Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Σημαντικές καινοτομίες στο πρόγραμμα της ΝΔ για τις Ένοπλες Δυνάμεις


Πολύ θετικά σχόλια απέσπασε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Εθνική Άμυνα που δόθηκε στις 29 Μαίου στη δημοσιότητα.
Εντύπωση όμως προκάλεσε η μεγάλη καθυστέρηση για την γνωστο-ποίησή του.  Περίμεναν στην Συγγρού να επισκεφθεί ο κ. Τσίπρας το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να ενεργοποιηθούν; Ή έπρεπε να περάσει και αυτή η εκλογική αναμέτρηση για να το κοινοποιήσουν στους ψηφοφόρους; Διότι όπως είναι γνωστό ήταν έτοιμο πολύ πριν τις εκλογές της 6ης Μαίου.
Κατά γενική ομολογία πάντως πρόκειται για ένα εξαιρετικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα που προσφέρει ξεκάθαρο σχεδιασμό – πλαίσιο και αποτελεί το όχημα, που θα οδηγήσει ασφαλώς τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων τους για επίτευξη της αποστολής τους δημιουργώντας σύγχρο-νο, ισχυρό, ευέλικτο και αποτελεσματικό στρατό  που θα μπορεί να εμπνέει
και να εγγυάται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών στο διεθνές περιβάλλον.
Είναι ανθρωποκεντρικό με έμφαση στην αξιοκρατία, την εκπαίδευση, τα κοινωνικά θέματα, την υγειονομική περίθαλψη, την εξυγίανση των Μετο-χικών Ταμείων … και κυρίως την αποκατάσταση του κύρους των ενεργεία και αποστρατεία στελεχών και την αναπτέρωση του ηθικού τους.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η ενσωμάτωση στο πρόγραμμα της Ν.Δ της άρσης της αδικίας του ηλικιακού «ρατσισμού» ανταποκρινό-μενη στη κραυγή αγωνίας περίπου 6000 απόστρατων στελεχών των Ε.Δ και των οικογενειών τους.
Η ΝΔ είχε δεσμευτεί σχετικά όταν θεσπίσθηκε ο Ν. 4024/2011 από την  ανάλγητη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας τότε με ρεβανσιστικό τρόπο την τιμωρία των αποστράτων κάτω των 55 ετών, οι οποίοι αποστρατεύτηκαν μετά από αίτησή τους, με επιπλέον περικοπή της σύνταξής τους κατά 40% (για το ποσό άνω των 1.000 ευρώ) καταδικάζοντας τους σε οικονομικό μα-ρασμό, φτώχεια και ανέχεια.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μέλλοντος
Η ΝΔ προωθεί τις σύγχρονες, ισχυρές, εξωστρεφείς, αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις, που θα μπορούν να εμπνέουν και να εγγυώνται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον.
 Επενδύει στο Στρατό του μέλλοντος με ορθολογιστικό επαναπροσδιορισμό των απαιτήσεων-δυνατοτήτων και εξοπλισμό αυτού σε συ-νάρτηση με τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις, ανασχεδίαση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και συνεχή επιμόρφωση – εκπαίδευση των στελεχών, εντός και εκτός Ελλάδος.
Προάγει τη διαλειτουργικότητα και τη διακλαδικότητα και ενσωματώνει «νέους» τομείς – τεχνολογίες και οργανωτικά σχήματα , που θα μπορούν να συμβάλλουν στην αποτροπή – αντιμετώπιση της απειλής αλλά και τη καλύ-τερη διαχείριση – μεγιστοποίηση αξιοποίησης των δυνατοτήτων.
Λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή δύσκολη κατάσταση που διέρχεται η χώρα επιτυγχάνεται η συνέργεια και η οικονομία. Όπως τονίζεται στην αρχή του προγράμματος :  
 «Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε, δεν θα αποτελέσει πρόσχημα για τη μείωση της αποτρεπτικής ικανότητας και του αξιό-μαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά αντίθετα γίνεται αφορμή για την ανασυγκρότησή τους με προτεραιότητα στον ανθρώπινο παράγοντα».
Βασικές αρχές της αμυντικής πολιτικής:
 - Η αποτελεσματική και ευέλικτη Δομή Δυνάμεων
-  Η δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
- Η ισχυροποίηση της Στρατιωτικής Διπλωματίας
- Η  ενίσχυση της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας
-Την αναδιοργάνωση – εξυγίανση παραγωγικών μονάδων – εργοστασίων.
- Η εξωστρεφής ανάπτυξη και αναδιοργάνωση ερευνητικών κέντρων
- Η προτεραιότητα στο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των στελεχών, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, σε όλο το εύρος των θεμάτων που αντιμετωπίζουν. Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό θητείας θέτουμε ως στόχο την καλύτερη εκμετάλλευση του χρόνου θητείας προς όφελος κτήσης μεγαλύτερης εξειδίκευσης.
Ανθρωποκεντρικό πρόγραμμα με έμφαση :
- Στην επίλυση των  προβλημάτων του προσωπικού και στην αναμόρ-φωση διατάξεων του νόμου για την αξιοκρατική εξέλιξη και σταδιοδρομία αξιωματικών και υπαξιωματικών.
- Στη διασφάλιση και την αναβάθμιση του κύρους των εν αποστρατεία στελεχών και των Ενώσεων τους και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων τους.
-  Αναβάθμιση του ημιεπαγγελματικού στρατού και καινοτόμες ιδέες για τη θητεία, όπως η εθελοντική στράτευση γυναικών.
-  Αναβάθμιση της εκπαίδευσης με αναμόρφωση των Στρατιωτικών Σχολών και των Σχολών Πολέμου και Εθνικής Άμυνας σε Πανεπιστημιακά πρότυπα (με διατήρηση του στρατιωτικού χαρακτήρα).
- Κοινή κατεύθυνση όλων των Στρατιωτικών Σχολών ή άλλων Σχολών «ένστολης καριέρας» (Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λι-μενικό), ώστε να είναι ενσυνείδητη η επιλογή των μαθητών – υποψηφίων φοιτητών (είχε δεσμευτεί σχετικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Α. Σαμαράς).
 - Δημιουργία δημόσιου φορέα, που θα αναλάβει την εμπορική εκμετάλλευση – αξιοποίηση της περιουσίας των Ε.Δ.
- Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για επίλυση κοινωνικών θεμάτων.
·- Αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης που παρέχεται στα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη και στις οικογένειές τους.
- Εξυγίανση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και εν συνεχεία, δη-μιουργία ενιαίου Μετοχικού Ταμείου Ενόπλων Δυνάμεων
Είναι πολύ σημαντικό ότι η ΝΔ έχει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για την Εθνική Άμυνα και αποδεικνύει ότι δεν αντιμετωπίζει τα θέματα περιστασιακά και σύμφωνα με τις προεκλογικές απαιτήσεις (όπως άλλοι) αλλά με βαθύ και μελετημένο σχεδιασμό, ο οποίος όμως “χάνεται” με τις αβλεψίες και αστοχίες ορισμένων που την αδικούν
Τέλος, όπως ενημερωνόμαστε μεγάλο μέρος από σχέδια νόμων για την εφαρμογή του είναι έτοιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου