Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Γερμανία: Συντριβή για το κόμμα της Μέρκελ στις τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία


Δεκαέξι μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ υπέστησαν μια μεγάλη ήττα στις περιφερειακές εκλογές στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
  
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το CDU έχασε περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2010 και φαίνεται να κερδίζει το 26,3% των ψήφων.
  
Αυτή η ήττα των Συντηρητικών μοιάζει να είναι μια προειδοποίηση για τη Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2005 και επανεξελέγη το 2009.
  
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), υπό την ηγεσία της περιφερειακής πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χανελόρε Κραφτ, κέρδισε το 39% των ψήφων, σημειώνοντας αύξηση 4,5 μονάδων στα ποσοστά του σε σχέση με το 2010.
  
Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, κέρδισαν το 8,4% των ψήφων, ενώ το Κόμμα των Πειρατών κατάφερε να εισέλθει στην περιφερειακή βουλή με ποσοστό 7,7%.
  
«Τι ωραία βραδιά», αναφώνησε η Κραφτ.
  
«Είναι μια συντριπτική ήττα για την Άγγελα Μέρκελ και το CDU», σχολίασε ο γενικός γραμματέας του SPD Αντρέας Νάλες, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είδε στις περιφερειακές αυτές εκλογές «ένα καλό ξεκίνημα» για τις βουλευτικές εκλογές του 2013.
  
Πάντως πριν τη διεξαγωγή των εκλογών οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η επίδρασή τους στη γερμανίδα καγκελάριο, η οποία εξακολουθεί να είναι δημοφιλής, θα ήταν περιορισμένη.
 
 Οι Γερμανοί εμπιστεύονται την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η Μέρκελ για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το περιοδικό Stern, το 59% των ερωτηθέντων τάσσονται κατά των μέτρων για την υποστήριξη της ανάπτυξης, αν αυτά πρόκειται να δημιουργήσου νέα χρέη.
  
Η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να σχολιάσει τα αποτελέσματα των σημερινών περιφερειακών εκλογών αύριο Δευτέρα στις 14:00 ώρα Ελλάδας.
  
Παρόλα αυτά, όπως εκτιμά ο γερμανικός Τύπος, οι επιπτώσεις για τη Μέρκελ σε ευρωπαϊκό επίπεδο ίσως αποδειχθούν πιο σημαντικές απ' ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά.
  
«Αν στην Ευρώπη διαδίδεται η εντύπωση ότι η Μέρκελ είναι μια καγκελάριος που χάνει την ορμή της, τότε η επιρροή και η ισχύς της θα μειωθούν», γράφει η Χάμπουργκερ Άμπεντμπλατ.
  
Οι Financial Times Deutschland από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι: «Η Μέρκελ πρέπει να συμφιλιωθεί με ένα SPD το οποίο κρατά σαφώς τις αποστάσεις του» από την πολιτική λιτότητας. «Η υιοθέτηση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου, για το οποίο απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων (των βουλευτών), θα είναι δύσκολο έργο», προσθέτει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου