Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Απάντηση με βέτο από Ελλάδα, αν τεθεί θέμα ένταξη των Σκοπίων


Το θέμα της ένταξης των Σκοπίων δεν προβλέπεται να τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ η οποία διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Σικάγο των ΗΠΑ, καθώς η διεύρυνση της Συμμαχίας δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα. Είναι πιθανό όμως να επιχειρήσει να το θέσει η Τουρκία στο πλαίσιο της γνωστής τακτικής δημιουργίας προβλημάτων στην Ελλάδα.
Στη Σύνοδο έχουν μεταβεί για να εκπροσωπήσουν τη χώρα οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας Πέτρος Μολυβιάτης και Φράγκος Φραγκούλης αντίστοιχα. Στις «αποσκευές» τους έχουν τη απόφαση των πολιτικών αρχηγών από τη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέσουν βέτο αν επιχειρηθεί αιφνιδιαστικά από οποιαδήποτε πλευρά να μπει το θέμα των Σκοπίων σε συζήτηση.Το ότι δεν πρόκειται να εξεταστεί το αίτημα των Σκοπίων, πάντως, το επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Λιζ Σέργουντ Ράνταλ, η οποία διευκρίνισε ότι ισχύει η απόφαση του Βουκουρεστίου, πρώτα λύση στο θέμα του ονόματος και μετά ένταξη.
Από την Τουρκία, στη Σύνοδο θα παραβρεθούν ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο υπουργός ΕξωτερικώνΑχμέτ Νταβούτογλου και ο υπουργός Αμυνας Ισμέτ Γιλμάζ.Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Αγκυρα μπλόκαρε τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Σύνοδο, λόγω της
ρήξης που υπάρχει μεταξύ των δύο κρατών. Ο τουρκικός Τύπος δημοσίευσε δηλώσεις κυβερνητικών πηγών, σύμφωνα με τις οποίες, η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει τη συμμετοχή του Ισραήλ, αν το Τελ Αβίβ δεν ζητήσει επισήμως συγγνώμη για το επεισόδιο με το στολίσκο προς τη Γάζα κατά το οποίο είχαν σκοτωθεί Τούρκοι υπήκοοι από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν έδωσε ως επίσημη εξήγηση ότι το Ισραήλ δεν προσεκλήθη, όπως άλλες χώρες, διότι δεν συμμετέχει σε αποστολές της Συμμαχίας…
Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ θα διεξαχθεί στη σκιά τριών εξελίξεων που θα συμπεριληφθούν εκ των πραγμάτων στη θεματολογία της. Η Αραβική Ανοιξη, η οικονομική κρίση που επηρεάζει αρνητικά τους αμυντικούς προϋπολογισμούς και η… γκρίνια που έχει εκδηλωθεί μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού για τον επιμερισμό του κόστους λειτουργίας της Συμμαχίας θα απασχολήσουν τις αντιπροσωπίες των χωρών.
Τα βασικά και προγραμματισμένα ζητήματα είναι το Αφγανιστάν, η πυραυλική άμυνα και οι σχέσεις ΝΑΤΟ -Ρωσίας.Σε ό,τι αφορά στο Αφγανιστάν, στόχος είναι η μεταβίβαση της αρμοδιότητας για την ασφάλεια στις αφγανικές δυνάμεις μέχρι το τέλος του 2014, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες, με τους Ταλιμπάν να εμφανίζονται επιχειρησιακά… απτόητοι, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο.
Η ανακοίνωση από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποσυρθούν μετά τη μεταβίβαση της ασφαλείας στους Αφγανούς προκάλεσε προβληματισμό στη Συμμαχία διότι οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι Ταλιμπάν εκλαμβάνουν την ημερομηνία αυτή ως ορόσημο για να ανακτήσουν μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευχέρεια στη χώρα και πλέον προετοιμάζονται γι’ αυτό. Αν τώρα, με την παρουσία της ISAF εκεί, ασκούν τέτοια πίεση με τις επιθέσεις τους, πόσω μάλλον αν αποχωρήσουν οι νατοϊκοί.
Οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας επίσης παραμένουν ένα ακανθώδες θέμα για τη Συμμαχία. Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός και η καχυποψία επιμένουν. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στην επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ ο Φίοντορ Λουκιάνοφ, εκδότης του «Russia in Global Affairs»: «Οι τελευταίες εξελίξεις υπήρξαν μάλλον αποθαρρυντικές. Μετά από έξι μήνες συζητήσεων σχετικά με την ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα που ξεκίνησαν σε μια πολλά υποσχόμενη Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας τον περασμένο Νοέμβριο, οι αξιωματούχοι της Συμμαχίας απέρριψαν οριστικά και κατηγορηματικά την πρόταση της Ρωσίας για συνεργασία. Η αντίδραση ήταν αναμενόμενη: οι Ρώσοι αξιωματούχοι εξέφρασαν βαθιά απογοήτευση και προειδοποίησαν για τον κίνδυνο μιας νέας κούρσας εξοπλισμών.Μισό έτος διαλόγου χαραμίστηκε; Οχι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προσπάθεια για την υλοποίηση αυτής της ιδέας άξιζε τον κόπο. Το ίδιο το γεγονός ότι το θέμα της συνεργασίας σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα της εθνικής ασφάλειας τέθηκε στην πράξη δείχνει ότι οι πλευρές πράγματι απομακρύνονται από τη λογική του Ψυχρού Πολέμου».
Το τελευταίο μέρος της παραγράφου είναι περισσότερο ευχή παρά πραγματικότητα. Ο Ρώσος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Νικόλα Μακάροφ, έχει προειδοποιήσει με προληπτικό πλήγμα κατά της νατοϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, η οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, στρέφεται κατά της Ρωσίας -και όχι κατά του Ιράν, όπως διατείνεται η Ουάσιγκτον- και συγκεκριμένα στοχεύει στην αναχαίτιση των ρωσικών πυρηνικών πυραύλων. Βέβαια η δήλωση Μακάροφ δεν εκλαμβάνεται ως απειλή όντως υλοποίησης ενός τέτοιου πλήγματος -δεν θεωρείται καν πιθανό- αλλά μάλλον ως έκφραση δυσφορίας της Ρωσίας για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας μέσα «στη μύτη της».
Στην αντιπυραυλική άμυνα έχει αποφασίσει να συμμετάσχει και η Ελλάδα με μία πυροβολαρχία Patriot.Η επίσημη ανακοίνωση για την ενεργοποίηση της αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη θα γίνει κατά τη διάρκεια αυτής της Συνόδου. Πάντως η Συμμαχία δεν αποκλείει να βρεθεί κοινό έδαφος και τελικά να υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία για την αντιπυραυλική ασπίδα. Σχετικές δηλώσεις είχε κάνει και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.
Ενα άλλο ζήτημα που θα συζητηθεί είναι η «έξυπνη άμυνα», μια ιδέα που εδράζεται στη συνεργασία για την από κοινού ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, απόκτηση εν γένει στρατιωτικών δυνατότητων, προμήθεια και συντήρηση υλικού, διατήρηση επιχειρησιακής ικανότητας. Το σκεπτικό είναι ότι ειδικά σε περίοδο κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, η συνδιαχείριση και συνεισφορά πόρων και δυνατοτήτων μεταξύ των κρατών-μελών μειώνει το κόστος και αυξάνει τις δυνατότητες. Η «έξυπνη άμυνα» αποφασίστηκε ως concept στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα το 2010 και τώρα στο Σικάγο θα διερευνηθεί η δυνατότητα να δρομολογηθούν τα πρώτα κοινά προγράμματα.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΛΑΡΡΥΤΗ
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου