Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Ραγίζει ο καθρέφτης της Ανγκελα Μέρκελ



Αλλεπάλληλα είναι πλέον τα πολιτικά χαστούκια που δέχεται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία, χάρη βέβαια στην ακλόνητη, τοτεμική πίστη της Ανγκελα Μέρκελ στη «θεά Λιτότητα».

«Τα πράγματα όμως θα γίνουν ακόμη χειρότερα για τη Μέρκελ» προέβλεπαν χθες σε άρθρο τους οι «Financial Times Deutschland», τη στιγμή που η Γερμανίδα καγκελάριος δεν φαίνεται ότι έχει πολύ χρόνο μπροστά της, τουλάχιστον εντός της εβδομάδας, για να επεξεργαστεί με το επιτελείο της το «μήνυμα της κάλπης», εν όψει των κρίσιμων γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα σε 16 μήνες από σήμερα.

Η τελευταία της εκλογική ήττα στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας το βράδυ της Κυριακής ήταν η 11η συνεχόμενη και μάλιστα στην πολυπληθέστερη εκλογική περιφέρεια της Γερμανίας. Μια ήττα που, παρεμπιπτόντως, σημειώθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία οι Γάλλοι έκαναν... έξωση στον -μέχρι πρότινος σύμμαχό της- Σαρκοζί από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων
Πεδίων, και τη στιγμή που οι Ελληνες μέσω της κάλπης αποδοκίμασαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την πολιτική της... μνημονιακής ανάπτυξης.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος υποχρεώνεται να φορέσει και το πιο γλυκό της χαμόγελο, όσο βέβαια αυτό είναι δυνατόν, υποδεχόμενη στο Βερολίνο τον νεοεκλεγέντα Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, που προκαταβολικά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συμφωνεί πολύ με την πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη. Τέλος, θα πρέπει να προετοιμαστεί και για τη δύσκολη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Μαΐου, όπου κατά τη διάρκειά της θα πρέπει να πείσει τους εταίρους της για την ορθότητα της πολιτικής της.

Ομως, «μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες» λέει ο -ελληνικός- λαός και μάλλον στην περίπτωση της Μέρκελ θα συμφωνούσε και ο γερμανικός, που την ανέδειξε με την ψήφο του καγκελάριο στις τελευταίες εκλογές. Η ίδια πάντως, χωρίς ωστόσο να μπορεί να κάνει και διαφορετικά, εμφανίστηκε ήρεμη ενώπιον των μέσων ενημέρωσης. «Η δουλειά στην Ευρώπη δεν θα επηρεαστεί» είπε χαρακτηριστικά, ενώ, την ώρα που αναλυτές εκτιμούσαν ότι η ήττα των Χριστιανοδημοκρατών αποτελεί ουσιαστικά «τιμωρία της πολιτικής λιτότητας», η ίδια επέμενε ότι «δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ μιας σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής και της ανάπτυξης».

Εκτός Γερμανίας, πάντως, το αρνητικό για τους Χριστιανοδημοκράτες αποτέλεσμα στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας έγινε η αφορμή για τους εκπροσώπους της ιταλικής, μπερλουσκονικής Κεντροδεξιάς να εκφράσουν τη μεγάλη τους ικανοποίηση για την ήττα της Μέρκελ και ταυτόχρονα να στείλουν εμμέσως μήνυμα στην κυβέρνηση Μόντι, «να το λάβει υπόψη του».


Το προφίλ της Ρηνανίας-Βεστφαλίας

Η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία είναι το μεγαλύτερο πληθυσμιακά κρατίδιο της Γερμανίας (18.000.000 πολίτες) και αντιπροσωπεύει το 22% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας. Βρίσκεται στο δυτικό μέρος της Γερμανίας και συνορεύει με το Βέλγιο και την Ολλανδία, ενώ οδηγήθηκε στις πρόωρες εκλογές έπειτα από την αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης μειοψηφίας Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων να περάσουν τον προϋπολογισμό του 2012 από το τοπικό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για το πιο βιομηχανικά αναπτυγμένο κομμάτι της χώρας, το οποίο ωστόσο ταλανίζεται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς καταγράφει χρέη που αγγίζουν τα 230 δισ. ευρώ, ενώ η ανεργία ξεπερνά το 10% και στις φτωχότερες περιοχές του αγγίζει το 30%!


Γιώργος Τραπεζιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου