Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

ΠΑΣΟΚ Επανήλθε η εσωστρέφεια εντός του κόμματος πριν από τις εκλογές

Ροκανίζουν τον Βενιζέλο οι «κορυφαίοι»
Με επιθέσεις στη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά προσπαθεί να διασωθεί ο αρχηγός του Κινήματος
Τα πράγματα έχουν γίνει πολύ χειρότερα από την ημέρα που ο Βενιζέλος ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και επικεφαλής τέθηκε ο Πύρρος
Δήμας.
Στα τέλη του 2011 κι ενώ είχε φουντώσει η παραφιλολογία για τον επόμενο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας είχε κάνει μία δήλωση που τάραξε τα νερά στο ΠΑΣΟΚ. Είχε πει, ότι ο επόμενος και ίσως και ο μεθεπόμενος πρόεδρος του Κινήματος θα είναι αναλώσιμοι. 
Ο Βούγιας εγκατέλειψε την βουλευτική έδρα, δεν είναι ούτε καν υποψήφιος, όμως το πιθανότερο να δικαιωθεί για την πρόβλεψη του.
Κι αυτό διότι κι ενώ μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου και η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να χαρακτηριστεί με τον πιο επιεική χαρακτηρισμό έκρυθμη. Καμία συνοχή
μεταξύ των στελεχών, καμία βοήθεια στο νέο αρχηγό από τα μεγαλοστελέχη, γκρίνια για την ανύπαρκτη συσπείρωση και φόβος πως το ΠΑΣΟΚ θα καταγράψει τα χειρότερα ποσοστά του σε εκλογική αναμέτρηση από το 1974, όταν οι περισσότεροι εκ των πρωταγωνιστών τώρα στον κομματικό μηχανισμό ήταν φοιτητές.
Παρά το γεγονός, ότι μπήκαν στο παιχνίδι τόσο ο Λαλιώτης, όσο και ο Παναγιωτακόπουλος ουδείς πιστεύει ότι μπορεί να γίνει το θαύμα και το ΠΑΣΟΚ να καταγράψει ένα αξιοπρεπές ποσοστό πάνω από το 20%.
Εσωστρέφεια
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι την επομένη των εκλογών θα ξεκινήσει ένα νέος κύκλος εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ήδη από τώρα τα θεωρούμενα μεγαλοστελέχη όπως η Διαμαντοπούλου, ο Λοβέρδος και ο Παπουτσής ρίχνουν φαρμακερά βέλη κατά του νέου αρχηγού. Και βέβαια η κατάσταση θα γίνει χειρότερη όσο θα οδηγούμαστε προς το Συνέδριο το καλοκαίρι, όπως έχει δεσμευτεί ο Βενιζέλος.
Όλα αυτά είναι γνωστά στην ηγετική ομάδα, που εκφράζει την πίκρα της που ο Βενιζέλος τραβάει μόνο τους το κάρο και οι περισσότεροι ασχολούνται μόνο με το πώς θα επανεκλεγούν βουλευτές.
Όμως τα πράγματα έχουν γίνει πολύ χειρότερα από την ημέρα που ο Βενιζέλος ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και επικεφαλής τέθηκε ο Πύρρος Δήμας, μία ρηχή υποψηφιότητα, όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα διάφοροι κύκλοι στην Ιπποκράτους επισημαίνουν πως ο Δήμας ναι μεν ενθουσίασε όλους τους Έλληνες για τις αθλητικές του επιτυχίες, όμως τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά και έπρεπε να τοποθετηθεί ένα πρόσωπο που να εμπνέει.
Εκτός Βουλής η Φώφη(;)
Παράλληλα ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνει εκτός Βουλής η δεύτερη στο Επικρατείας Φώφη Γεννηματά, εάν το ΠΑΣΟΚ δεν ξεπεράσει το 16,5 %. Κάτι που έχει προβληματίσει τόσο την ίδια όσο και την ομάδα των γεννηματικών στο ΠΑΣΟΚ.
Έτσι μπαίνοντας στην τελευταία εβδομάδα των εκλογών ο Βενιζέλος πρώτα για να πείσει τους συντρόφους του και μετά το εκλογικό σώμα έχει ξεκινήσει επιθέσεις κατά του Αντώνη Σαμαρά, όπως για παράδειγμα έγινε και με την υπόθεση των τηλεμαχιών, όπου στην διακομματική επιτροπή δεν κατέληξαν πουθενά.
Με αφορμή αυτό το γεγονός ο Βενιζέλος άδραξε την ευκαιρία κι έκανε λόγο για «πρωτοφανή συμπεριφορά» της ΝΔ και του κ. Σαμαρά προσωπικά, σημειώνοντας πως για πρώτη φορά στα εκλογικά χρονικά της μεταπολίτευσης ο κ. Σαμαρας με προσχηματα και υπεκφυγές εμφανίζεται να αποφεύγει το διάλογο, υπονομεύοντας μια δημοκρατική διαδικασία.
«Η συμπεριφορά του προέδρου της ΝΔ δεν είναι αλαζονική, όπως την είχε χαρακτηρίζει προ ημερών, αλλά φοβική και υπονομεύει τη δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Οικονομικό πρόγραμμα
Παράλληλα οι συνεργάτες του επιμένουν πως ο Βενιζέλος θα αλλάξει το κλίμα, τονίζοντας ότι η αρχή θα γίνει από σήμερα το μεσημέρι, όπου θα ανακοινωθεί το οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο όπως λένε «θα είναι άκρως ρεαλιστικό, κοστολογημένο και αληθινό».
Με αυτό τον τρόπο ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να συσπειρώσουν τους οπαδούς του κόμματος και να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ώστε να μην επιτρέψουν στους αμφισβητίες εντός του κόμματος να ζητήσουν ακόμη και αλλαγή προέδρου. 
Του Μιχάλη Κωτσάκου
Εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου