Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Οδηγίες για Προέδρους Εξεταστικών Κέντρων




Να διατηρηθεί μέχρι     ......................
Βαθμός Ασφαλείας   ......................
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Χανιά 10-5-2012
ΠΕΡ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ.& Δ/ΘΜΙΑΣ.ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

Αρ. Πρωτ. Φ. 22.11 β΄ / 3524
Βαθμός Προτεραιότητας …..
Ταχ. Διεύθυνση: Γιαμπουδάκη 32
Ταχ. Κώδικας   :   73134  ΧΑΝΙΑ
Πληροφορίες   :
Τηλέφωνο       :
  1. Fax
  2. Email : mail@dide.chan .sch.gr
Προς: Γενικά – Εσπερινά –
ΕΠΑ Λύκεια
Χανίων
Κοιν:   1.Περ/κή Δ/νση
 Π/θμιας
 & Δ/θμιας
Εκπ/σης Κρήτς
2. Προϊστάμενο Επιστ/κής 
& Παιδ/κής
Καθοδήγησης Δ/θμιας Εκπ. 
Κρήτης
Ιστοσελίδα     : http://dide.chan.sch.gr
3. Σχολικούς Συμβούλους 
Ν. Χανίων



Αγαπητοί Συνάδελφοι.

Εύχομαι καλή δύναμη στην διεκπεραίωση του δύσκολου και υπεύθυνου έργου που έχετε αναλάβει, δηλαδή την ομαλή και χωρίς προβλήματα διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων στο εξεταστικό σας κέντρο. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για την μη ύπαρξη προβλημάτων και ότι έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπισή τους, εάν παρουσιασθούν.
Ταυτόχρονα σας υπενθυμίζω τα παρακάτω: 
  1.  Να φροντίσετε για τη σωστή προετοιμασία του εξεταστικού σας κέντρου:
  •  Εναλλακτικός τρόπος
  • Έλεγχος φωτοτυπικών –προμήθεια χαρτικών ειδών και ειδών συσκευασίας κλπ
  • Έλεγχος στα τετράδια των Πανελλαδικών
  • Καθαρές αίθουσες, καθαρισμός θρανίων και καθισμάτων.
  1.  Να τηρείτε το πρακτικό της Λυκειακής Επιτροπής στο οποίο να αναγράφετε:
  • Πρακτικό για τη 1η συνεδρίαση της Λυκειακής Επιτροπής (βλέπετε υπόδειγμα 1)
  • Πρακτικό για κάθε μέρα των εξετάσεων σχετικά με την ομαλή ή μη διεξαγωγή των εξετάσεων και την αναγραφή των απόντων (βλέπετε υποδείγματα 3 , 4)
  • Πρακτικό για περιπτώσεις που η επιτροπή αναγκαστεί να αποβάλλει μαθητή από την αίθουσα (άρθρο 20,παρ.3.β του Π.Δ.60/2006)
  • Το πρακτικό της Λυκειακής Επιτροπής θα χρησιμοποιείτε και στις ενδοσχολικές εξετάσεις, στις περιπτώσεις που μαθητές υποπέσουν σε παραβάσεις που προβλέπονται στο άρθρο 20,παρ.3.β του Π.Δ.60/2006 (όπου αναφέρεται Λυκειακή Επιτροπή στις ενδοσχολικές εξετάσεις νοείται ο Διευθυντής, οι διδάσκοντες καθηγητές το μάθημα και οι επιτηρητές της αίθουσας)
  1.  Να τονίσετε στα μέλη της Λ.Ε. ότι απαγορεύεται με οποιοδήποτε τρόπο, να «φεύγουν» τα θέματα των εξετάσεων από τον χώρο του εξεταστικού σας κέντρου, πριν την αναχώρηση και του τελευταίου εξεταζομένου από το Εξεταστικό Κέντρο. Για την διασφάλιση του παραπάνω να τυπώνετε τόσα αντίγραφα θεμάτων, όσοι και οι υποψήφιοι, εκτός από το πρωτότυπο. Κατά την παραγωγή των θεμάτων, οι πόρτες των γραφείων που γίνεται η παραγωγή, να παραμένουν κλειστές και να είναι μόνο τα μέλη της Λ.Ε. , οι χειριστές και οι βοηθοί γραμματείς.
  2.  Τα μέλη της επιτροπής να παραμένουν στο χώρο των γραφείων και σε καμιά περίπτωση να μην εισέρχονται στις αίθουσες των εξετάσεων, παρά μόνο με δική σας εντολή και για συγκεκριμένο λόγο.
  3.  Στον χώρο του σχολείου (αυλή, αίθουσες, διάδρομοι κλπ) απαγορεύεται η παρουσία οποιουδήποτε (γονέων κλπ), που δεν έχουν σχέση με τις εξετάσεις και να δώσετε τις απαραίτητες οδηγίες στον συνάδελφο που θα ορίσετε να βρίσκεται στην είσοδο του σχολείου.
  4.  Να αναρτήσετε έξω από τις αίθουσες των εξετάσεων καταστάσεις με τα ονόματα των εξεταζομένων της κάθε αίθουσας καθώς και στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου σας.
  5.  Να αναρτήσετε έξω από τις αίθουσες των εξετάσεων τις υποχρεώσεις των εξεταζομένων κατά την διάρκεια της εξέτασης (διατάξεις του άρθρου 20,παρ.3 του ΠΔ 60/2006) και να τους τονίζετε για τις επιπτώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης του παραπάνω άρθρ0υ (αντιγραφή κ.λ.π.)
  6.  Σε περίπτωση που έρθετε στη δυσάρεστη θέση να εφαρμόσετε τις διατάξεις του άρθρου 20 του ΠΔ 60/2006, που αναφέρεται στις περιπτώσεις που μαθητές δολιεύονται τις εξετάσεις, να εφαρμόσετε τις κείμενες διατάξεις και τις δέουσες διαδικασίες, για να μην υπάρχει πρόβλημα στην νομιμότητα της απόφασής. Σας στέλνουμε υπόδειγμα πρακτικού (υπόδειγμα 4), το οποίο πρέπει να γράφεται στο βιβλίο πράξεων της Λυκειακής επιτροπής.
  7.  Να δώσετε στους επιτηρητές γραπτώς τις οδηγίες που προβλέπονται από το άρθρο 19 του ΠΔ 60/2006, καθώς και τις οδηγίες που θα έρθουν λίγο πριν την έναρξη της πρώτης ημέρας των εξετάσεων.
10. Κάθε πρωΐ, πριν την έναρξη της εξέτασης, να ενημερώνετε τους επιτηρητές και να τους τονίζετε τα σημεία που πρέπει να προσέχουν περισσότερο, καθώς τα λάθη και τις παραλήψεις που πιθανόν έγιναν τις προηγούμενες ημέρες.
11. Πριν την είσοδο των εξεταζομένων στις αίθουσες εξετάσεων , να τους τονίζετε τις υποχρεώσεις τους και να τους υπενθυμίζετε τα πράγματα που δεν πρέπει να έχουν μαζί τους στις αίθουσες εξέτασης.
12. Να τονίσετε στους επιτηρητές να μην επιτρέψουν την είσοδο στις αίθουσες διδασκαλίας αντικειμένων που δεν προβλέπονται (άρθρο 20, παρ.2 ΠΔ 60/2006) (Κινητά τηλέφωνα-κλειστά ή ανοικτά-, τσάντες, κασετίνες, βιβλία, θήκες γυαλιών κλπ)
13. Μετά την είσοδο των μαθητών στις αίθουσες να ελέγξετε προσωπικά για την μη ύπαρξη αντικειμένων που δεν πρέπει να είναι στις αίθουσες διδασκαλίας.
14. Να τονίσετε στους επιτηρητές:
  1.  την αναγκαιότητα του ήρεμου κλίματος στις αίθουσες των εξετάσεων και να μην επιτρέψουν σε καμιά περίπτωση και σε κανένα υποψήφιο να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα και να προστατέψουν τους υπόλοιπους υποψήφιους.
  2.  ότι δεν έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν θέση στους εξεταζομένους μετά την τοποθέτησή τους με απόλυτη αλφαβητική σειρά. Σε περίπτωση που κάποιος εξεταζόμενος δημιουργεί προβλήματα να ενημερώνεται η Λυκειακή Επιτροπή, η οποία θα επιλαμβάνεται του θέματος.
  3. να μην συνομιλούν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ότι δεν θα πρέπει να στέκονται πάνω από τους εξεταζόμενες και να μην τους παρέχουν καμία διευκρίνιση.
    1. σε περιπτώσεις που υπάρχουν ερωτήσεις οι επιτηρητές θα ενημερώνουν τη Λ.Ε. , θα πηγαίνετε ή εσείς ή κάποιο μέλος της Λ.Ε. που θα στείλετε εσείς, θα αναγράφει την ερώτηση, και θα τονίζει στον εξεταζόμενο ότι αν υπάρξει απάντηση θα ενημερωθεί. Στις ερωτήσεις των εξεταζομένων δεν κάνουμε ούτε ένα σχόλιο. Εάν στην συνέχεια κρίνετε ότι η ερώτηση πρέπει να μεταφερθεί στη ΕΕΕΔΕ, να το κάνετε άμεσα.
15. Μετά την είσοδο των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης οι επιτηρητές:
ü Να τοποθετούν τους υποψηφίους με απόλυτη αλφαβητική σειρά. Για τους απόντες να αφήνουν κενό το θρανίο τους.
ü Καθοδηγούν τους υποψηφίους να γράφουν:
  1. Τα ονομαστικά τους στοιχεία, το σχολείο αποφοίτησης και τον κωδικό τους αριθμό στο εσωτερικό του εξώφυλλου (σε δύο μεριές: απόκομμα-στέλεχος).
  2. Στο εξωτερικό μέρος του εξώφυλλου το εξεταζόμενο μάθημα και τον χαρακτηρισμό του π.χ. Γενικής Παιδείας (σε δύο μεριές: απόκομμα - στέλεχος)
ü Στη συνέχεια ελέγχουν:
  1. Εάν είναι γραμμένα σωστά τα ονομαστικά στοιχεία, το Λύκειο αποφοίτησης και ο κωδικός των υποψηφίων σε σχέση με το Ατομικό τους Δελτίο και τις καταστάσεις που έχουν τυπωθεί από τον «ΝΕΣΤΩΡΑ».
  2. Επικολλούν στο εξωτερικό μέρος του εξώφυλλου τα δύο ΔΕΞΙΑ αριθμητήρια που αντιστοιχούν στο μαθητή. Στους απόντες μαθητές επικολλάται το ΑΡΙΣΤΕΡΟ αριθμητήριο στο απόκομμα του τετραδίου.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Να επιστήσετε την προσοχή στους επιτηρητές για την σωστή επικόλληση των αδιαφανών αυτοκόλλητων , ώστε να μην επικαλύπτονται τα στοιχεία των υποψηφίων και οι αριθμοί των αριθμητηρίων.
16. Να μην αναχωρήσει κανένας επιτηρητής πριν τον έλεγχο όλων των τετραδίων από τα μέλη της Λ.Ε. ως προς:
  • Αν έχουν επικολληθεί σωστά στο εξώφυλλο και το εσώφυλλο τα αδιαφανή αυτοκόλλητα.
  • Αν έχουν διαγραφεί  χιαστί τα κενά στο κείμενο.
  • Αν και οι δύο επιτηρητές έχουν υπογράψει στο τέλος του κειμένου των απαντήσεων και έχουν διαγράψει χιαστί τον κενό χώρο κάτω από την υπογραφή τους, καθώς και αυτόν της επόμενης λευκής σελίδας.
  • Αν και οι δύο επιτηρητές έχουν υπογράψει στο φύλλο του millimetre στη περίπτωση που ζητήθηκε η χρήση του, ανεξάρτητα εάν χρησιμοποιήθηκε ή όχι από τους υποψήφιους.
  • Ο,τιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να αποκαλύψει την ταυτότητα του υποψηφίου.
  • Μετά τον έλεγχο υπογράφεται από τους επιτηρητές και τα μέλη του συνεργείου της Λ.Ε. το αντίστοιχο  «ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ»
Την πρώτη ημέρα των εξετάσεων των Γενικών Λυκείων, μαζί με τα τετράδια να στείλετε δύο δισκέτες από το ΕΠΑΦΟΣ στο Βαθμολογικό Κέντρο και δύο δισκέτες στο Βαθμολογικό Κέντρο των ΦΥΣΑΔΥ (6ο Γυμνάσιο Χανίων).


Για τα ΕΠΑ ισχύουν οι αντίστοιχες διατάξεις του Π.Δ.50/2008, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το Π.Δ./2010




Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Ν. Χανίων
Ιωάννης Εμμ. Κανδαράκης
Μαθηματικός
Πράξη …   (Υπόδειγμα 1 –Συγκλιση Λυκ. Επιτροπής)

Στα Χανιά σήμερα ……………… ………….. και ώρα ……. συνεδρίασε
η Λυκειακή Επιτροπή του …ου ΓΕΛ ……………… που συγκροτήθηκε με την
………………. Απόφαση του Διευθυντή Δ.Ε. Ν. Χανίων.
Παρόντες ήταν οι:
  1. ………..………, Διευθυντής, Πρόεδρος
  2. ……………….., κλάδου ΠΕ…., Μέλος
  3. ……………….., κλάδου ΠΕ…., Μέλος
  4. ……………….., κλάδου ΠΕ…, Χειριστής VBI
  5. ……………….., κλάδου ΠΕ…, Χειριστής-Σύνδεσμος
  6. ……………….., κλάδου ΠΕ…, Γραμματέας
  7. ……………….., κλάδου ΠΕ…, Βοηθός Γραμματέα
  8. ……………….., κλάδου ΠΕ…, Βοηθός Γραμματέα
  9. ……………….., κλάδου ΠΕ…, Βοηθός Γραμματέα


Η Επιτροπή έκανε τις απαραίτητες εργασίες για την προετοιμασία και την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.


Ο Πρόεδρος                   Ο Γραμματέας                   Τα Μέλη

υπογραφή υπογραφή 1. ………….…….…….... υπογραφή
2………………….…….. υπογραφή
………………             ………………….


Οι Β. Γραμματείς Οι Χειριστές VBI
  1. …………………….. 1………………….…….
  2. ………………….….2. ……………………..
  3. ……………………..

Πράξη …η (υπόδειγμα 2 - για ένα μάθημα)

Στα Χανιά σήμερα …………….. ………….. και ώρα ……. συνεδρίασε
η Λυκειακή Επιτροπή του ……………..……………. που συγκροτήθηκε με την
………………. Απόφαση του Διευθυντή Δ.Ε. Ν. Χανίων


Έχοντας υπόψη το Π.Δ. 60/2006 (ΦΕΚ 65/τ.Α’), όπως τροποποιήθηκε με το
Π.Δ. 105/2006, 36/2008 και 12/2009

Διαπιστώνει

  1. Την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων και την αποστολή των γραπτών στο μάθημα ……………………………...
    1. Την απουσία των υποψηφίων:
……………………………. του …………….. με κωδ. ……………,
……………………………. του …………….. με κωδ. ……………,
……………………………. του …………….. με κωδ. ……………,




Ο Πρόεδρος                   Ο Γραμματέας                   Τα Μέλη

Τ.Σ.Υ. υπογραφή 1. ………….…….…….... υπογραφή
2………………….…….. υπογραφή
………………             ………………….

Πράξη ….η (υπόδειγμα 3 - για περισσότερα μαθήματα)


Στα Χανιά σήμερα …………….. ………….. και ώρα ……. συνεδρίασε
η Λυκειακή Επιτροπή του ……………..……………. που συγκροτήθηκε με την
………………. Απόφαση του Διευθυντή Δ.Ε. Ν. Χανίων

Έχοντας υπόψη το Π.Δ. 60/2006 (ΦΕΚ 65/τ.Α’), όπως τροποποιήθηκε με το
Π.Δ. 105/2006, 36/2008 και 12/2009

Διαπιστώνει

  1. Την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων και την αποστολή των γραπτών στα μαθήματα:   ………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………….
  1. Την απουσία των υποψηφίων στο μάθημα ……………………….: ……………………………. του …………….. με κωδ. ……………, ……………………………. του …………….. με κωδ. ……………, ……………………………. του …………….. με κωδ. ……………,
  2. Την απουσία των υποψηφίων στο μάθημα ……………………….: ……………………………. του …………….. με κωδ. ……………, ……………………………. του …………….. με κωδ. ……………, ……………………………. του …………….. με κωδ. ……………,
  3. Την απουσία των υποψηφίων στο μάθημα ……………………….: ……………………………. του …………….. με κωδ. ……………, ……………………………. του …………….. με κωδ. ……………, ……………………………. του …………….. με κωδ. ……………,




Ο Πρόεδρος                   Ο Γραμματέας                   Τα Μέλη

Τ.Σ.Υ. υπογραφή 1. ………….…….…….... υπογραφή
2………………….…….. υπογραφή
………………             ………………….




ΠΡΑΞΗ ….. (Υπόδειγμα 4)

Σήμερα   … . / …. / 201… , ημέρα ……………………………….. και ώρα ………………… στο γραφείο του   …….. Γενικού Λυκείου   ……………………….. που εδρεύει η Λυκειακή Επιτροπή   του       …….. Γενικού Λυκείου   ……………………….. ,συνήλθε η Λυκειακή Επιτροπή ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της , η οποία έχει ορισθεί με την …………… / … - … - 201… απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν . Χανίων με θέμα : « Δολίευση των Πανελλαδικών Εξετάσεων»
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι ο μαθητής …………………………………………….
του …………………………………….   της Γ΄ Τάξης κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μαθήματος …………………………………………..   στην Αίθουσα   ……. του σχολείου, ο επιτηρητής της αίθουσας συνέλαβε τον μαθητή  να αντιγράφει (ή να έχει στην κατοχή του κινητό ή δημιουργούσε προβλήματα στην διάρκεια της εξέτασης κλπ)
Στη συνέχεια κλήθηκε ο μαθητής ο οποίος ανέφερε: ………………………………………………………… (απολογία του μαθητή)
Μετά τα παραπάνω και αφού έγινε η σχετική συζήτηση , η επιτροπή με βάσει το άρθρο 20 του ΠΔ12/2006, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 6 του άρθρου 1 του ΠΔ12/2009,
Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Να βαθμολογήσει το γραπτό του μαθητή ……………………………………………………………. του …………………….   της Γ΄ Τάξης στο μάθημα …………………………………………………………………………………………. , με τον κατώτερο βαθμό Μηδέν (0) επειδή ……………………………………. (αναγράφεται το περιστατικό )
Για τι λόγο αυτό συντάχθηκε η παραπάνω πράξη και υπογράφεται ως εξής:
Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Λ.Ε.                   ……. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                 ΤΑ ΜΕΛΗ
Τ.Σ.Υ.                                                       Υπογραφή 1.
Υπογραφή       Υπογραφή 2.
Υπογραφή







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου