Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΩΝ

         
 Οι Θεσσαλοί αποφάσισαν την «Ισχύ εν τη Eνώσει» σε Πανελλήνιο επίπεδο
Παρουσία εκπροσώπων θεσσαλικών πολιτιστικών φορέων και εκπροσώπων πολιτικών αρχών πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή  20 Μαΐου 2012 στην Καρδίτσα  συνάντηση - συζήτηση για τη δημιουργία Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου των θεσσαλικών συλλόγων.
Το μήνυμα ισχυρό και ενωτικό «να προχωρήσουν οι Θεσσαλοί μονοιασμένοι , ώστε να επιτύχουν τους βασικούς  στόχους  , οι οποίοι μεταξύ άλλων πρέπει να είναι :
1. Η διάσωση και η προβολή των ιστορικών και λαογραφικών   στοιχείων της Θεσσαλίας .
2. Η χαρτογράφηση και η δικτύωση όλων των θεσσαλικών πολιτιστικών συλλόγων της Ελλάδας και η δράση αυτών .
3. Η τουριστική προβολή της Θεσσαλίας μέσα από τα υλικά ευρήματα της ανθρώπινης δημιουργίας (αρχαιολογικοί χώροι , μνημεία κ.ά.) και τις σπάνιες ομορφιές που διαθέτει .
4. Η προβολή της Θεσσαλίας σε πανελλήνιο επίπεδο , όπως αυτή καταγράφεται , μέσα από τις σύγχρονες μορφές τέχνης .
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις σχετικά με τη δομή που πρέπει να έχει το υπό ίδρυση συντονιστικό όργανο και τις αρχές που πρέπει να διέπουν το καταστατικό. Η άμεση αναγκαιότητα που προέκυψε είναι ότι πρέπει αρχικά να γίνει μια λεπτομερής καταγραφή των θεσσαλικών συλλόγων ανά την ελληνική επικράτεια, προκειμένου να επιτευχθεί η , κατά το δυνατόν , καλύτερη ενημέρωση και μεγαλύτερη εκπροσώπηση προκειμένου η όλη προσπάθεια να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα .Κατόπιν τούτου ορίστηκε μια άτυπη ομάδα εθελοντών από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας , οι οποίοι θα εργαστούν σε αυτή την κατεύθυνση .
Οι συμμετέχοντες αποχώρησαν με αποφασιστική διάθεση και ανανέωσαν το ραντεβού για μια νέα συνάντηση στο τέλος Ιουνίου 2012 (τόπος και ακριβής χρόνος θα ανακοινωθεί δια του τύπου) , προκειμένου να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας της ομάδας εθελοντών και να συζητήσουν με προτάσεις επί των αρχών του καταστατικού.
Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται και η παρούσα αποτελεί ανοικτή πρόσκληση προς όποιον θεωρεί πως μπορεί να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση. Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη με προτάσεις , ιδέες , κριτική , ακόμη και απλή ηθική συμπαράσταση που θα οδηγήσουν στην ένωση των Θεσσαλών ανά την επικράτεια.
Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν  την πρωτοβουλία αυτή ο Δήμαρχος Πύλης Τρικάλων κ. Κώστας Κουφογάζος που μεταξύ άλλων είπε: «Έχουμε ανάγκη ως Θεσσαλοί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας μέσω του τεράστιου πολιτιστικού αποθέματος  που έχουμε, προκειμένου  να αντιμετωπίσουμε τις συγκυρίες  τόσο της οικονομικής όσο και της θεσμικής  κρίσης. Με μια προϋπόθεση μόνο να είμαστε περιεκτικοί, ουσιαστικοί, ενωμένοι. Τώρα  περισσότερο από ποτέ  οι ανάγκες των καιρών το επιτάσσουν να υλοποιηθεί. Τάσσομαι στο πλευρό σας και στο έργο σας σαν  στρατιώτης …»
Ο πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας  και Γραμματέας της Π.Ε.Δ. κ.Δομίνικος Βερίλλης στον ένθερμο χαιρετισμό του επεσήμανε τα εξής:  «Η ιστορία της Θεσσαλίας των τελευταίων 150 χρόνων δείχνει ότι είμαστε πολύ δυναμικοί εμείς οι Θεσσαλοί, πρωταγωνιστές! Είναι σοβαρό έλλειμμα που δεν υπήρξε έως σήμερα κάποιο ενιαίο συντονιστικό όργανο. Από  όποια θέση κι αν είμαι θα  προασπίζομαι τέτοιες προσπάθειες».
Επίσης απέστειλαν χαιρετισμό και μήνυμα συμπαράστασης: ο Βουλευτής της Ν.Δ. Περιφερειακής Ενότητας. Τρικάλων , κ . Ηλίας Βλαχογιάννης, , ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Καρδίτσας , κ. Κώστας, Παπαλός , η Δημοτική Σύμβουλος και υπ. Τουρισμού-Παιδείας Δήμου Βόλου  κ. Σούλα Μπαρτζιώκα  ,o Πρώην Δήμαρχος Μπελογιάννη Ουγγαρίας κ. Κώστας Ριζογιάννης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών Γιώργος Πορνάρας και πλήθος άλλων εκπροσώπων Θεσσαλικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου