Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Συμπληγάδες για τον Τσίπρα, οι Συνιστώσες, που ζητούν την έξοδο της χώρας από το ευρώ


Μπορεί την περασμένη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ να κατέθεσε στον Αρειο Πάγο δήλωση συνδυασμού με χαρακτήρα ενιαίου κόμματος, ώστε να μη διασαλευτεί το μπόνους των 50 εδρών αν τερματίσει πρώτος στις 17 Ιουνίου, ωστόσο οι συνιστώσες παραμένουν. Η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει σε μια πολυπλόκαμη «ομπρέλα» που αποτελείται από πολλές συνιστώσες, οι οποίες προ λίγων… εβδομάδων δήλωναν υπερηφάνως τη θέση τους υπέρ της εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Εξάλλου, οι συνιστώσες αυτές δεν λειτουργούσαν μόνο ανεξάρτητα, ως μέρη της αριστερής συμμαχίας που έχει ως πυρήνα της τον ΣΥΝ. Τέσσερις εξ αυτών είχαν «συμμαχήσει» με τον πρώην αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέκο Αλαβάνο, συγκροτώντας μια… συμμαχία μέσα στη συμμαχία, η οποία πίεζε κεντρικά προκειμένου να υιοθετηθεί ως κυρίαρχη θέση η αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο λόγος, φυσικά, για το περίφημο Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται με το ένα πόδι εντός και με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Αρχηγός του Μετώπου είναι, όπως προαναφέρθηκε, ο Αλ. Αλαβάνος, ο οποίος στις περιφερειακές εκλογές του 2010 επιχείρησε την αυτόνομη κάθοδο ως υποψήφιος περιφερειάρχης στην Αττική και, έπειτα από το 2,5% που κατέγραψε στις κάλπες, το Μέτωπο και οι συνιστώσες που το απαρτίζουν βρέθηκαν και πάλι εντός ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλαβάνος
Εξάλλου, ο αρχηγός του Μετώπου και πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ουδόλως έχει αποστεί των απόψεών του για την ανάγκη επιστροφής της χώρας στη δραχμή. Αντιθέτως, εδώ και ένα δεκαήμερο έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στην Κουμουνδούρου, αφού επαναλαμβάνει ότι «ακύρωση του Μνημονίου δεν γίνεται εντός ευρώ» ακυρώνοντας τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την Αριστερά «να μη φοβάται να πει την αλήθεια στο λαό».
Μπορεί τον Αλ. Αλαβάνο να μην ακολουθούν στην υποστήριξη της εξόδου από την ευρωζώνη οι συνιστώσες που αποτελούν το Μέτωπο (και είναι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη τους σε κεντρικό ρόλο στο σχήμα), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επισήμως -με εξαίρεση την ΚΟΕ- έχουν αποστεί των απόψεών τους. Συγκεκριμένα, μόλις στις 7 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνδιάσκεψη του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, με τη συμμετοχή όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που είναι και… συνιστώσες του Μετώπου: δηλαδή την ΚΟΕ, τη ΔΕΑ, την ΚΕΔΑ και την ΑΠΟ. Σύμφωνα με την πολιτική απόφαση της έκτακτης συνδιάσκεψης, υπερψηφίστηκε η θέση για «αποχώρηση από την ευρωζώνη με σοσιαλιστική προοπτική».

Κυβιστήσεις
Παράλληλα, κεντρικά στελέχη των εν λόγω συνιστωσών παίζουν κεντρικό ρόλο στα της Κουμουνδούρου, όπως προαναφέρθηκε. Ο Αντώνης Νταβανέλος της ΔΕΑ εκπροσώπησε πολλές φορές ως τώρα στην προεκλογική περίοδο τον ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια, ενώ ο Γιάννης Θεωνάς της ΚΕΔΑ, εκτός των τηλεοπτικών εμφανίσεών του, τυγχάνει και ένας εκ των συντονιστών της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Υποψήφιος με το σχήμα στην Α’ Αθήνας ήταν και ο επικεφαλής της ΑΠΟ Γιώργος Σαπουνάς, ενώ σε διάσπαση οδηγήθηκε η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ), επειδή ο επικεφαλής της, Ρούντι Ρινάλντι (που παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ με την εναπομείνασα οργάνωσή του), επέμενε να αλλάξει η θέση της για το ευρώ και τη δραχμή.
Κάπως έτσι, την προηγούμενη εβδομάδα, η ΚΟΕ προέβη σε πολιτική κυβίστηση, αφού με δήλωσή της ενημέρωσε ότι «εδώ και αρκετό καιρό το σύνθημα για έξοδο από την ευρωζώνη δεν είναι πλέον στις προτεραιότητες και τις άμεσες διεκδικήσεις της ΚΟΕ». Μάλιστα, στην Κουμουνδούρου προκλήθηκαν θετικά σχόλια για τη συγκεκριμένη δήλωση της οργάνωσης, καθώς η ΚΟΕ, που έχει συγκροτηθεί από «μαοϊκούς» και πρεσβεύει τον «επαναστατικό μαρξισμό», ήταν πάντα από τις πιο μαχητικές συνιστώσες υπέρ της δραχμής.

 
Οι «μπλόφες» με την Ολυμπιακή και τις προσλήψεις στο Δημόσιο
 
ΤΗΝ ΩΡΑ που επιμέρους συνιστώσες του σχήματος προχωρούν σε πολιτικές και ιδεολογικές κυβιστήσεις ελέω της προοπτικής εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου κεντρικά επιχειρεί όπως όπως να συγκροτήσει και να δημοσιοποιήσει ένα «κυβερνητικό πρόγραμμα», με στόχο να απαλειφθούν όλες οι αναφορές περί επανακρατικοποίησης της Ολυμπιακής και 100.000 προσλήψεων στο Δημόσιο, για να μη δίδονται επιχειρήματα στη Ν.Δ. και στα άλλα αντίπαλα κόμματα να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι… εκτός πραγματικότητας.
Την ευθύνη κατάρτισης του προγράμματος έχει ο οικονομικός «εγκέφαλος» του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος εδώ και μέρες επιχειρεί να «σύρει» το σχήμα σε πιο ρεαλιστικές θέσεις. Μόλις προχθές μίλησε για «πολιτική και όχι νομική καταγγελία του Μνημονίου», προκαλώντας την μήνιν πολλών στην Κουμουνδούρου, ενώ ήταν εκείνος που έβλεπε θετικά τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση μικρής διάρκειας και ειδικού σκοπού, αν αυτή δεν εφάρμοζε κανένα από τα μέτρα του Ιουνίου και προωθούσε στη Βουλή την απλή αναλογική.
 

Τα «μαύρα μαντάτα» για τα νοικοκυριά και η «λευκή σημαία» στους εξοπλισμούς

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ
Ανακοίνωσε την επιβολή έκτακτης εισφοράς 1% το χρόνο σε 600.000-700.000 νοικοκυριά, που έχουν πάνω από 50.000 € ετήσιο εισόδημα.
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ
Προεξήγγειλε δραστικές μειώσεις στις εξοπλιστικές και αμυντικές δαπάνες, συμπληρώνοντας ότι με την Τουρκία «θα το ρισκάρουμε».

Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει τμηματικά, σε τέσσερις συνεντεύξεις Τύπου που θα δοθούν. Μία απ’ αυτές θα είναι αφιερωμένη στην οικονομία και πλέον, το βασικό ερώτημα, στην απάντηση του οποίου επικεντρώνονται οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα, είναι το «πού θα βρεθούν τα λεφτά». Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι… δεν γίνεται να διεξάγουν προεκλογική καμπάνια επί τη βάσει του «λεφτά υπάρχουν», καθώς ο κόσμος έχει… μνήμη.
Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες στα κανάλια και τα ραδιόφωνα κάθε στέλεχος του κόμματος αυτοσχεδιάζει στην προσπάθειά του να απαντήσει πειστικά στα ερωτήματα. Μόλις προχθές, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και οικονομολόγος, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο Ράδιο 9, ανακοίνωσε την επιβολή έκτακτης εισφοράς ύψους 1% το χρόνο σε 600.000-700.000 νοικοκυριά, που έχουν κατά μέσο όρο την τελευταία εικοσαετία πάνω από 50.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα.
Ακόμη, στις περικοπές των εξοπλιστικών προγραμμάτων βρήκε το βράδυ της Πέμπτης τη λύση το προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε πώς θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις αν οι δανειστές διακόψουν τη χρηματοδότηση της χώρας, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προεξήγγειλε δραστικές μειώσεις σε εξοπλιστικές και αμυντικές δαπάνες. Και όταν ρωτήθηκε «και τι θα γίνει με την Τουρκία απέναντι;», απάντησε με… αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Θα το ρισκάρουμε»…
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου