Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

“Ο Αστερίξ των Αθηνών που παίζει πόκερ”


Στο σημερινό της φύλλο, η προσκείμενη στους Χριστιανοδημοκράτες Frankfurter Allgemeine Zeitung αφού θυμίζει πρώτα τι λένε ο Τσάρλς Νταλάρα και ο Ρόμπερτ Ζέλικ, πρόεδρος της ΔΤ (“Το κεντρικό πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι η Ισπανία και η Ιταλία, όχι η Ελλάδα”, κατά τον Ζέλικ) υπογραμμίζει ότι αν και εκπροσωπούν εντελώς διαφορετικούς “πελάτες”, το μεγάλο επιχείρημα των Νταλάρα, Ζέλικ και Τσίπρα είναι κοινό: “Τα μέτρα λιτότητας είναι πολύ επικίνδυνα για την Ευρώπη. Άν η Ελλάδα φύγει από το Ευρώ, τις επόμενες ημέρες θα συμβεί μεγάλη καταστροφή στην Ευρωζώνη. Οι αγορές θα στραφούν εναντίον των επόμενων στόχων, και αυτοί θα είναι η Ιταλία και η Ισπανία”.
Ο Α. Τσίπρας δεν είναι ειδικός στα οικονομικά, αλλά υιοθέτησε κεντρικά επιχειρήματα των
“ιερών τεράτων” του χρηματοπιστωτικού κόσμου (με εξαίρεση την αξίωση να κάνει η Ελλάδα δομικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες αυτός απορρίπτει), εν μέρει ακόμη και κατά γράμμα. Κατάλαβε τι δυνατότητες εκβιασμού κρύβει η σημερινή μιζέρια της Ελλάδας Ο Τσίπρας μαθαίνει γρήγορα. Πάντοτε διακρινόταν γι’ αυτό”, συνεχίζει η εφημερίδα
Στη συνέχεια, αφού παρουσιάζει την πορεία του κ. Τσίπρα και του κόμματός του από το 2006 μέχρι τώρα, καθώς και τις προσωπικές του συνήθειες, τονίζει:
Ο Αστερίξ των Αθηνών παίζει πόκερ ασύλληπτα ριψοκίνδυνα, στο παιχνίδι του παίζει με τη μοίρα 11 εκατ. ανθρώπων. Απειλεί ότι άν καταστραφεί η Ελλάδα θα παρασύρει και όλη την Ευρώπη, μαζί με την Γερμανία. “Μια Ελληνική χρεοκοπία θα κόστιζε στη Γερμανία 500 δις.

Αλλά με τέτοιες απειλές, συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρονται με τα ατομικά όπλα. Όποιος τα κατέχει, κατέχει ισχύ. Αλλά όποιος τα εξαπολύει, καταστρέφει και τον εαυτό του. Άν λοιπόν πάρει την εξουσία, ο Α. Τσίπρας θα γίνει ο δυνητικός κύριος της Ελληνικής βόμβας χρέους. Θα πρέπει τότε να διαπραγματευτεί και να κάνει συμβιβασμούς – δηλαδή να γίνει ένας από εκείνους τους πολιτικούς, που τόσο περιφρονούν τώρα οι Έλληνες”.
Το άρθρο υπογράφει ο  Michael Martens, ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα της συντηρητικής Frankfurter Allgemeine.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου