Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Τι θα γίνει στην πληγωμένη Ν.Δ.



Την ώρα που το παζλ των διερευνητικών εντολών φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες, η πληγωμένη Ν.Δ. ψάχνει να βρει τον... τρίτο δρόμο εξόδου από τη δική της κρίση μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη στις εκλογές.

Το χθεσινό προσκλητήριο του Αντώνη Σαμαρά για πανστρατιά βρήκε τοίχο, καθώς προκάλεσε αντιδράσεις από όσους πιστεύουν (και όχι αδίκως) ότι έγινε σε λάθος στιγμή προς... λάθος κεντροδεξιούς. Και αυτό γιατί εκτιμάται ότι μπορεί θεωρητικά (ίσως και ουσιαστικά) η ενωμένη παράταξη να είναι το ζητούμενο, αλλά με κινήσεις που να μη δείχνουν πανικό, αφού έτσι δημιουργείται κλίμα σύγχυσης και περαιτέρω θυμού στην αγωνιώσα για τις εξελίξεις βάση. Οπως χαρακτηριστικά έλεγαν βουλευτές αλλά και στελέχη των κομματικών οργανώσεων, «πώς θα καταπιούμε όσα υποστηρίζαμε τόσους μήνες για την Ντόρα και τον Καρατζαφέρη;

Δεκανίκια του ΠΑΣΟΚ τους λέγαμε. Το ξεχνάμε; Τι θα πούμε στους πολίτες;» Χαρακτηριστικός ήταν και ο τίτλος άρθρου στο antinews.gr (που στηρίζει Σαμαρά): «Αντώνη, μην πας με τους μνημονιακούς,
θα είναι το τέλος της Ν.Δ.» Από την άλλη βέβαια πυκνώνουν κάθε μέρα και περισσότερο οι δηλώσεις εκείνων που ζητούν από τον πρόεδρο της Ν.Δ. να αναλάβει τις ευθύνες του και να οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο. Ο κ. Σαμαράς πάντως συγκαλεί για την Παρασκευή στις 11 το πρωί την Κοινοβουλευτική Ομάδα μέσα σε βαρύ κλίμα. Το θέμα είναι αν θα επιτραπεί στους βουλευτές να μιλήσουν ή θα υπάρξει διαδικασία του... στιλ «ψεκάστε - σκουπίστε - τελειώσατε», που είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιάσει τη μουρμούρα. Τέλος χθες στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δ. Αβραμόπουλος τάχθηκε υπέρ της πρότασης για πανστρατιά της Κεντροδεξιάς, ενώ οι κ. Πολύδωρας, Κουμουτσάκος και Πανοζάχος εξέφρασαν την άποψη ότι η διεύρυνση σε πρόσωπα που δεν έχουν κοινωνικό εκτόπισμα και αντιστοιχίες δεν έχει να προσφέρει τίποτε, πέρα από μια εικόνα που κανείς δεν ξέρει πόσο θα αντέξει.

Οι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά ενημέρωναν ότι αν συνεχιστεί το αδιέξοδο είναι πολύ πιθανόν τη Δευτέρα να αποφασιστούν επαναληπτικές εκλογές. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για να πάμε σε συνέδριο, που σίγουρα θα ήταν απαραίτητο και μέσα από αυτό να καθοριστεί το μέλλον της παράταξης» τόνιζαν. Οσο για το άνοιγμα σε ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Συμμαχία και Δράση, το τοπίο ήταν «χαμένο» στην ομίχλη, καθώς κανείς από τους τρεις δεν έδειχνε (εν αρχή) διατεθειμένος να επιστρέψει σε κεντρικό επίπεδο.

Εν τω μεταξύ μια σειρά από στελέχη τοποθετήθηκαν με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Ο Ευάγγελος Αντώναρος ζήτησε να συγκληθεί άμεσα (ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο) διευρυμένο συνέδριο με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των συγγενών χώρων «ώστε να αποφασίσουμε από κοινού που θέλουμε να πάμε», όπως είπε, και πρόσθεσε ότι η ηγεσία του κόμματος πρέπει να κάνει κινήσεις. Μάλιστα ο κ. Αντώναρος έφερε ως παράδειγμα τη συμπεριφορά του κ. Καραμανλή, όταν το 2009 έχασε τις εκλογές. Την ίδια άποψη για σύγκληση συνεδρίου εξέφρασε και ο βουλευτής Β' Αθηνών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Η κυρία Φάνη Πάλλη - Πετραλιά δήλωσε: «Τελειώνει η παλαιά τάξη πραγμάτων στη χώρα μας. Η νέα είναι βέβαιον ότι θα γεννηθεί από τη μεσαία τάξη, που εκφράζει η κεντροδεξιά παράταξη».

Η τέως βουλευτής Πόπη Φουντουκίδου επισήμανε: «Μια μεγάλη παράταξη, που ίδρυσε ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενέπνευσε τον λαό και πρόσφερε στην πατρίδα, οδηγήθηκε κατακερματισμένη σε συντριπτική ήττα! Οι ευθύνες σαφώς ανήκουν και καταλογίζονται στη σημερινή ηγεσία της Ν.Δ., που δείχνει να μην τις έχει αντιληφθεί ακόμη. Λόγοι πολιτικής ευθιξίας επιβάλλουν, αν μη τι άλλο, την έκθεσή της στην κρίση των πολιτών που ανήκουν στη μεγάλη Κεντροδεξιά. Λόγοι πολιτικής ωριμότητας, ρεαλισμού και αγάπης προς την πατρίδα επιβάλλουν την επιστράτευση των στελεχών της παράταξης κάτω από μια ηγεσία αποδεκτή, αδιαμφισβήτητη και κυρίως ενωτική».

Τέλος ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Πουπάκης μίλησε για ένα συσπειρωμένο κεντροδεξιό μέτωπο από όλα τα διάσπαρτα κομμάτια της Κεντροδεξιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ενώ ο βουλευτής Θ. Καράογλου υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε τώρα να κάνουμε αποτίμηση του αποτελέσματος», για να προσθέσει ότι «δεν μπόρεσαν να μας παρακολουθήσουν οι πολίτες. Πίστεψαν ότι κάναμε κωλοτούμπα».


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου