Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Ο Γρηγοράκος θέλει Γιώργο και Παπακωνσταντίνου στο σκαμνί



Πλήρης σύγχυση επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό είναι ότι σε χθεσινές συναντήσεις του με στελέχη του κόμματος, όπως οι Κ. Σκανδαλίδης, Αν. Λοβέρδος, Απ. Κακλαμάνης και Π. Κουκουλόπουλος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε δύο ερωτήσεις, αν θα πρέπει κατά τη γνώμη τους να εξαντλήσουν τα περιθώρια, πιέζοντας μέχρι την τελευταία στιγμή για σχηματισμό κυβέρνησης, ή να πάνε σε εκλογές, και, εφόσον πάνε σε εκλογές, αν θα πρέπει να πάνε με το ΠΑΣΟΚ ή με... κάτι άλλο.

Σε κατάσταση σοκ ακόμα από το εκλογικό αποτέλεσμα, στην Ιπποκράτους συγκαλούν τα όργανα του κόμματος, επιχειρώντας αφενός να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, αφετέρου να συζητηθούν οι αλλαγές που προγραμματίζονται στο κόμμα και συνιστούν ουσιαστικά τη διάλυση και «επανίδρυσή» του. Σήμερα το μεσημέρι, ο κ. Βενιζέλος συγκαλεί την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, όπου και θα αναπτύξει τις προτάσεις του, ενώ αύριο συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Ηδη ο Ευ. Βενιζέλος συζητά το ενδεχόμενο νέας «ιδρυτικής διακήρυξης», που θα αντικαταστήσει αυτή του Σεπτεμβρίου του 1974, ενώ το προαναγγελθέν για την 3η Σεπτεμβρίου «ιδρυτικό συνέδριο» μπορεί να επισπευσθεί, λαμβάνοντας τη μορφή έκτακτου συνεδρίου, που θα εγκρίνει τη διακήρυξη. Θα έχει προηγηθεί πιθανότατα η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, προκειμένου να
νομιμοποιήσει τις όποιες αποφάσεις. Αναζητώντας την ιδεολογική φυσιογνωμία, την πολιτική κατεύθυνση και την επικοινωνιακή στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος δέχεται εισηγήσεις να τα αλλάξει όλα. Από τον γραμματέα του κόμματος -που σήμερα έχει διακοσμητικό χαρακτήρα- και τη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου, ως το όνομα και τα σύμβολά του. Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να έχει αποφασίσει ακόμα την αλλαγή της άτυπης «ηγετικής ομάδας», όπως λειτουργούσε υπό τον τίτλο της Γραμματείας της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα μέχρι τώρα, καθώς τα περισσότερα μέλη της δεν εξελέγησαν καν βουλευτές.

Δέχεται ακόμα εισηγήσεις για αλλαγή των ονομάτων στις λίστες σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών -με πρόσθεση νέων, αλλά και αφαίρεση από αυτές προσώπων που «έβλαψαν» το κόμμα, όπως στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, ακόμα και ο... ίδιος (!) ο πρώην πρωθυπουργός, κάτι που δεν φέρεται πάντως να υιοθετεί ο κ. Βενιζέλος, καθώς φοβάται ακόμα μεγαλύτερο ρήγμα - όπως επίσης και για ένα πιθανό «άνοιγμα» προς τη ΔΗΜ.ΑΡ. του Φώτη Κουβέλη, ώστε να διεκδικήσει ρόλο στη συγκρότηση «κεντροαριστερού μετώπου», αλλά και προς τον φιλελεύθερο χώρο, όπως η ΔΗ.ΣΥ. της Ντόρας Μπακογιάννη και η ΔΡΑΣΗ του Στέφανου Μάνου. Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ καλείται να... προσαρμοστεί στα νέα μεγέθη του, πράγμα που μπορεί να σημαίνει και αδυναμία συντήρησης του υπερπολυτελούς κτιρίου όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους.

Συνέδριο επανίδρυσης «εδώ και τώρα» ζήτησε χθες η Αριστερή Πρωτοβουλία του Γ. Παναγιωτακόπουλου, με αλλαγές σε όλα, από ιδέες και πρόσωπα, ως πολιτικές πρακτικές και επικοινωνία εκ νέου με τον λαό. «Με παλιά παπούτσια, καινούργια περπατησιά δεν μπορούμε να ανοίξουμε» σημείωσε σε ανακοίνωσή της, ζητώντας από τον Ευ. Βενιζέλο να απευθύνει προσκλητήριο συναγερμού σε υγιείς δυνάμεις της δημοκρατικής παράταξης για μία νέα διακήρυξη, που θα υπερασπίζεται τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο Κ. Σκανδαλίδης παραδέχθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε στις αλλαγές που έπρεπε και ότι βρέθηκε σε αντίθεση με την ταυτότητά του. Δημόσια «απάντησε» ο κ. Λοβέρδος στην ερώτηση του κ. Βενιζέλου περί εκλογών, υποστηρίζοντας -επικαλούμενος τις υποχρεώσεις του υπουργείου Υγείας- ότι «η πολιτική εκκρεμότητα δεν μπορεί να συνεχίζεται επί πολύ». Συμπλήρωσε άλλωστε με νόημα ότι «η πατρίδα μας δεν μπορεί να περάσει δεύτερη φάση εσωστρέφειας, όπως το περασμένο φθινόπωρο με τα περί δημοψηφίσματος», προσθέτοντας ότι η χώρα απειλείται από παρόμοιο κίνδυνο και σήμερα...


Μαριτίνα Ζαφειριάδου





Αρχισαν τα όργανα: Ο Πάγκαλος έθεσε θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ για Βενιζέλο!

Η αμφισβήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου άρχισε από τον Θόδωρο Πάγκαλο. Και μπορεί να μην είναι πλέον ούτε βουλευτής, πλην όμως είναι... ειδικού βάρους στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Ο έως πρόσφατα έτερος αντιπρόεδρος -μαζί με τον κ. Βενιζέλο- στην κυβέρνηση Παπαδήμου τού επιτέθηκε με σκληρές δηλώσεις χθες, θέτοντας ουσιαστικά θέμα ηγεσίας, αλλά ακόμα και ύπαρξης του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 μάλιστα, ζήτησε τη διεξαγωγή τακτικού συνεδρίου του κόμματος, προκειμένου να συζητηθούν και τα δύο. «Δεν νομίζω ότι είναι δυνατό να ισχυριστεί κανείς ότι το πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ, που πριν από δύο χρόνια είχε βάψει πράσινη όλη την Ελλάδα, κατήντησε στα ποσοστά του 1974 και ότι αυτό μπορεί να περάσει με μία εκ βάθρων συζήτηση για την πολιτική, για τα πρόσωπα, για τις ευθύνες, η οποία δεν μπορεί να γίνει σε κανένα άλλο πλαίσιο από ένα τακτικό συνέδριο, το οποίο θα εκλέξει και ηγεσία» είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να προκύψει το συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται αυτό το κόμμα, οπότε μπορεί να αντικατασταθεί από έναν νέο κομματικό σχηματισμό, όπως έχει ξαναγίνει στο παρελθόν με την ΕΠΕΚ, την ΕΔΑ, την Ενωση Κέντρου που διαλύθηκαν. «Ο λαός δεν απέρριψε μόνο την πολιτική μας. Απέρριψε και τη φυσιογνωμία μας. Και αυτό είναι βασικό» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να παράσχει ο Ευ. Βενιζέλος ψήφο ανοχής στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «όποιος το είπε αυτό κάνει πολύ μεγάλο λάθος» χαρακτηρίζοντάς τον «γελοίο», ενώ προφανώς γνώριζε ότι τη σχετική πρόταση έκανε ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος. «Αν αυτή είναι η άποψη, να τη διατυπώσει σαφώς και απερίφραστα, για να κάνουμε τους λογαριασμούς μας στο ΠΑΣΟΚ» προκάλεσε ο κ. Πάγκαλος, χρησιμοποιώντας σειρά απαξιωτικών χαρακτηρισμών για την τακτική του προέδρου του κόμματος. Από την κριτική του δεν γλίτωσε ασφαλώς και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Είναι τερατωδώς γελοίο και αντισυνταγματικό να συμπεριφέρεται ως πρωθυπουργός» είπε, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι «θέλει να καπηλευθεί με τρόπο γελοίο τη διερευνητική εντολή» και εκτιμώντας ότι «δεν έπρεπε καν να τη δεχθεί».

Για «τυχοδιωκτικές πολιτικές» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος τον κάλεσε να πάει στη Βουλή να αποφασίσει την καταγγελία της δανειακής σύμβασης, ενώ και εκείνος παραδέχθηκε την ανάγκη ανανέωσης και ιδεολογικού προσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ. Για «συνδικαλιστικό τρικ» κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα η Τόνια Αντωνίου όσον αφορά τη λογική του Μνημονίου, ενώ ότι «περιμένουμε να δούμε πώς θα χειριστεί το μεγάλο ποσοστό που του δόθηκε» είπε η Συλβάνα Ράπτη, τονίζοντας αναφερόμενη στον παραλληλισμό του Α. Τσίπρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι «δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ανόμοια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου