Σάββατο 12 Μαΐου 2012

«Από κει άρχισε και ο Ανδρέας»!



Σε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα που έμοιαζε με... αραιωμένη διαδήλωση ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησε να κάνει τον μεγάλο αρχηγό.

Οι βουλευτές κοιτούσαν με θλίψη τα κενά έδρανα και, συνειδητοποιώντας πού τους έστειλε ο λαός, έβλεπαν τον αρχηγό τους να τους τάζει μία νέα συλλογική ταυτότητα, δηλαδή ένα... άλλο κόμμα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι επέλεξε να μιλήσει για τη «μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική παράταξη» που «μεγαλούργησε όταν ήταν ενωμένη» και «δεινοπάθησε» μαζί με τη χώρα όταν «συρρικνώθηκε ή διασπάστηκε». Μιλώντας στην περιορισμένη Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και θέτοντας ως στόχο τον αριθμητικό πολλαπλασιασμό της, δήλωσε αποφασισμένος, 50 ημέρες μετά την εκλογή του, να κάνει
«όσα πρέπει για να ξαναγεννηθεί η παράταξη», χωρίς «ταμπού, βαρίδια ή συμβιβασμούς». Βάφτισε μάλιστα «πρόκληση» το ότι ξεκινά από το ίδιο εκλογικό ποσοστό που ξεκίνησε το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου(!), κάνοντας λόγο για «κατά κυριολεξία αναγέννηση της παράταξης από την αφετηρία» και προσβλέποντας σε ανάλογη πορεία του κόμματος με εκείνη προς το 1981... Απηύθυνε πρόσκληση συστράτευσης για να φτιαχτεί εξαρχής μία «αυθεντική σχέση», χωρίς αποκλεισμούς, σε μία διαδικασία που ξεκινά τώρα και θα «κορυφωθεί» με το συνέδριο του Σεπτεμβρίου. Απαντώντας εμμέσως στον Θ. Πάγκαλο, υποστήριξε ότι «η παρουσία αυτής της παράταξης είναι απολύτως αναγκαία για την πολιτική ζωή του τόπου», άσχετα αν προσανατολίζεται να αλλάξει όνομα, σύμβολα, «ηγετική ομάδα» και... ιδρυτική διακήρυξη στο ΠΑΣΟΚ.

Ανάλογη εισήγηση αναμένεται και σήμερα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου το μεσημέρι, όπου δεν αποκλείεται να αποκαλύψει τα σχέδιά του και για «παρεμβάσεις» στη σειρά των υποψηφίων στις λίστες του κόμματος, σε τυχόν επαναληπτικές εκλογές. Στενός συνεργάτης του πάντως, ο Γ. Δατσέρης, μίλησε χθες για «ανασυγκρότηση προσώρας του ΠΑΣΟΚ», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κομματικών σχηματισμών, όχι όμως τώρα, αφού «στη μέση που διαβαίνουμε το ποτάμι, δεν αλλάζεις άλογο», όπως είπε, αναβάλλοντας τις αλλαγές για μετά από τυχόν εκλογές. Χαρακτήρισε «αστειότητα» τυχόν θέμα ηγεσίας, θυμίζοντας τώρα ότι ο Ευ. Βενιζέλος πήρε το ΠΑΣΟΚ στο 7%. Για «φάση βαθύτερου μετασχηματισμού» και μέτωπο συνεργασίας μετά τις εκλογές μίλησε ο Μ. Ανδρουλάκης.

Για καταστατικό συνέδριο, πάντως, που μπορεί να συζητήσει τα πάντα, ακόμα και ηγεσία (θέμα ηγεσίας έθεσε και η Μαρία Ζερβάκη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου), ιδεολογία, όνομα, πρόγραμμα, στρατηγική, λάθη που έγιναν κ.τ.λ. μίλησε ο Κ. Σκανδαλίδης. «Αμα θέλει το ΠΑΣΟΚ να κάνει πραγματικά μια καινούργια αρχή, πρέπει να γράψει από την αρχή τα μέλη του» πρότεινε, ζητώντας εκλογή συνέδρων. Απαντώντας στο ενδεχόμενο κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο, εν είδει ΠΑΣΟΚ το 1974, σχολίασε ότι «η Ιστορία επαναλαμβάνεται μόνο ως φάρσα», καλώντας πάντως -όπως και το ΠΑΣΟΚ- σε συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση που επιχειρείται. Αν πάντως προκηρυχθούν εκλογές, οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ «θα τα μαζέψουν» από τα υπουργεία τους για να συμβάλουν στον προεκλογικό αγώνα, σε μια αναμέτρηση «επιβίωσης» για το ΠΑΣΟΚ.

Ακριβώς για να αποφύγει την τελευταία, καθώς έχει υπόψη του δημοσκοπήσεις που φέρουν το ΠΑΣΟΚ σε περαιτέρω «ελεύθερη πτώση», ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε χθες ότι «η παρούσα Βουλή, αν τα κόμματα δείξουν στοιχειώδη ευθύνη, μπορεί να δώσει κυβέρνηση». Υποσχέθηκε να μιλήσει με όλους, προετοιμάζοντας την επόμενη φάση «διαβούλευσης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ενώ σε άκρως «προεκλογικούς» τόνους επιτέθηκε στον Αλ. Τσίπρα.

Επειτα από μια μακρά σύσκεψη τη νύχτα της Τετάρτης στην Ιπποκράτους, όπου διαπιστώθηκαν «απρέπειες» εκ μέρους του τελευταίου, ο κ. Βενιζέλος άλλαξε άρδην την τακτική του, κατηγορώντας τον χθες για «παραπληροφόρηση» των πολιτών γύρω από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.


Μαριτίνα Ζαφειριάδου





Το «μην τσιμπάτε» του Γιώργου στους δημοσιογράφους και η προσπάθεια του Γρηγοράκου να τον... απόφύγει!

Μία ακόμη συμπαιγνία μεταξύ Ευ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου αποκαλύπτεται μετά τη χθεσινή τους συνάντηση. Λίγες ώρες μετά το δημόσιο αίτημα «πράσινου» βουλευτή «να καθίσει στο σκαμνί» ο πρώην πρωθυπουργός, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν μόνο και μόνο για να κλείσουν τη συζήτηση γύρω από το κόψιμο Παπανδρέου από τις λίστες σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών.

Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε ύστερα από διαρροές για σχετικές εισηγήσεις στελεχών που τον θεωρούν «βαρίδι». Ερωτηθείς για το θέμα, όμως, ο Γ. Παπανδρέου, αρνούμενος ότι συζητήθηκε οτιδήποτε σχετικό στη συνάντησή του με τον Ευ. Βενιζέλο, είπε στους δημοσιογράφους... «μην τσιμπάτε». Αντίθετα, υποστήριξε ότι υπάρχουν «πολύ πιο σοβαρά θέματα», εννοώντας τις τρέχουσες εξελίξεις στη χώρα. Ρώτησε δε να μάθει για την αντίδραση των δημοσιογράφων στο «εγέρθητω» της Χρυσής Αυγής.

Νωρίτερα παίχτηκε ένα κρυφτούλι μεταξύ εκείνου και του Λ. Γρηγοράκου. Μετά τις προχθεσινές καταγγελίες του για πολιτικές και ποινικές ευθύνες της προηγούμενης ηγεσίας, ο βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμούσε επ' ουδενί να έρθει «πρόσωπο με πρόσωπο» με τον Γ. Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός όμως χαιρέτησε διά χειραψίας τους βουλευτές, οπότε ο κ. Γρηγοράκος αναγκάστηκε να αλλάξει τρεις φορές θέση για να μην τον χαιρετήσει.

Στο μεταξύ χθες ο Κ. Σπηλιόπουλος παραδέχθηκε περίπου ότι «προσεύχεται» να μην κρατήσει την έδρα του στην Αχαΐα ο πρώην πρωθυπουργός, προκειμένου να την πάρει εκείνος, μια και «τον έπιασε ο πόνος» για ουσιαστική εκπροσώπηση του νομού. Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε επί διακυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, ενώ ευθύνες τού απέδωσε για καθυστερήσεις, ανάληψη μόνο από το ΠΑΣΟΚ του βάρους, χωρίς σχέδιο, με λάθος επιλογές και απόρριψη της πρότασης Βενιζέλου για 180 ψήφους στο Μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου