Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Κύπρος: Ιδού οι υποψήφιοι εταίροι για τα πετρέλαια!


Θα τρίβουν τα μάτια τους στην Άγκυρα με τη μαζική προσέλευση υποψηφίων εταίρων για την Κυπριακή Δημοκρατία στο δύσκολο αλλά επικερδές εγχείρημα της άντλησης των υδρογονανθράκων από τα «οικόπεδα», των οποίων η αξία προσφάτως αναβαθμίστηκε δραματικά. Ολοκληρώθηκε λοιπόν η κατάθεση προσφορών για τον β’ γύρο αδειοδότησης των 12 οικοπέδων της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης, συνολικά κατατέθηκαν 15 προσφορές, από πέντε εταιρείες και 10 κοινοπραξίες εταιρειών, για εννέα από τα 12 «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο αριθμός των εταιρειών, οι οποίες υπέβαλαν αίτηση είτε μέσα από κοινοπραξίες είτε από μόνες
τους, ανέρχεται σε 29 και προέρχονται από 15 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Οι άλλες 14 χώρες απ’ όπου προέρχονται οι εταιρείες είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ρωσία, η Ιταλία, η Αυστραλία, η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Μαλαισία, η Νότιος Κορέα, η Ινδονησία το Ισραήλ και ο Λίβανος.
Ο Ν. Συλικιώτης σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι «ζούμε ιστορικές στιγμές». Είπε ότι τα αποτελέσματα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος «όχι μόνο δεν μας έχουν διαψεύσει», αλλά υπερβαίνουν κατά πολύ τις προσδοκίες, οι οποίες συνδέονται με τις προοπτικές για μια νέα πορεία ευημερίας, προόδου και ειρήνης του κυπριακού λαού και των λαών της γύρω περιοχής.
Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες ή κοινοπραξίες εταιρειών που κατέθεσαν τις 15 αιτήσεις είναι:
1. Η «Petra Petroleum Inc» από τον Καναδά.
2. Η κοινοπραξία της «ATP East Med Number 2 B.V.» από την Αμερική, της «Naphtha Israel Petroleum Corp. Ltd» από το Ισραήλ, της «DOR Chemicals Ltd» από το Ισραήλ και της «Modiin Energy Limited Partnership» από το Ισραήλ.
3. Η «Total E&P Activities Petrolieres» από τη Γαλλία.
4. Η κοινοπραξία της «Total E&P Activities Petrolieres (operator)» από τη Γαλλία, της «NOVATEC Overseas Exploration & Production GMbH» από τη Ρωσία και της «GPB Global Resources BV» από τη Ρωσία.
5. Η κοινοπραξία της «Premier Oil (Operator)» και της «VITOL» από το Ηνωμένο Βασίλειο.
6. Η κοινοπραξία «Premier Oil (Operator)» και « VITOL» με την «Petronas» από τη Μαλαισία.
7. Η κοινοπραξία «Edison International S.p.A. (operator)» από την Ιταλία, «Delek Drilling Ltd Partnership» από το Ισραήλ, της «Avner Oil Exploration Ltd Partnership» από το Ισραήλ, της «Enel Trade S.p.A.» από την Ιταλία και της «Woodside Energy Holdings PTY Ltd» από την Αυστραλία.
8. Η κοινοπραξία της «ENI» από την Ιταλία και της «KOGAS» από την Κορέα.
9. Η κοινοπραξία της «C.O. Cyprus Opportunity Energy Public Company Ltd» από τη Νορβηγία και της «AGR Energy AS (Operator)» από το Ισραήλ.
10. Η κοινοπραξία «Oak Delta NG Exploration Joint Venture» από την Αμερική και το Ισραήλ.
11. Η κοινοπραξία της «Capricorn Oil» από το Ηνωμένο Βασίλειο, της «Marathon Oil» από την Αμερική, της «Orange NASSAU Energie» από την Ολλανδία και της «CC Energie S.A.L» από τον Λίβανο.
12. Η «Winevia Holdings Ltd» από την Κύπρο.
13. Η «RX-DRILL ENERGY CYPRUS LTD» από την Κύπρο.
14. Η κοινοπραξία «PT Energi Mega Persada Tdk & Frastico Holdings Ltd» από τον Καναδά, την Ινδονησία και την Κύπρο.
15. Η «Emannuelle Geoglobal Rosario» από το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου