Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ρωγμές στο τείχος λιτότητας που «έχτισε» το Βερολίνο



Αμηχανία προκαλούν στο Βερολίνο οι πολιτικές ανατροπές που συντελούνται στην Ευρώπη εξαιτίας της συνταγής λιτότητας που εμπνεύστηκε και επέβαλε η Γερμανία σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το μπαράζ παρεμβάσεων στο οποίο επιδόθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση σε Αθήνα και Παρίσι.

Μιλώντας στο «Focus» o Γερμανός υπουργός Οικονομικών τάχθηκε κατά των κρατικών χρηματοδοτήσεων για προγράμματα ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι τα χρέη είναι η βασική αιτία της οικονομικής κρίσης. Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν πρέπει να χαλαρώσει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας. Και ενώ ο στενός κύκλος της Ανγκελα Μέρκελ υποκρίνεται ότι τίποτα δεν έχει
αλλάξει, ακούγονται διαφορετικές φωνές τόσο στο Βερολίνο όσο και στις Βρυξέλλες, όπου η ευρωπαϊκή ηγεσία φαίνεται να αντιλαμβάνεται με καθυστέρηση δύο ετών την κρισιμότητα της κατάστασης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε άφησε να εννοηθεί ότι είναι ήδη έτοιμο το σχέδιο της επόμενης μέρας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» αποκάλυψε την πρόθεση του Βερολίνου να επεξεργαστεί μαζί με το Παρίσι ένα σύμφωνο ανάπτυξης. Στην ίδια εφημερίδα ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Φρανσουά Ολάντ, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι ο ηγέτης των Σοσιαλιστών δεν θέλει να προκαλέσει κρίση.

Την ίδια ώρα ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν άφησε να εννοηθεί ότι η Ε.Ε. θα βάλει νερό στο κρασί της για τα ελλείμματα, επιδεικνύοντας ελαστικότητα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των κανόνων. «Το Σύμφωνο συνεπάγεται ένα αξιοσημείωτο περιθώριο για αξιολόγηση, που βασίζεται στην οικονομική ανάπτυξη και στις νομικές διατάξεις του, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του» είπε χαρακτηριστικά. H δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο διαφοροποιημένο και σε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση κάθε χώρας, ώστε να μην εμποδίσει την ανάπτυξη, δήλωσε. Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε ότι θα επιδιώξει να διεξαχθεί η άτυπη σύνοδος των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Πάντως στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Μέρκελ δήλωσε ότι δεν περιμένει χαλάρωση των όρων του ευρωπαϊκού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας, ακόμα κι αν πρόεδρος της Γαλλίας είναι ο Φρανσουά Ολάντ. «Το δημοσιονομικό σύμφωνο δεν πρέπει να χαλαρώσει. Οι εταίροι μας βλέπουν τα πράγματα κατά τον ίδιο τρόπο. Δεν πιστεύω ότι θα απομακρυνθούν από το σύμφωνο, ακόμα κι αν η Γαλλία αποκτήσει νέο πρόεδρο» είπε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φόλκερ Κάουντερ.

Πάντως το κλίμα, παρά τις δηλώσεις πολιτικών στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, φαίνεται ότι αλλάζει. Σημαντική ένδειξη είναι και το πράσινο φως που έδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη Ρουμανία για την αποκατάσταση των μισθών του δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να χαλαρώσει τα αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ρουμανίας κατέρρευσε τον Απρίλιο, όταν έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο εξαιτίας του σκληρού προγράμματος λιτότητας.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να στηρίξει σήμερα μια νέα κυβέρνηση της Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου