Σάββατο 5 Μαΐου 2012

«Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να κυβερνήσει»



Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και υπ. βουλευτής στην Α΄ Αθηνών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, λίγες ώρες πριν από τις εκλογές, μιλά για την κρίσιμη αναμέτρηση της Κυριακής.

Ο κ. Αβραμόπουλος δηλώνει ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη να κυβερνήσει, καθώς έχει σχέδιο, ανθρώπους και στρατηγική εξόδου από την κρίση.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η Ν.Δ. είναι ο μόνος πόλος του πολιτικού συστήματος, που εγγυάται σταθερότητα και προβλέπει, ότι την επόμενη εβδομάδα πρωθυπουργός θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς.

ΕΡ.: Πώς αντιλαμβάνεστε τον ρόλο της Ν.Δ. στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ως πρώτο σε βουλευτική δύναμη κόμμα με απόλυτη ή όχι πλειοψηφία;
ΑΠ.: Η Νέα Δημοκρατία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον τόπο είναι ο μόνος σταθερός πόλος, ο οποίος με την ισχυρή εντολή που θα δώσει ο ελληνικός λαός στον Αντώνη Σαμαρά την Κυριακή θα
εγγυηθεί άμεσα την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για εθνική συνεννόηση, ώστε να διαμορφωθεί ένα εθνικό μέτωπο ευρωπαϊκής προοπτικής που θα ανοίξει και πάλι τον δρόμο για την ανάταξη της οικονομίας, την ενότητα των Ελλήνων, την ισχυρή θέση μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

ΕΡ.: Η Ν.Δ. είναι μνημονιακό ή αντιμνημονιακό κόμμα;
ΑΠ.: Επίπλαστα ο διαχωρισμός που επιχειρείται από πολλούς και το δίλημμα που τίθεται. Το δίλημμα είναι η Ελλάδα στο ευρώ ή έξω από το ευρώ. Η Ελλάδα της κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας ή η Ελλάδα της πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας. Η χώρα μας θα σεβαστεί την υπογραφή της, ως προς τις διεθνείς οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά η κυβέρνησή μας, αλλάζοντας πολιτική, θέτει ως στόχο την καταπολέμηση της ύφεσης και την ενίσχυση της εθνικής μας κυριαρχίας, απαλλάσσοντας σταδιακά τη χώρα από τους επαχθείς όρους που μας έχουν επιβληθεί.

ΕΡ.: Πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;
ΑΠ.: Με γνώμονα τα συμφέροντα του τόπου και τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Πρώτο μας μέλημα, η αποκατάσταση των αδικιών εις βάρος ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων και η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας, με στόχο την επανεκκίνηση, την ανάκαμψη, την ανάπτυξη.
Την ίδια στιγμή ξεκινάμε την ανασυγκρότηση της χώρας και δρομολογούμε μια συνταγματική αναθεώρηση ιστορικής σημασίας που θα κλείνει οριστικά τον μεταπολιτευτικό κύκλο και θα εγκαινιάζει μια νέα εποχή, όπου η νέα αρχιτεκτονική της χώρας θα οδηγήσει στη Νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε και που οι καιροί και πάνω απ’ όλα οι πολίτες απαιτούν.

ΕΡ.: Πώς βλέπετε τις προτάσεις των κομμάτων της Κεντροδεξιάς που κατηγορούν τη Ν.Δ. για αλλαγή θέσης;
ΑΠ.: Κάθε πολιτικός σχηματισμός έχει το δικαίωμα να δοκιμάζει την τύχη του στα δημόσια πράγματα. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς, με ξεκάθαρη άποψη για το Μνημόνιο, την ώρα που κρινόταν η υπόσταση της χώρας και προέβαλλε στον ορίζοντα η απειλή της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, της οικονομικής κατάρρευσης, της κοινωνικής αποσάθρωσης από μια εθνικά επικίνδυνη πολιτική που ασκήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, συνέβαλαν στο να σταθεί η Ελλάδα όρθια. Γιατί για μας αυτό που προέχει είναι η πατρίδα και η σωτηρία της.

ΕΡ.: Είναι ρεαλιστική η προσδοκία που αναπτύσσεται στην Ελλάδα για αλλαγή πολιτικής στην ευρωζώνη μετά την προβλεπόμενη εκλογή του Ολάντ στη Γαλλία και σε τι μπορεί να αφορά αυτό την Ελλάδα;
ΑΠ.: Στην Ευρώπη αυτόν τον καιρό συντελούνται μεγάλες αλλαγές και αρχίζει και πάλι να κερδίζει έδαφος ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, που τα τελευταία χρόνια αποδυναμώθηκε. Και αυτό ανεξάρτητα από τα πολιτικά κόμματα. Γιατί, όπως έχει παρατηρηθεί και στους κόλπους των ίδιων κομμάτων, εκδηλώνονται τον τελευταίο καιρό και φιλοευρωπαϊκές και αντιευρωπαϊκές τάσεις. Στη Γαλλία τα πράγματα έχουν πάρει άλλη τροπή. Και εκεί δοκιμάζεται και κρίνεται αυστηρά η αποτυχημένη οικονομική και κοινωνική πολιτική. Οπως είδατε και στο περίφημο debate των Ολάντ και Σαρκοζί, τα θέματα που κυριάρχησαν είναι ακριβώς τα ίδια με εκείνα που κυριαρχούν και στην ελληνική πολιτική ατζέντα. Οικονομία, ασφάλεια, ανάπτυξη, σε συνδυασμό με μια ύφεση, που τείνει να τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Ολα, λοιπόν, δείχνουν ότι η Ευρώπη εισέρχεται σε ένα νέο στάδιο προβληματισμού αλλά και ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών, που στοχεύουν στο να την ενισχύσουν πολιτικά και να ισχυροποιήσουν την απαραίτητη για την επιβίωσή της κοινοτικής αλληλεγγύη.

ΕΡ.: Υπάρχουν δηλαδή κοινά συμφέροντα, κοινά προβλήματα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου;
ΑΠ.: Και όχι μόνο στον Νότο. Η συνεργασία των ισχυρών οικονομιών του ευρωπαϊκού Βορρά οδήγησε στην υιοθέτηση πολιτικών λιτότητας, που προκάλεσαν δημοσιονομικά προβλήματα, ειδικότερα στις ασθενέστερες χώρες του Νότου. Ηδη, το μέτωπο αυτό των «νεοφιλελεύθερων» πολιτικών αντιλήψεων δοκιμάζεται. Και τούτο διότι επηρεάζουν αρνητικά λαούς, ακόμα και αυτούς που βρίσκονται στον Βορρά, όπως η Αυστρία και η Ολλανδία, και βέβαια η Γαλλία που βρίσκεται μεταξύ Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης. Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη κιόλας στιγμή έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη. Είναι προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και βασικός όρος για την πολιτική εξόδου από την κρίση. Στον δε ευρωπαϊκό Νότο, οι χώρες της ευρωζώνης έχουν κοινά χαρακτηριστικά και κοινά προβλήματα. Γι’ αυτό ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε πολιτική πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ισχυρού τόξου των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

ΕΡ.: Είστε αισιόδοξος για το αύριο της χώρας;
ΑΠ.: Οσο κι εάν είμαι πολύ προβληματισμένος για όσα συμβαίνουν αυτόν τον καιρό, παίρνω έμπνευση από την αποφασιστικότητά μας ως κόμμα, να αναμετρηθούμε δυναμικά με την κατάσταση και κοιτάζω αισιόδοξα το μέλλον. Θεωρώ ότι η Ν.Δ., με ρεαλισμό και πατριωτική και κοινωνική ευαισθησία, έχει χαράξει μια στρατηγική που θα οδηγήσει τον τόπο μας στην έξοδο από την κρίση. Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη, με σχέδιο, με ιδέες, με ανθρώπους και πάνω απ’ όλα με βούληση και αποφασιστικότητα, να κινηθεί δυναμικά προς τα εμπρός.
Αισιοδοξία παίρνω και από το μεγάλο αυτό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που μας εμπιστεύεται, μας ενθαρρύνει, μας δείχνει τον δρόμο. Με αυτή την ενέργεια κινούμεθα με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά, πρωθυπουργού της Ελλάδας από την επόμενη εβδομάδα.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου