Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΚΥΠΡΟΣ Πανικός στους γονείς



Πανικός στους γονείς
Του Κυριάκου Πενηνταέξ

 Συνεχίζεται η έρευνα της Αστυνομίας, που ξεκίνησε μετά από καταγγελία γονέα ότι παιδιά κακοποιούνται σε Ειδική Μονάδα Εκπαίδευσης δημοτικού στην Πάφο.
Φοβούνται ότι μπορεί και τα παιδιά τους να έχουν κακοποιηθεί - Συνεχίζεται η έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης που συγκλονίζει την Πάφο. Σε διαθεσιμότητα παραμένουν οι τρεις λειτουργοί του δημοτικού. Παρόμοιο περιστατικό συνέβη πέρσι στη Λευκωσία, ανέφερε στη «Σ» η Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού.
ΔΙΕΡΕΥΝΑΤΑΙ αν έχουν κακοποιηθεί και άλλα πέντε παιδιά στο ίδιο σχολείο

Ανάστατοι είναι οι γονείς δημοτικού της Πάφου, μετά την καταγγελία που έγινε στο Υπουργείο Παιδείας και αφορά στην κακοποίηση παιδιού που φοιτούσε στην Ειδική Μονάδα Εκπαίδευσης του σχολείου. Να σημειωθεί ότι στην ίδια μονάδα φοιτούν άλλα πέντε παιδιά και η Αστυνομία διερευνά το ενδεχόμενο να έχουν και αυτά κακοποιηθεί. Σε διαθεσιμότητα παραμένουν η δασκάλα, η λογοθεραπεύτρια και η βοηθός συνοδός του παιδιού.
«Όλοι οι γονείς είναι έξαλλοι με τα όσα καταγγέλθηκαν. Φοβούνται μήπως τα παιδιά τους έχουν
πέσει και αυτά θύματα κακοποίησης», ανέφερε στη «Σημερινή» ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Πάφου, Χριστόδουλος Δημητρίου. «Το περιστατικό μάς ανησυχεί ιδιαίτερα. Το συγκεκριμένο παράπτωμα είναι το σοβαρότερο που μπορεί να υποπέσει ένας εκπαιδευτικός», συμπλήρωσε. Τα μέλη του ΤΑΕ άρχισαν, ήδη, τη λήψη καταθέσεων με σκοπό να διαφανεί εάν τα τρία πρόσωπα, τα οποία τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, εμπλέκονται στα εν λόγω ποινικά αδικήματα.
Ζητούν απονομή δικαιοσύνης
«Αναμένουμε την ολοκλήρωση της έρευνας της Αστυνομίας και επίσημη ενημέρωση από τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης Ελπιδοφόρο Νεοκλέους. Πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες, αν φυσικά υπάρχουν», σημείωσε ο κ. Δημητρίου. «Είμαστε ικανοποιημένοι», πρόσθεσε, «από τις αθόρυβες ενέργειες που γίνονται από μέρους του Υπουργείου Παιδείας, όπως και για το γεγονός πως οι τρεις λειτουργοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα».
«Μεμονωμένο το περιστατικό»

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Πάφου ανέφερε ότι ο ίδιος δεν έχει αντιληφθεί παρόμοιο περιστατικό στην Πάφο τα τελευταία χρόνια.
Παρέμβαση της Επιτρόπου

Το περιστατικό προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, η οποία επικοινώνησε με τον Υπουργό Παιδείας Γιώργο Δημοσθένους, καλώντας τον να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Να σημειωθεί ότι ήδη έχει κινητοποιηθεί Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης στο σχολείο, με σκοπό να παρέχει την οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν τα παιδιά και οι γονείς.
«Το περιστατικό με έχει ανησυχήσει πολύ και γι’ αυτό ζήτησα από τον υπουργό να λάβει όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό», δήλωσε στη «Σ» η Επίτροπος. Χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι η υπόθεση «έχει πάρει τον δρόμο της» και ότι οι τρεις λειτουργοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Παρόμοιο περιστατικό στη Λευκωσία

Ανέφερε στη συνέχεια ότι, παρόμοιο περιστατικό κακοποίησης παιδιού, παρουσιάστηκε πέρσι σε σχολείο της Λευκωσίας με αποτέλεσμα την απομάκρυνση ενός εκπαιδευτικού.

Ανάγκη για αλλαγές στο σύστημα
Μιλώντας γενικότερα για το θέμα κακοποιήσεων παιδιών σε σχολεία της Κύπρου, η Λήδα Κουρσουμπά ανέφερε ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθούν αυστηρότερα κριτήρια για την επιλογή επιστημόνων που απασχολούνται στις Ειδικές Μονάδες Εκπαίδευσης. «Πρέπει να ελέγχονται καλύτερα αυτά τα άτομα. Το υπουργείο πρέπει να γνωρίζει αν ο χαρακτήρας τους είναι σωστός, αλλά και το αν έχουν απαιτούμενη κατάρτιση», συμπλήρωσε η Επίτροπος.
Τόνισε, επίσης, την ανάγκη συστηματικής επίβλεψης των ειδικών σχολείων. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε ως κράτος τα περιστατικά κακοποίησης και όχι να τα μαθαίνουμε από καταγγελίες πολιτών», κατέληξε η Λήδα Κουρσουμπά.
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου