Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Κλείνουν το... μάτι στη Ν.Δ. οι μικροί της Κεντροδεξιάς



Με μεγάλο σκεπτικισμό και αρκετές δόσεις εσωστρέφειας αντιμετωπίζουν την επόμενη ημέρα των εκλογών τα μικρά κόμματα της Κεντροδεξιάς που έμειναν εκτός Κοινοβουλίου (ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Συμμαχία, Δράση), ενώ ευφορία επικρατεί στο στρατόπεδο της Δημιουργίας Ξανά, που ξεπέρασε τη Δράση και συγκέντρωσε ποσοστό 2,15%. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στις τάξεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας και του ΛΑΟΣ ήδη έχουν ξεκινήσει έντονες συζητήσεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση νέων εθνικών εκλογών τον Ιούνιο, κάτι που πλέον μοιάζει πολύ πιθανό.

Η επιθυμία της Ντόρας Μπακογιάννη είναι να συνασπιστεί το κόμμα της με αυτά του Θάνου Τζήμερου (Δημιουργία Ξανά) και του Στέφανου Μάνου (Δράση), ώστε να έχουν κοινό ψηφοδέλτιο στις επόμενες εκλογές. Χθες, στην πρώτη της συνέντευξη μετά τις εκλογές, μίλησε για «ένα
ευρύτερο μεταρρυθμιστικό μπλοκ, η δύναμη του οποίου δεν είναι αμελητέα, είναι γύρω στο 6,5%», αναφερόμενη στο ποσοστό που αθροίζουν περίπου τα τρία αυτά κόμματα. Η συζήτηση αυτή για κοινή κάθοδο είχε γίνει και τους τελευταίους μήνες, χωρίς τελικά να αποδώσει καρπούς. Σε περίπτωση, πάντως, που η Νέα Δημοκρατία απευθύνει στη Δημοκρατική Συμμαχία κάλεσμα για συνεργασία εν όψει των εκλογών, αρκετά στελέχη της θεωρούν, ότι πρέπει να προσέλθουν με εποικοδομητικό πνεύμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν σοβαρά την προοπτική αυτή.

Παρόμοια είναι η σκέψη που επικρατεί και σε στελέχη του ΛΑΟΣ, όπου η κατήφεια για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ακόμα μεγαλύτερη. «Ο Καρατζαφέρης δεν έχει το πολιτικό κεφάλαιο για να ξανασηκώσει το κόμμα» έλεγε χτες πρώην βουλευτής του κόμματος, που εκτιμά ότι ο ΛΑΟΣ πρέπει να τείνει χείρα συνεργασίας προς τη Νέα Δημοκρατία, επιδιώκοντας προγραμματική σύγκληση και συμμετοχή στελεχών του στις εκλογικές λίστες της Ν.Δ.

«Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά οφείλουν να στηρίξουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας με εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και πρωθυπουργό μία προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους», δήλωσε χτες μία από τις εκπλήξεις των εκλογών, ο Θάνος Τζήμερος, που δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του για την επόμενη ημέρα.


Κώστας Παπαχλιμίντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου