Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Νέες εκλογές βλέπουν οι ξένοι

Νέες εκλογές προεξοφλούν οι διεθνείς αναλυτές μετά το χθεσινό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, για το οποίο εξέφρασαν τόσο έκπληξη όσο και ανησυχία για την επόμενη μέρα.
Στην πλειονότητά τους υποστήριξαν ότι η χώρα μας και κατ' επέκταση η Ευρωζώνη εισέρχονται σε μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση, ενώ κάποιοι έκαναν λόγο για ψήφο διαμαρτυρίας και μάλιστα απέναντι στην Aνγκελα Μέρκελ.
Ο διευθυντής του τμήματος Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Οθων Αναστασάκης, μιλώντας στο Reuters, σχολίασε ότι το «το σκηνικό στην Ελλάδα γίνεται ακόμη πιο απρόβλεπτο μετά τις εκλογές. Δεν ξέρουμε εάν θα υπάρξει συνασπισμός ή πόσο θα κρατήσει», ενώ έσπευσε να προσθέσει πως ο ίδιος δεν θεωρεί ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού θα κρατήσει πάρα πολύ.

Προσέθεσε, δε, πως «είναι απίστευτο ότι κανένα κόμμα δεν παίρνει πάνω από 20%. Αυτό είναι πραγματικά κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί».

Για ένα αποτέλεσμα που μπορεί να οδηγήσει δυνητικά την Ελλάδα σε συνθήκες αστάθειας τις επόμενες ημέρες έκανε λόγο και ο Φιλίπ Βάχτερ, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στη Natixis Asset Management στο Παρίσι. «Ο κίνδυνος», επεσήμανε, «είναι οι ξένοι επενδυτές να γίνουν ξανά πολύ επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη και ενδεχομένως να αποφασίσουν απλώς να εγκαταλείψουν την αγορά και να περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα». Αυτό, σημείωσε, θα ήταν αρνητικό για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Κίνδυνοι
Στελέχη της Bank of America σημείωσαν ότι η ριζική αλλαγή του ελληνικού πολιτικού σκηνικού αυξάνει τους κινδύνους για τη χώρα μας.
«Μια μετεκλογική πολιτική παράλυση μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία και να κινδυνεύσει η Ελλάδα ακόμη και με έξοδό της από το ευρώ».
Τόνισαν, δε, ότι εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση, η τρόικα ίσως να μην έχει άλλη επιλογή από το να διακόψει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Ενταση στη σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές της αναμένουν οι αναλυτές της UBS, ενώ η Royal Bank of Scotland εκτιμά πως Ευρώπη και Αθήνα θα πρέπει να διαπραγματευθούν ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, με διαγραφή των δανείων, διαφορετικά θα υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης.

Ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό
Ελληνες: Φτάνει πια με τη λιτότητα!

«Οι Ελληνες έστειλαν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό, το μήνυμα: "Φτάνει πια με τη λιτότητα!''». Αυτό υποστήριξε ο Ρικάρντο Ντεσινιόρι, οικονομικός αναλυτής της Brown Editore στο Μιλάνο, κατά τον οποίο ο ελληνικός λαός -τιμωρώντας τα δύο μεγάλα κόμματα- επί της ουσίας ψήφισε «κατά» της άκαμπτης και αυστηρής πολιτικής στην οποία εμμένει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

«Ο κόσμος στην Ευρώπη έχει μπουχτίσει με τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν οι Γερμανοί και αυτό θα μπορούσε να αποτελεί σημείο καμπής.

Ο αντίκτυπος στις ευρωπαϊκές μετοχές μπορεί να είναι περιορισμένος, αφού η αγορά υποχωρεί εδώ και έξι εβδομάδες, οπότε ένα μεγάλο μέρος αυτής της εξέλιξης έχει ήδη προεξοφληθεί», συμπλήρωσε σχετικά.

ΓΑΛΛΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ: Η Ελλάδα σε περίοδο πολιτικής αστάθειας
«Ολάντ - Μέρκελ θα ψάξουν λύσεις»

«Ανησυχητικά» χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών οι πολιτικοί αναλυτές του γαλλικού οικονομικού δικτύου συνεχούς ενημέρωσης BFMTV.
Ο επικεφαλής του πολιτικού τμήματος Ολιβιέ Μαζερόλ υπογράμμισε πως το γεγονός ότι «η Ελλάδα μπορεί να περάσει σε περίοδο πολιτικής αστάθειας θα υποχρεώσει τον νέο Γάλλο πρόεδρο να συνεργαστεί άμεσα με τη Γερμανίδα καγκελάριο για να αποφασίσουν από κοινού πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση».
«Οι εκλογές στην Ελλάδα δείχνουν ότι οι χώρες στην Ευρώπη συνεχίζουν τον δικό τους δρόμο. Θα είναι σημαντικό για τον Φρανσουά Ολάντ να δραστηριοποιηθεί άμεσα και η πρώτη του επικοινωνία το αργότερο σήμερα θα πρέπει να είναι με την Ανγκελα Μέρκελ», σημείωσε και η δημοσιογράφος του καναλιού Ρουθ Ελκριέφ.
«Ανοίγει μια νέα περίοδος συσχετισμού δυνάμεων με τη Γερμανία», εκτίμησε ο διευθυντής του τμήματος BFM Business, Φρανσουά Λανγκλέ:
«Οι αγορές θα μετρήσουν τον βαθμό προσχώρησης του νέου προέδρου στο δόγμα του Βερολίνου για μείωση του ελλείμματος μέσω αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας. Θα μετρήσουν και θα αντιδράσουν».

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου