Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Τα γαλάζια «πρωτάκια» της Βουλής!



Ανανεωμένη σε ποσοστό περίπου 35% είναι πλέον η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η σταυροδοσία της εκλογικής διαδικασίας της περασμένης Κυριακής είχε ως αποτέλεσμα οι 37 από τους 108 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να κάθονται για πρώτη φορά σε βουλευτικά έδρανα.

Στις 17 Μαΐου, λοιπόν, οπότε και θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, το κατώφλι της Βουλής θα περάσουν για πρώτη φορά οι Αλκ. Νουσηκύρου και Δ. Σταμενίτης από την Πέλλα, Κ. Στύλιος (Αρτα), Δ. Κυριαζίδης (Δράμα), Γ. Πασχαλίδης (Καβάλα), Τ. Κοψαχείλης (Γρεβενά), Μ. Αντωνίου (Καστοριά), Γ. Γεωργαντάς (Κιλκίς), Δ. Χριστογιάννης (Πιερία), Μ. Βλαχβέης και Φ. Αραμπατζή (Σέρρες), Θ. Νταβλούρος (Αχαΐα), Γ. Καράμπελας και Ανδ.
Κουτσούμπας (Βοιωτία), Κ. Κοντογεώργος (Ευρυτανία).

Από το λεκανοπέδιο της Αττικής πρωτάρηδες στη Βουλή είναι μόλις τέσσερις και συγκεκριμένα ο Βασίλης Κικιλίας και ο Ανδρέας Ψυχάρης από την Α’ Αθηνών, η Γεωργία Μαρτίνου στην Περιφέρεια Αττικής και ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στην Α΄ Πειραιώς.

Επιπλέον εκλέγονται για πρώτη φορά οι Ασ. Σκόνδρα από την Καρδίτσα, ο Χρ. Κέλλας από τη Λάρισα, ο Ηλίας Βλαχογιάννης και ο Κώστας Σκρέκας από τα Τρίκαλα, ο Νίκος Ταγαράς και ο Χρήστος Δήμας από την Κορινθία, ο Διονύσης Γάσπαρος από τη Ζάκυνθο, η Ασπασία Μανδρέκα από τη Φωκίδα, ο Ευθ. Καρανάσιος από τη Χαλκιδική, ο Π. Βογιατζής από τη Λέσβο, ο Β. Υψυλάντης, ο Γ. Παππάς και ο Μ. Κόνσολας από τα Δωδεκάνησα, ο Μ. Σενετάκης από το Ηράκλειο, ο Κ. Γυπάρης από τα Χανιά και οι τρεις βουλευτές Επικρατείας Χ. Αθανασίου, Χ. Λαζαρίδης και Γ. Μιχελάκης.


Γιώργος Λυκουρέντζος





Ο ηρωικος Βορράς έσωσε τη Ν.Δ. από μεγαλύτερο πατατράκ

Τα υψηλά ποσοστά του Βορρά έσωσαν τη Ν.Δ. από ένα μεγαλύτερο εκλογικό πατατράκ. Αυτό δείχνει ο τελικός χάρτης των εκλογών, όπου το πανελλαδικό 18,85% που συγκέντρωσε η Ν.Δ. έγινε εφικτό μόνο χάρη στις υψηλές εκλογικές επιδόσεις της Μακεδονίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε δύο από τις συνολικά 17 εκλογικές περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας η Ν.Δ. συγκέντρωσε ποσοστά μικρότερα από τον γενικό μέσο όρο στην επικράτεια. Πρόκειται για την Α΄ Θεσσαλονίκης, όπου ακολουθώντας τη γενική πτώση που κατέγραψε η Ν.Δ. στα αστικά κέντρα συγκέντρωσε μόλις 14,79%, και τη Ροδόπη (18,26%) λόγω του μουσουλμανικού στοιχείου. Στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες το σκορ της Ν.Δ. ήταν σαφώς πιο ανεβασμένο και ξεπερνούσε το 20%.

Ενδεικτικά στις Σέρρες, τη γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η Ν.Δ. ξεπέρασε μάλιστα οριακά το 30% (30,05%). Στον Δήμο Σερρών, πάντως, όπου παραδοσιακά πετυχαίνει υψηλά νούμερα, κυμάνθηκε σε πιο χαμηλά ποσοστά (23,7%), μια και εκεί εκλέγεται η Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα και το ποσοστό των Ανεξάρτητων Ελλήνων έφτασε το ιδιαίτερα υψηλό νούμερο του 13%.

Επεται η ακριτική Καστοριά, όπου οι «γαλάζιοι» πέτυχαν 29,76%, η ακριτική Φλώρινα (29,54%) αλλά και ο ακριτικός Εβρος με το ιδιαίτερα υψηλό 28,74%. Μάλιστα στον Εβρο η πτώση της Ν.Δ. ήταν σχετικά μικρή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς υποχώρησε μόνο 11,6 μονάδες σε σχέση με το 2009.

Ψηλά κινήθηκε η Ν.Δ. επίσης στην Πιερία, όπου συγκέντρωσε 27,19%, στην Πέλλα, όπου συγκέντρωσε 27,16%, στα Γρεβενά, με 26,84%, όπου η Ν.Δ. κέρδισε ξανά τη μοναδική έδρα, στο Κιλκίς με 26,62% και στη Δράμα με 25,68%. Πιο χαμηλά αλλά σαφώς πιο πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο ήταν τα ποσοστά της Ν.Δ. στην Καβάλα με 24,11%, στην Κοζάνη με 23,26%, στη Χαλκιδική με 23,16%, στην Ημαθία με 21,39% και τη Β΄ Θεσσαλονίκης, όπου οι «γαλάζιοι» μόλις και ξεπέρασαν το 20%. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ποσοστά της Ν.Δ. στην Ξάνθη, όπου επίσης υπάρχει έντονο μουσουλμανικό στοιχείο. Εκεί πέτυχε 21,82% και κατέγραψε τις μικρότερες απώλειες του κόμματος πανελλαδικά (-4,39%). Χάι σκορ στη βόρεια Ελλάδα πέτυχε η Ν.Δ. στον Δήμο Φλώρινας, όπου έπιασε 33,5%.

Στη Α΄ Θεσσαλονίκης το ποσοστό της Ν.Δ. ήταν 14,79%. Ψηλά κινήθηκε το κόμμα μόνο στον κεντρικό Δήμο Θεσσαλονίκης, μια κατεξοχήν αστική περιοχή, όπου η Ν.Δ. διατηρεί παραδοσιακά πολλά ερείσματα. Εδώ το κοντέρ έγραψε 17,5%. Αντίθετα, αισθητά πιο χαμηλά ήταν τα «γαλάζια» ποσοστά στους υποβαθμισμένους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης. Στον Δήμο Νεάπολης - Συκεών συγκέντρωσε 11,75%, στον Δήμο Παύλου Μελά με 11,87% ήταν τρίτο κόμμα πίσω από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ενώ το ίδιο συνέβη και στον Δήμο Ευόσμου - Ελευθέριου Κορδελιού (13,01%). Αντίθετα, στον Δήμο Βόλβης που ανήκει στη Β΄ Θεσσαλονίκης η Ν.Δ. έπιασε 27%.


«Π. Μελάς»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου