Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Ψάχνει το φάρμακο η «πληγωμένη» ΝΔ



Στο... ντιβάνι του «ψυχοθεραπευτή» βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, ψάχνοντας τον τρόπο να βγει από την κατάθλιψη που της προκάλεσε το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής. Τα κομματικά στελέχη είναι ακόμη «παγωμένα», το πρώτο κύμα της οργής δεν έχει ακόμη κοπάσει και η ηγεσία ψάχνει να βρει τη θεραπεία. Την ίδια ώρα η βάση από τη μία ζητεί «τιμωρία» των υπευθύνων του ποσοστού-σοκ, ακόμη και ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία, και από την άλλη ζητεί τη «φόρμουλα» αναγέννησης της παράταξης.

Οι επόμενες μέρες πάντως θα είναι σημαντικές, μια και θα κριθεί μια σειρά από μεταβλητές που θα καθορίσουν το μέλλον της Ν.Δ.

Μεταβλητή πρώτη: Τι θα γίνει με το θέμα της επανένωσης της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας;
Μεταβλητή δεύτερη: Ποιες θα είναι οι κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και πόσο βαθιά θα φτάσει η αυτοκριτική;
Μεταβλητή τρίτη: Πότε θα ξεκαθαρίσει ο Κώστας Καραμανλής αν επιθυμεί ρόλο και ποιον μπροστά
στο ενδεχόμενο το κόμμα που ίδρυσε ο εθνάρχης να φτάσει στη διάλυση;
Μεταβλητή τέταρτη: Οι ισορροπίες που θα δημιουργηθούν την επομένη -αν υπάρξει επιστροφή-των κ. Καρατζαφέρη και Μάνου αλλά και της κυρίας Μπακογιάννη και άλλων στελεχών, που για διάφορους λόγους έχουν απομακρυνθεί.
Μεταβλητή πέμπτη: Πώς θα δικαιολογηθεί στον ψηφοφόρο η... επιστροφή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που για μήνες πετροβολούσε ο ένας τον άλλον;
Μεταβλητή έκτη: Πώς θα λειτουργήσουν όλα αυτά μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αν πάμε σε έναν μήνα και κάτι σε εκλογές;

Μπορεί ο κ. Σαμαράς να έβαλε χθες το διακύβευμα του κεντροδεξιού μετώπου, που στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και την παραμονή στην Ε.Ε., με στόχο να «θωρακίσει» την παράταξη, αλλά η εξίσωση που πρέπει να λύσει είναι δύσκολη και περίπλοκη.

Την ίδια ώρα η υπό σύσταση Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει τις δικές της ιδιομορφίες και ζει με την αγωνία από τη μία της ορκωμοσίας της και από την άλλη της λίστας. Κάποιοι από αυτούς ζητούν την άμεση σύγκλησή της, ενώ άλλοι ζητούν (όπως ο Γ. Γιακουμάτος) εδώ και τώρα Συνέδριο.
Από την άλλη πλευρά, η σφοδρή επίθεση, που εξαπέλυσαν τόσο ο αποτυχών να εκλεγεί βουλευτής Ευάγγελος Αντώναρος όσο και ο διαγραμμένος, πρώην υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης, οι οποίοι έβαλαν κατά του κ. Σαμαρά, δείχνει τις δυσκολίες της επόμενης μέρας.

Ο κ. Αντώναρος στο Διαδίκτυο ανέβασε την άποψή του ότι «κάποιοι λέγανε πριν από δύο χρόνια ότι ο Καραμανλής οδήγησε τη Ν. Δ. σε “ιστορικό χαμηλό”. Τώρα τη βύθισαν στον ιστορικό της πάτο». Παράλληλα, έκανε μια κίνηση παραπάνω. Ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού πέρασε χθες το απόγευμα από τα γραφεία των κοινοβουλευτικών συντακτών, για να τους ευχαριστήσει, και είπε: «Θα τα ξαναπούμε σύντομα. Θα έχουμε, ούτως ή άλλως, σύντομα εκλογές και εξελίξεις». «Εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι, με τον κ. Αντώναρο να χαμογελά με νόημα και να αποχωρεί.

Από τη μεριά του, ο κ. Χατζηγάκης ισχυρίστηκε ότι ο κ. Σαμαράς πρέπει να φύγει και να υπάρξει μεταβατική ηγεσία, προσθέτοντας ότι ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος «θα γίνει ο Ζίγδης της Δεξιάς».


Νίκος Ελευθερόγλου





Κάλεσμα ενότητας από τον Σαμαρά στα μικρά κόμματα της Κεντροδεξιάς

Μετά τις εκλογές της Κυριακής, η κεντροδεξιά πολυκατοικία θα συνεχίσει να στέκεται πάνω στα χαλάσματα που προκάλεσε το αποτέλεσμα, σοβατίζοντας τους τοίχους ή θα αποκτήσει νέα θεμέλια, που να αντέχουν στον χρόνο. Αυτό είναι το περίγραμμα των διεργασιών που συντελούνται τα τελευταία 24ωρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να αναλάβει την πρωτοβουλία και να στείλει «δημόσια πρόσκληση» στον Γιώργο Καρατζαφέρη, στην Ντόρα Μπακογιάννη και στον Στέφανο Μάνο, με σκοπό, εν όψει των δραματικών εξελίξεων, η Κεντροδεξιά να εμφανιστεί στις εκλογές ενωμένη, αλλά κυρίως να συνέλθει από την κατάσταση σοκ όπου βρίσκεται.

Πιθανότατα αυτό να ανακοινωθεί και σήμερα το μεσημέρι στη σύγκληση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ. Μάλιστα, πρόσθεταν ότι από το προσκλητήριο δεν πρέπει να εξαιρεθεί κανένα πρόσωπο που για διάφορους λόγους είχε βρεθεί εκτός. Ακόμη και στον επικεφαλής του κόμματος Δημιουργία Ξανά Θ. Τζήμερο πρότειναν να σταλεί... πρόσκληση, αν και ο ίδιος επιμένει στην άρνησή του να συνεργαστεί με οποιοδήποτε από τα σημερινά κόμματα.

Τα επιχειρήματα που έχει στη «φαρέτρα» του ο κ. Σαμαράς είναι από τη μία ότι η Ν.Δ. παραμένει το μεγάλο κομμάτι της παράταξης και από την άλλη ότι στην περίπτωση των επαναληπτικών εκλογών αυτές θα γίνουν με λίστα.

Χθες, μετά τον Νικήτα Κακλαμάνη, ένα ακόμη στέλεχος της Ν.Δ., ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, βγήκε και ζήτησε την επιστροφή στο κόμμα των κ. Καρατζαφέρη, Μάνου και της κυρίας Μπακογιάννη.

Ο κ. Κακλαμάνης μάλιστα είχε δηλώσει από το βράδυ των εκλογών, ότι μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία για επανένωση της παράταξης ως μεσολαβητής και έχοντας τη δυνατότητα επικοινωνίας τόσο με την κυρία Μπακογιάννη όσο και με τον κ. Καρατζαφέρη. Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος επανέλαβε την άποψή του για επανένωση της Κεντροδεξιάς.

Ο Στέφανος Μάνος δεν είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο επιστροφής του στη Ν.Δ., ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη μπορεί να ανακοίνωσε πρωτοβουλία για συνένωση των φιλελεύθερων δυνάμεων με τη Δράση και τη Δημιουργία Ξανά, αλλά, όπως εκτιμούν, αυτό γίνεται ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου