Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Απολογηθείτε, κύριε Παπακωνσταντίνου.

Στη Βουλή για απολογία -σε πρώτη φάση- καλούν οι βουλευτές σύσσωμης της αντιπολίτευσης τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για το μαγείρεμα των δημοσιονομικών στοιχείων που εκτόξευσαν στα ύψη το έλλειμμα και οδήγησαν τη χώρα στο ΔΝΤ. Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία, με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Νίκος Νικολόπουλος, ζητά να κατατεθούν όλα τα σχετικά στοιχεία. Τα πράγματα για τον πρώην “τσάρο” της Οικονομίας φαίνεται πως δυσκολεύουν πάρα πολύ, καθώς χτες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η αντιπολίτευση τον στοχοποίησε ως υπεύθυνο.
Τον έσυραν
Μπροστά, μάλιστα, στην περίεργη ασπίδα προστασίας που έστησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Επιτροπή συνυπέγραψαν κείμενο, με το οποίο ζητούσαν κλήση του υπουργού με βάση το 41Α του Κανονισμού της Βουλής, αναγκάζοντας την πρόεδρο της Επιτροπής να καλέσει στη Βουλή τον τέως υπουργό Οικονομικών για λογοδοσία.
Στην ίδια επιτροπή, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου σφυροκοπήθηκε άγρια από την αντιπολίτευση, η οποία τον υπέδειξε ως συνυπεύθυνο του μαγειρέματος των στοιχείων.
Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει σε κρίσιμες ερωτήσεις, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση και μειδιάματα των βουλευτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων συντάχθηκαν με τις καταγγελίες των υπόλοιπων μελών της ΕΛΣΤΑΤ για αδιαφανή μεθοδολογία του κ. Γεωργίου και άφησαν σαφή υπονοούμενα πως υπήρξε το πιόνι της Eurostat και του Γ. Παπακωνσταντίνου για να μπει η χώρα στο ΔΝΤ.
Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ προκάλεσε αλγεινή εντύπωση αποφεύγοντας να απαντήσει στο πιο κρίσιμο ερώτημα, αυτό του Μ. Βορίδη, ο οποίος τον ρώτησε αν είναι διατεθειμένος να δώσει ο ίδιος την ηλεκτρονική του αλληλογραφία στη Βουλή, προκειμένου να αρθούν οι όποιες υπόνοιες.
“Οι απαντήσεις σας δεν είναι πειστικές. Δεν μας λέτε γιατί συμπεριλάβατε 17 ΔΕΚΟ, όταν σε καμία χώρα δεν εφαρμόζεται αυτό” τόνισε ο κ. Τραγάκης. Ο κ. Γεωργίου επέμεινε πως έπραξε τα σωστά. ‘Oσον αφορά την εκτίναξη του χρέους ωστόσο, απέδωσε το μεγαλύτερο μέρος στο περίφημο swap της Goldman Sachs που συνήψε η χώρα επί Σημίτη. Χτες πάντως, μορφή χιονοστιβάδας πήραν προς την πρόεδρο της Επιτροπής Β. Παπανδρέου τα υπομνήματα των υπόλοιπων μελών της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία θα περάσουν σήμερα από την ακρόαση της Επιτροπής Οικονομικών.
Ερώτηση - φωτιά
Τα υπομνήματα συγκλίνουν στο ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ είχε απαξιώσει και αγνοούσε τα υπόλοιπα μέλη της Αρχής. Στην ερώτησή του προς τον κ. Βενιζέλο, ο Ν. Νικολόπουλος ζητά να πληροφορηθεί:
1.    Αν προτίθεται να στείλει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.
2. Για ποιους λόγους η έκθεση για το αναθεωρημμένο έλλειμμα του 2009 δεν τέθηκε προς ψήφιση από το Επταμελές Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ. Να δοθούν όλα τα έγγραφα και οι επιστολές που έχουν δοθεί από τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ και κάθε στοιχείο που σχετίζεται με τη μεθοδολογία υπολογισμού του ελλείμματος του 2009.
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου