Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Εκκαθαρίσεις Βενιζέλου για να πάρει τον έλεγχο



Συνεχίζονται οι «εκκαθαρίσεις» πρωτοκλασάτων στελεχών στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος, γνωρίζοντας ότι πλέον δεν έχει να χάσει τίποτε, θέλει να ελέγξει απόλυτα ό,τι έχει απομείνει στο κόμμα του.

Χθες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ιπποκράτους λίγο πριν από τη συνάντηση των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «κόπηκαν» οι μη εκλεγμένοι της Β' Αθηνών, όπως ο Χ. Πρωτόπαπας και ο Π. Ευθυμίου (που βρισκόταν πάντως στο εξωτερικό), κυρίως όμως ο Δ. Ρέππας, εκ των πρωτεργατών της διαδοχής στην προεδρία του κόμματος.

Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου μιλούν για δομική μεταμόρφωση του κόμματος προς το παρόν, με μια πολυπληθή γραμματεία που θα συσταθεί τις επόμενες μέρες και θα περιλαμβάνει πρώην κορυφαίους και νεότερα στελέχη.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν επιτροπές ανά νομό που θα αντικαταστήσουν τις διαλυθείσες
οργανώσεις του κόμματος, ενώ θα συσταθεί και η περίφημη Εθνική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, που θα φέρει και την ευθύνη να οδηγήσει τον χώρο στο συντακτικό συνέδριο το οποίο έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, αλλά θεωρείται πολύ πιθανό να επισπευσθεί.

Γι' αυτό όμως απαραίτητη προϋπόθεση είναι το κόμμα να έχει επιβιώσει σε επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, καθώς στον βαθμό που θα επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που το θέλουν να κατρακυλά ακόμα και σε μονοψήφιο αριθμό θα σημάνουν και τον αφανισμό του ίδιου και του Ευ. Βενιζέλου.

Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που διατηρεί τα βαρίδια τύπου Παπανδρέου και «κηπουρών» υπόσχεται τελικό ξεκαθάρισμα στο... συντακτικό συνέδριο που «θα συστήσει την παράταξη εκ του μηδενός». Αρκεί ως τότε να υπάρχει ΠΑΣΟΚ, αφού, αν στις επικείμενες εκλογές -εφόσον γίνουν- τα ποσοστά του κόμματος συρρικνωθούν περαιτέρω, η διάλυσή του θεωρείται σίγουρη.

Προς το παρόν ο πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος δέχεται εισηγήσεις για το μέλλον του. Και ενώ δεν έχει τοποθετηθεί για το τι ακριβώς θέλει, ξέρει τι δεν θέλει. Δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ. Ηδη άλλωστε έχει αρχίσει να μιλάει για τη «δημοκρατική παράταξη» και τον χώρο της Κεντροαριστεράς, στον οποίο επιδιώκει να παίξει ρόλο προσεγγίζοντας τις άλλες δυνάμεις του χώρου. Ο Ευ. Βενιζέλος καλοβλέπει το ενδεχόμενο νέας ιδρυτικής διακήρυξης, που θα αντικασταστήσει εκείνη του 1974, πιθανώς δε ακόμα και τον πράσινο ήλιο ή το όνομα του κόμματος. Ακούγεται μάλιστα ήδη ότι το διάδοχο σχήμα του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να ονομάζεται δημοκρατική παράταξη, με πρωτοβουλίες συνάντησης με όλα τα σχήματα που τοποθετούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Αυτά όμως αναβάλλονται για μετά τις εκλογές, εφόσον αυτές γίνουν τον Ιούνιο, καθώς εκτιμάται ότι τώρα δεν επαρκεί ο χρόνος για τέτοιου είδους σαρωτικές αλλαγές. Αντίθετα, το κόμμα θα πάει σε αυτές αυτοοργανωνόμενο, υπό τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, αλλά χωρίς όργανα και οργανώσεις, μια και αυτά έχουν διαλυθεί, με απόφαση του Ευ. Βενιζέλου.


Μαριτίνα Ζαφειριάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου