Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ο Βενιζέλος ομολόγησε ότι όταν φώναζε «λύκος» έλεγε ψέματα



Δυόμισι χρόνια έλεγε ψέματα στους πολίτες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως ομολόγησε με κυνικό τρόπο χθες, μιλώντας στους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επιστράτευσε τους μύθους του Αισώπου, μια και τα «πράσινα παραμύθια» τελειώσαν. Είπε ο κ. Βενιζέλος επιβεβαιώνοντας την πολιτική απάτη που γινόταν επί δυόμισι χρόνια με τη μέγιστη συμβολή του ίδιου: «Η κυβέρνηση, φώναζε “λύκος, λύκος” (σ.σ.: απειλή εξόδου από το ευρώ), καλώντας σε ψεύτικο συναγερμό, αφού ο λύκος δεν ερχόταν», εξηγώντας από την πλευρά του ότι δινόταν «σκληρή μάχη με τον “λύκο” για να τον αποτρέψουμε να μπει στο μαντρί και να φάει τα πρόβατα», δηλαδή τους πολίτες.

Κατά τα άλλα, συνέχισε και χθες την κατά μέτωπον επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να
μην κατρακυλήσει ακόμη περισσότερο, μια και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το υπό διάλυση ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να πέσει σε μονοψήφια ποσοστά. Την ίδια ώρα, μάλιστα, που έχει κρατήσει όλους τους «κηπουρούς» του κ. Παπανδρέου, ακόμη και τον ίδιο, κήρυξε την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ «χωρίς ταμπού, βαρίδια και συμβιβασμούς», καταδικάζοντας σε θάνατο δήθεν την κακοδιαχείριση, τον κυβερνητισμό και την απομάκρυνση από τον λαό.

Ο κ. Βενιζέλος, βλέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ να λεηλατεί το ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε «νέου τύπου προκλητική αλαζονεία» τη συμπεριφορά του κ. Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας «λίγα και χλομά» όσα λέει στην επιστολή του στους Ευρωπαίους μπροστά στα επιχειρήματα της ως τώρα διαπραγμάτευσης, αναφερόμενος και στην αποδοχή της πρότασης για παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά έναν χρόνο από τον Ζ. Κ. Γιούνκερ και ευχόμενος ακόμα μεγαλύτερη. «Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν μέσω επαναληπτικών εκλογών να αποφύγουν την αλήθεια, κάνουν λάθος. Τώρα έφτασε η ώρα της αλήθειας για όλους» είπε και αναρωτήθηκε «ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την ακυβερνησία, για ατυχήματα αυτές τις μέρες;».

Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αρνήθηκε «να δοκιμάσει τα λόγια στην πράξη». «Μόνη επιδίωξη είναι, ωμά και απροκάλυπτα πλέον, να οδηγηθεί η διαδικασία σε αδιέξοδο και να πάμε ξανά σε εκλογές» δήλωσε και μίλησε για «ανεπίτρεπτο πολιτικό γαϊτανάκι» και για «μαγκιά πολιτικών ηγεσιών».


Μαριτίνα Ζαφειριάδου





Το «μνημόσυνο» στο Καραβελ, οι γκρίνιες και οι απουσίες πρωτοκλασσάτων

Σε κλίμα... κηδείας, λόγω εκλογικού αποτελέσματος και πανικού στη σκέψη επαναληπτικών εκλογών, έγινε χθες η συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με τους «πράσινους» υποψηφίους στο «Κάραβελ». Ενδεικτικό είναι το σχόλιο παλιού στελέχους ότι «βλέποντας στην αίθουσα ποιοι ήταν υποψήφιοι, κατάλαβα γιατί φτάσαμε το 13%». Η απουσία «πρωτοκλασάτων» δεν πέρασε απαρατήρητη, ενώ όσοι ήταν εκεί παρέμεναν... στον κόσμο τους.

Στα πηγαδάκια κυριαρχούσε η ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης και οι επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που τη «σαμποτάρει» μη συμμετέχοντας. Στελέχη τού καταλόγιζαν μικρομεγαλισμό, ζητώντας να αναλάβει τις ευθύνες του δεύτερου κόμματος. «Οι επαναληπτικές εκλογές έχουν νόημα, αν σε πάνε παραπέρα. Αν είναι να δώσουν την ίδια εικόνα, δεν έχουν» έλεγαν, φοβούμενοι ότι «δεν θα τρέξει κανείς» από τους υποψήφιους, κάποιοι εκ των οποίων ζητούσαν τη συνδρομή μηχανισμών των εκλεγμένων...

Από τη συνάντηση έλειπαν «πρωτοκλασάτα» στελέχη που βρίσκονταν στην περιφέρεια, όπως οι Γ. Ραγκούσης και Κ. Σκανδαλίδης, ο Π. Ευθυμίου, που είναι στο εξωτερικό, κ.ά. Παρών ήταν ο Γ. Παπανδρέου, που, παραμένοντας στον κόσμο του παρά την κρίσιμη συγκυρία, επί ώρα συναγελαζόταν και φωτογραφιζόταν με όποιον του το ζητούσε, άγνωστο γιατί... Τα «χάλια» του ΠΑΣΟΚ ακόμα και στην Τριταία του απέδωσε ο Κ. Σπηλιώπουλος, που δεν εξελέγη εξαιτίας του. Σε όσους διέδιδαν ότι έλειπε επιτέθηκε ο Αν. Λοβέρδος, αντιληφθείς ότι επιχειρούσαν να μεταφέρουν την ενόχλησή του από την αναφορά Βενιζέλου σε «τριαντάρη νέο πρόεδρο» την Παρασκευή, η οποία πάντως είναι υπαρκτή. Ο κ. Λοβέρδος, άλλωστε, περίμενε πώς και πώς να δει αν θα το επαναλάμβανε χθες ο κ. Βενιζέλος, κάτι που δεν έγινε, οπότε προτίμησε να κινηθεί... όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, όπως είπε για τα εσωκομματικά σε συνέντευξή του. Οσο για την Αννα Διαμαντοπούλου, έμεινε μακριά από τα πηγαδάκια που αποδομούσαν το επιχείρημά της ότι δεν εξελέγη λόγω συνωνυμίας με την Κατερίνα Διαμαντοπούλου...

Πολλά στελέχη επέμεναν ότι αυτήν την ομιλία ο κ. Βενιζέλος έπρεπε να την έχει κάνει προεκλογικά ή και παλιότερα, το ίδιο και τις εξαγγελίες για αναγέννηση του κόμματος. Αλλοι τις θεωρούσαν επιβεβλημένες, αν και «άκομψες», με τον προβληματισμό πάντως κατά πόσον αρκούν και πόσο θα αποδώσουν, αν το ΠΑΣΟΚ εξακολουθήσει να μετέχει σε κυβέρνηση, και άλλοι, από Τοπικές Οργανώσεις, διαμαρτύρονταν για την «κατάργησή» τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως τον... καταργήσουν εκείνοι στο μέλλον. Κάποιοι του καταλόγιζαν κακή προεκλογική καμπάνια με συμβούλους-εκπροσώπους της διαφθοράς, που τώρα καταγγέλλει. Βγαίνοντας, ο κ. Βενιζέλος στάθηκε στην έξοδο χαιρετώντας δεκάδες υποψηφίους, με άλλους να του σφίγγουν το χέρι και άλλους να ζητούν συνάντηση μαζί του (σ.σ.: Χρ. Μαγκούφης). Οι περισσότεροι πάντως σκόρπισαν, επιλέγοντας γειτονικά εστιατόρια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου