Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Τα πάνω-κάτω στην Αριστερά



Το χρονικό μιας διαφαινόμενης ανατροπής στους συσχετισμούς δυνάμεων των κομμάτων της Αριστεράς ολοκληρώθηκε τυπικά και στις κάλπες, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να υπερφαλαγγίσει το ΚΚΕ, το οποίο για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση και μετά απώλεσε την τρίτη θέση που παραδοσιακά κρατούσε στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Η κρυφή βεβαιότητα που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες στην Κουμουνδούρου για την κατάκτηση ακόμη και της δεύτερης θέσης μετεβλήθη σε ενθουσιασμό, μόλις στα γραφεία του κόμματος έφταναν από νωρίς το μεσημέρι οι πρώτες πληροφορίες για τα exit polls, και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να τονίσει το «ρεύμα ανατροπής» με τη δήλωση που έκανε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. «Σήμερα είναι μια μέρα γιορτινή. Μια μέρα χαράς. Διότι μετά από δυόμισι χρόνια βαρβαρότητας, επιστρέφει επιτέλους η δημοκρατία στον τόπο που
γεννήθηκε. Σήμερα τον λόγο έχουν οι πολίτες, τον έχει ο λαός. Ο λαός θα βάλει τη σφραγίδα του, θα βάλει την υπογραφή του. Δεν μετράνε οι υπογραφές που έβαλαν άλλοι εξ ονόματός του» ανέφερε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Δεν χωρά στην κοινή ευρωπαϊκή μας πορεία η βαρβαρότητα των Μνημονίων».

Η κατήφεια και η ανησυχία που είχαν κυριεύσει τον Περισσό απέναντι στην απώλεια της πρωτοκαθεδρίας στην Αριστερά αποτυπώθηκε και στους υπαινιγμούς που άφησε η Αλέκα Παπαρήγα, όταν πήγε να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα, ενώ μετά την επικύρωση του τελικού αποτελέσματος είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν και τα όργανα στο ΚΚΕ για την επόμενη ημέρα και τον ρόλο της ηγεσίας σε αυτή. Η Αλέκα Παπαρήγα (η θέση της οποίας στην ηγεσία του ΚΚΕ κλυδωνίζεται) προτού κλείσουν οι κάλπες προσπάθησε να αποτρέψει τους ψηφοφόρους από το να επιλέξουν άλλα κόμματα και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ. «Οι καινούργιες παγίδες βρίσκονται στις τοποθετήσεις όλων των κομμάτων που λένε: Υπάρχουν καλοί διαπραγματευτές για την Ε.Ε. και τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, υπάρχουν καλές διαπραγματεύσεις. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν υπάρχει. Είναι μία μεγάλη παγίδα, όπως παγίδα είναι αυτά που λένε όλα τα κόμματα  εγγυόμαστε τους μισθούς και τις συντάξεις”» ανέφερε. Από την πλευρά του, ο Φ. Κουβέλης εκείνο που προέβαλε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ήταν το να μείνει η Ελλάδα ζωντανή, με την κοινωνία όρθια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου