Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Κραυγή αγωνίας από την Ισπανία



Στο «ασφαλές» καταφύγιο της Γερμανίας στρέφονται οι επενδυτές, που ρευστοποιούν μαζικά τις επενδύσεις στην ευρωπεριφέρεια θεωρώντας τες υψηλού ρίσκου, εξαιτίας της κατάστασης που επιδεινώνουν περαιτέρω η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα και η προκήρυξη νέων εκλογών.

Η απόδοση των ισπανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε περισσότερο από 10 μονάδες βάσης, στο 6,51%, ενώ αντίστοιχη αύξηση σημείωσε και η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων, που διαμορφώθηκε στο 6,15%. Την ίδια στιγμή η απόδοση των γερμανικών τίτλων κινείται στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,45%, διαμορφώνοντας τη διαφορά απόδοσης με τα ισπανικά ομόλογα στο υψηλότερο σημείο, υπερβαίνοντας τις 500 μονάδες βάσης. Σε υποχώρηση και το ευρώ, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 1,2732 δολάρια. «Η νέα αξιολόγηση της πιθανότητας να φύγει η Ελλάδα από την ΟΝΕ οδήγησε σε μια μεγάλη διεύρυνση της διαφοράς των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, δείχνοντας ότι τα μακροχρόνια κεφάλαια εγκαταλείπουν την περιφέρεια της Ευρώπης» αναφέρει η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley σε
σημείωμα προς τους πελάτες της. Οι επενδυτές στρέφονται πλέον στα γερμανικά και τα αμερικανικά ομόλογα, στο δολάριο και το γεν, που καταγράφουν κέρδη.

Θετικό ήταν πάντως το μήνυμα για τη Γαλλία στην πρώτη έκδοση χρέους μετά την αλλαγή εξουσίας και την ανάληψή της από τον Φρανσουά Ολάντ. Η Γαλλία άντλησε 7,996 δισ. ευρώ με μειωμένο επιτόκιο έναντι αντίστοιχων προηγουμένων δημοπρασιών. Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε ότι θα αντλήσει ποσό ύψους μεταξύ 7 δισ. και 8 δισ. ευρώ, μέσω τεσσάρων διαφορετικών δημοπρασιών. Τα επιτόκια των εκδόσεων αυτών ήταν μειωμένα σε σύγκριση με εκείνα αντίστοιχων δημοπρασιών στις 19 Απριλίου. Εν τω μεταξύ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, εν μέσω της μεγάλης αναταραχής στην Ισπανία, ενώνει τη φωνή του με αυτούς που διαμηνύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη.

«Μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν τεράστιο σφάλμα, μία κακή είδηση» είπε ο Ραχόι στους δημοσιογράφους στο ισπανικό Κοινοβούλιο. «Δεν επιθυμώ την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» συνέχισε ο Ισπανός πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι η Ισπανία «θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της» για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο ίδιος, μάλιστα, κάλεσε την Ε.Ε. να υπερασπιστεί το ευρώ και τη δημοσιονομική κατάσταση των χωρών-μελών της. «Λιτότητα, ναι. Ανάπτυξη, επίσης. Αλλά θα ήθελα επίσης να ακούσω ένα σαφές και πειστικό μήνυμα για την υπεράσπιση του ευρώ και τη δέσμευση ότι το δημόσιο χρέος όλων των ευρωπαϊκών χωρών είναι βιώσιμο, πράγμα που βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτήν τη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου