Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Τραβάει τώρα το... χαλί στον Βενιζέλο



H συντριβή φέρνει γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ. Δεν λείπουν μάλιστα οι συγκρούσεις... κορυφής, παρότι ξεκίνησε ήδη η προεκλογική περίοδος. Παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και όσα είπε για τριαντάρη νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο νούμερο ένα δελφίνος του κόμματος -εφόσον αυτό συνεχίσει να υπάρχει- Α. Λοβέρδος θύμισε (Real News) ότι «τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, από το 2004, τους εκλέγει η βάση του», μη θέτοντας πάντως προσώρας θέμα ηγεσίας του κόμματος. Αλλωστε, «σε λιγότερο από έναν μήνα έχουμε εκλογές», όπως είπε με νόημα.

Προβλέποντας δε «πολλές ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα», χαρακτήρισε ευχής έργον την προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τους Οικολόγους Πράσινους, στην κατεύθυνση ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς.

Εν τω μεταξύ επιχειρείται η «ανασύνταξη» δυνάμεων στο διαλυμένο -στην κυριολεξία όσον αφορά τα
όργανά του- ΠΑΣΟΚ στον δρόμο προς τις εκλογές, με στόχο την επιστροφή ψηφοφόρων. Προκειμένου να αποφύγει νέα γκρίνια των πρωτοκλασάτων για τυχόν αποτυχία -παρότι και ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται δυσαρεστημένος από τη στάση τους προεκλογικά- τους καθιστά «συνυπεύθυνους», πορευόμενος με μία κλειστή ομάδα, όπου συμμετέχουν μόνο οι Κ. Σκανδαλίδης, Α. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Αννα Διαμαντοπούλου, Φώφη Γεννηματά και Μ. Ανδρουλάκης, καθυστερώντας επιδεικτικά τη σύσταση των προαναγγελθεισών επιτροπών. Οργανωτικά, το κόμμα φέρεται να οδεύει προς τις εκλογές... «διά της διολισθήσεως», σύμφωνα με επιφανές στέλεχός του, με «υπευθύνους» μόνο ανά νομό και περιφέρεια, ενώ εξανεμίζεται και το σχέδιο για νέα προεκλογικά σποτ, αφού «λεφτά... δεν υπάρχουν» στην Ιπποκράτους. Συζητείται ακόμα η αλλαγή των συνθημάτων, ενώ στα ΜΜΕ προωθούνται νέα πρόσωπα (π.χ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Ν. Ανδρουλάκης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αγγ. Τόλκας κ.ά.) και οι πραγματικές αποφάσεις λαμβάνονται τα βράδια, σε συσκέψεις του Ευ. Βενιζέλου με το στενό του επιτελείο (Στ. Αγγελούδη, Δ. Παναγιωτάκη κ.ά.), που πάντως δέχεται και αυτό κριτική στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Το βάρος της προσπάθειας αναμένεται να πέσει εκεί όπου το ΠΑΣΟΚ υπέστη την απόλυτη συντριβή, δηλαδή στις νέες ηλικίες και τις περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής και την Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, ενώ αναμένονται και περιοδείες του Ευ. Βενιζέλου και άλλων στελεχών ανά την Ελλάδα και επιχειρούνται στο παρασκήνιο επαφές για τυχόν συνεργασίες -έστω και μετεκλογικά- στο πλαίσιο της «ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς», στην οποία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να παίξει ρόλο το ΠΑΣΟΚ, με στελέχη του να εμφανίζουν τώρα τον Χ. Καστανίδη πρόθυμο να επιστρέψει.

Σε πολιτικό επίπεδο, το κόμμα του Ευ. Βενιζέλου επιχειρεί να πείσει ότι αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ποντάρει πολλά στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και την «αλλαγή συσχετισμών» στην Ε.Ε., πράγμα που θα αναδειχθεί περαιτέρω με την παρουσία του Ευ. Βενιζέλου στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΕΣΚ την Τετάρτη.


Μαριτίνα Ζαφειριάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου