Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Ο «νεκροθάφτης» του ΠΑΣΟΚ



Αφού πρώτα το διέλυσε ο λαός, τώρα το διαλύει ο Ευ. Βενιζέλος. Ο λόγος για το ΠΑΣΟΚ, του οποίου ο... επικήδειος γράφτηκε επισήμως πια χθες, τουλάχιστον με τη σημερινή του μορφή. «Το ΠΑΣΟΚ που γνωρίζαμε σάπισε» είπε ο πρόεδρός του μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος και παραδεχόμενος ότι «μπορεί να το σώσει μόνο ένας τριαντάρης» -και άρα όχι ο ίδιος-, στον οποίο θα το παραδώσει «αναγεννημένο»...

Κηρύσσοντας την «αναγέννηση» του ΠΑΣΟΚ, πιθανώς με νέο όνομα και άλλα σύμβολα σε βάθος χρόνου, ο Ευ. Βενιζέλος κατάργησε όλα τα όργανα και τις οργανώσεις του -ακόμα και τα μητρώα μελών και φίλων-πέραν του προέδρου, στη λουδοβίκειο λογική «το... ΠΑΣΟΚ είμαι εγώ».

Αναφέρθηκε, άλλωστε, στα ιδιαίτερα «χαμηλά ποσοστά» που έλαβε το κόμμα στις εκλογές, παρατηρώντας ότι τα πράγματα έχουν φτάσει στο ναδίρ. Εξηγώντας την ήττα, μίλησε για πελατειακή
λογική, κυβερνητισμό και σύστημα «απομύζησης» προσόδων του κράτους (που διαμόρφωσαν τα δύο κόμματα, επιτρέποντας σε μια μειοψηφία να το κάνει) που δεν υπάρχει πια, προειδοποιώντας ότι, όταν το αντιληφθεί η κοινωνία, θα γίνει «μακελειό». Μίλησε ακόμα για «οριζόντια ψήφο διαμαρτυρίας» των πολιτών, με το ΠΑΣΟΚ να χάνει προς όλα τα κόμματα, καθώς είχε ηττηθεί προ πολλού. Χαρακτήρισε μάλιστα «επιτομή της σήψης ενός συστήματος» την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, που «ρήμαξε τα πάντα», άσχετα αν ήταν ο ίδιος που τον «υπερασπιζόταν» σαν δικηγόρος εντός της Βουλής. Διευκρίνισε ότι δεν μιλά για ανασυγκρότηση ή επανίδρυση, αλλά για αναγέννηση του κόμματος, επιστροφή στη μήτρα της παράταξης και αυτοτοποθέτησή του διαφορετικά, χωρίς βαρονίες και αποκλεισμούς. Στη σύντομη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ χθες ο κ. Βενιζέλος ζήτησε και έλαβε τις παραιτήσεις των μελών του, με τον Κ. Πανταζή να τον ενημερώνει και για κείμενο-πρωτοβουλία 13 στελεχών με τίτλο «Ανάγκη για ένα Νέο Ξεκίνημα».

Παρατηρώντας «αναντιστοιχία των οργάνων με την ελληνική κοινωνία», αλλά και «μη αντιπροσωπευτικότητα», καθώς έχουν εκλεγεί προ τετραετίας και η θητεία τους έχει λήξει, οπότε δεν έχουν πια «πολιτική νομιμοποίηση» -ιδιαιτέρως το Εθνικό Συμβούλιο, από όπου έχουν αποχωρήσει πολλά στελέχη,και λόγω διαγραφής βουλευτών- ούτε ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κόμματος, ο Ευ. Βενιζέλος πήρε έγκριση για την κατάργησή τους. Προανήγγειλε δε τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης σε όλα τα επίπεδα, που θα έχει και την ευθύνη διοργάνωσης του Συνεδρίου στις 6 Σεπτεμβρίου, όπου θα εκλεγούν νέα όργανα. Σε συνάντησή του με τους «πράσινους» υποψηφίους των εκλογών στο «Κάραβελ» αύριο το μεσημέρι, θα δώσει το ιδεολογικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ, το πλαίσιο της νέας οργάνωσής του, πιθανώς και εκείνο τυχόν νέας προεκλογικής εκστρατείας (με δραματικότερα διλήμματα όπως «ευρώ ή δραχμή» και νέα «ηγετική ομάδα»), χωρίς να αποκλείεται αναφορά στην αναδιαμόρφωση της λίστας.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να συνέλθει η Βουλή και να παραιτηθούν όλοι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Υποστήριξε ότι είναι λάθος να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει άμεσα βοήθεια από την Ευρώπη και τον Ολάντ, καθώς «η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε κρίση και η Γαλλία είναι μία ευάλωτη χώρα».


Μαριτίνα Ζαφειριάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου