως, ήταν αυτοί που πήγαιναν από την πίσω πόρτα στην τρόικα και υπαγόρευαν αιτήματα και παράλογες απαιτήσεις. Την τελική ευθύνη όμως έχουν αυτοί που νομοθέτησαν».


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου