Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

«Λαθρομετανάστης» της Ευρώπης η Ελλάδα

 «Λαθρομετανάστης» της Ευρώπης η Ελλάδα

 

Δημοσίευμα-σοκ στη γαλλική εφημερίδα Le Monde που θα εμφανιστεί στο αυριανό φύλλο της προβλέπει «ελληνική καταιγίδα στην Ευρώπη» κάνοντας παράλληλα λόγο για μία χώρα «κατηγορίας φτερού στην ευρωζώνη» που «ανίκανη να σχηματίσει κυβέρνηση, βυθίζει πάλι την Ευρωπαϊκή Ένωση στην κρίση».
Όπως υπογραμμίζει η έγκυρη γαλλική εφημερίδα «τα περιθώρια ελιγμών του Φρανσουά Ολάντ περιορίζονται σημαντικά», καθώς «τo ελληνικό δηλητήριο προκαλεί τέτανο στην Ευρώπη».
Οι συντάκτες του εκτενέστατου άρθρου θεωρούν «αναπόφευκτη» τη διενέργεια νέων εκλογών και διερωτούνται αν θα πρέπει να προβλεφθεί η έξοδος της Ελλάδος από την ευρωζώνη και την ΕΕ…
Η Le Monde αναφέρεται στις δηλώσεις – προειδοποιήσεις Σόιμπλε και Άσμουνσεν, στην καταβολή της επόμενης δόσης, καθώς και σε εκτιμήσεις αξιωματούχου της Ε.Ε., ο οποίος υπογραμμίζει «το θέμα της Ελλάδος έχει μολύνει όλα τα τρέχοντα σοβαρά ζητήματα της Ε.Ε., καθώς η Άτυπη Σύνοδος Κορυφής στις 23 Μαΐου ενώ θα έπρεπε να απασχοληθεί με το ζήτημα της ανάπτυξης θα ασχοληθεί στην ουσία με το μέλλον της Ελλάδος στη Νομισματική Ένωση».
Παρότι από τις Βρυξέλλες συνιστούν ψυχραιμία τονίζοντας ότι «δεν είναι απαραίτητο να επισείουμε την απειλή της εξόδου από το ευρώ», γεγονός είναι ότι δεν πρόκειται για μία «πρωτόγνωρη απειλή. Είχε διατυπωθεί και μετά την ανακοίνωση δημοψηφίσματος από τον πρώην πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου».
Μετά όμως την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μένουν μόλις 70 δις χρέους στους ιδιώτες επενδυτές οπότε ορισμένοι αναρωτιούνται ποιος είναι ο λόγος της διατήρησης στην ευρωζώνη «αυτού του λαθρομετανάστη;».
Στην πραγματικότητα οι απόψεις των ειδικών είναι διχασμένες. Για κάποιους το φαινόμενο της μετάδοσης θα είναι περιορισμένο. Αυτό όμως που είναι δύσκολο να προβλεφθεί είναι η ψυχολογία των αγορών που συχνά λειτουργούν παράλογα προκειμένου να προβλέψουν την αντίδραση του κοινού.
Η εφημερίδα αναλύει τις διάφορες οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους από μια ενδεχόμενη επιστροφή της χώρας στη δραχμή και εξόδου από το ευρώ και καταληκτικά επισημαίνεται ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας θα γονάτιζε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου