Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Αναθεώρηση και τροποποίηση των πολιτικών του Μνημονίου ζήτησε ο Σαμαράς


Αναθεώρηση και τροποποίηση των πολιτικών του Μνημονίου που δεν δούλεψαν ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος  ανέπτυξε τις θέσεις του για:
1.     Project bonds (Ομόλογα έργων), διότι θα δώσουν πρόσθετη ρευστότητα για μεγάλα έργα
2.     Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – ενεργότερη παρουσία. Η εμμονή σε τόσο αυστηρά τραπεζικά κριτήρια δυσκολεύει την προσπάθεια για αναθέρμανση της οικονομίας σε αυτή την κρίσιμη φάση. Ειδικά στην Ελλάδα, χρειάζεται ενεργότερη στήριξη για τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και τις ΜΜΕ. Συμμετοχή, επίσης, σε ένα Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
3.     Ειδικό εργαλείο ρευστότητας για την Ελλάδα. Θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές. Πρώτα με χρήση των επιπλέον 10 δισεκ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσης, με στήριξη ενός νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου μεταξύ άλλων, με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, την
ΕΤΕπ και τις αποκρατικοποιήσεις. Με έμφαση στην χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
4.     Ταμείο άμβλυνσης κοινωνικών επιπτώσεων του Μνημονίου. Λόγω της πρωτοφανούς αύξησης της ανεργίας, αλλά και των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν μελλοντικές διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, χρειάζεται ειδική στήριξη των πληττομένων από αδιάθετους κοινοτικούς πόρους, πέραν του ΕΣΠΑ.
5. Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. Εξέταση δημιουργίας ζωνών με φορολογικά και άλλα κίνητρα για εγκατεστημένες επιχειρήσεις, με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων. Υπάρχει, ήδη, η περίπτωση της Πολωνίας, που διατηρεί, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ειδικό καθεστώς μετά την ένταξή της.
6. Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εγγύησης Καταθέσεων. Δημιουργία ενός Μηχανισμού Εγγύησης Καταθέσεων  σε Ευρωπαϊκή κλίμακα, σύμφωνα και με τη σχετική πρόταση Μόντι, που θα αποτρέψει την «αιμορραγία» καταθέσεων από το Νότο  προς το Βορρά της Ευρώπης.
Στήριξη από ΕΛΚ
Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί από Ελληνικής πλευράς, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τις ιδιωτικοποιήσεις, να επιταχύνουμε την απορρόφηση Ευρωπαϊκών πόρων, να υιοθετήσουμε, ένα νέο, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, να εξαλείψουμε τη γραφειοκρατία και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα φιλικό στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.
Τέλος, ο κ. Α. Σαμαράς τόνισε ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό που πρέπει. Αλλά με δεδομένη την κρισιμότητα των στιγμών, χρειαζόμαστε την στήριξη των εταίρων μας. Κυρίως, ένα πολιτικό μήνυμα ότι η Ευρώπη κατανοεί τις πολιτικές και κοινωνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Τέτοιες στιγμές πρέπει όλοι στην Ευρώπη να ενθαρρύνουν  και να στηρίξουν  τον Ελληνικό λαό
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά, σε κείμενο συμπερασμάτων του ΕΛΚ, έγινε προσωπική αναφορά στην Ελλάδα και τον Αντώνη Σαμαρά και  εκφράστηκε η στήριξη στις προσπάθειές του, για ένα ολοκληρωμένο μείγμα πολιτικής που θα εξαλείφει το έλλειμμα, ενώ ταυτόχρονα θα αποκαθιστά την ανάπτυξη στην Ελληνική οικονομία. Όπως και την εμπιστοσύνη. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται  -επίσης για πρώτη φορά- ότι οι υπόλοιποι ηγέτες του ΕΛΚ, αποδέχονται τρόπους για να ενισχύσουν τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας έτσι το σημερινό πρόγραμμα.
Η αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων είναι η εξής: “Στηρίζουμε τις προσπάθειες της ΝΔ και του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά για την επεξεργασία ενός νέου μίγματος πολιτικής με στόχο την μείωση του ελλείμματος παράλληλα με την Ανάπτυξη και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική Οικονομία. Το ΕΛΚ δηλώνει επίσης ότι είναι έτοιμο να συμβάλει στην πολιτική αυτή της ΝΔ με την εξεύρεση τρόπων για την ενίσχυση των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της απασχόλησης
Δήλωση Σαμαρά
Αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι στιγμές είναι κρίσιμες και για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη.
Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ζήτησα μέτρα που θα σταματήσουν την κατρακύλα. Γιατί αλλιώς η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση. Ούτε να πιάσει τους στόχους της.
Ζήτησα, λοιπόν, πέρα από την προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, αναθεώρηση και τροποποιήσεις των πολιτικών που δεν δούλεψαν. Για να σταματήσει η ύφεση. Για να μειωθεί η ανεργία. Για να δοθεί ελπίδα στους συμπολίτες μας -που μέσα σε δυο χρόνια- τα έχασαν όλα.
Για πρώτη φορά, το ΕΛΚ αναγνώρισε, σήμερα, την ανάγκη να συμπληρωθούν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές με μέτρα που να ενισχύουν άμεσα τις επενδύσεις, άμεσα την ανάπτυξη και άμεσα τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ταυτόχρονα ζήτησα μέτρα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη, όπως τα ομόλογα για έργα υποδομής, τη στήριξη των ανέργων με πρόσθετα κοινοτικά κονδύλια, τη στήριξη της ρευστότητας, την πιο ενεργή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού για την εγγύηση των καταθέσεων, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία των καταθέσεων από τον ευρωπαϊκό νότο στο βορρά.
Τώρα, σταδιακά, όλη η Ευρώπη συγκλίνει σε αυτό που επιμέναμε εδώ και δύο χρόνια  ότι, πέρα απ’ όλα τα άλλα, χρειάζεται Ανάπτυξη για να βγούμε από την κρίση.
Και τώρα που η Ευρώπη αλλάζει, δεν πρέπει να βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρώπης.
Γι αυτό και δυναμώνει στην Ελλάδα η δημιουργία ενός Πατριωτικού Ευρωπαϊκού Μετώπου.
Για να μην καταστραφούν όσα κερδίσαμε τόσα χρόνια.
Είμαστε ένας λαός που αντέχουμε στα δύσκολα. Είμαστε ένα έθνος που ξέρει να σηκώνεται στα πόδια του. Να παλεύει και να αναγεννάται.
Το Μέτωπο ευθύνης είναι η μόνη εγγύηση. Γι αυτό και προχωράμε με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με ενότητα, με σταθερότητα, με σχέδιο και  -πάνω απ’ όλα-  με πίστη στις δυνάμεις μας».
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ είχε, σήμερα, κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Εμμανουέλ Μπαρόζο, τον Πρόεδρο του ΕΛΚ κ. Βίλφριντ Μάρτενς, τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας κ. Έντα Κένι και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Πέδρο Κοέλιο.
Αύριο το πρωί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Μάριο Μόντι.
Η αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων του ΕΛΚ: 
In relation to Greece that is faced with an economic and social crisis of an unprecedented magnitude, we declare our respect for the sacrifices that the Greek people have been through over the last two years and we acknowledge the progress made in a number of areas. We support the efforts of Nea Demokratia and its President, Antonis Samaras, to elaborate an integrated policy mix aiming to eliminate the deficit while restoring growth and confidence in the Greek economy. We are prepared to consider possible ways to strengthen investment, growth and employment complementing the necessary reform measures and respecting the commitments of the pursued programme.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου