Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Δέκα χιλιάδες προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων στους δήμους

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η Ειδική επιτροπή του ΣτΕ (που προβλέπεται στο ν. 2190/94) άνοιξε το δρόμο για τις προσλήψεις, κρίνοντας ότι έχουν πράγματι χαρακτήρα κατεπείγοντος
Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη -ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 25/5/2012

«Πράσινο φως» για να γίνουν -παρά την προεκλογική περίοδο- περίπου 10.000 προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων στους δήμους της χώρας άναψε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο της Επικρατείας, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών που επικαλούνταν την ανάγκη να καλυφθούν κατεπείγουσες ανάγκες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η Ειδική επιτροπή του ΣτΕ (που προβλέπεται στο ν. 2190/94) άνοιξε το δρόμο για τις προσλήψεις, κρίνοντας ότι έχουν πράγματι χαρακτήρα κατεπείγοντος και συνεπώς δικαιολογείται στη συγκεκριμένη περίπτωση να αρθεί η γενική απαγόρευση προσλήψεων που ισχύει σύμφωνα με το νόμο, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (από την προκήρυξη των εκλογών έως την ορκωμοσία της κυβέρνησης).
Η επιτροπή του ΣτΕ ενέκρινε την πρόσληψη 9.903 εποχικών υπαλλήλων, ανάμεσα στους οποίους
υπάρχουν διμηνίτες και άλλοι με μεγαλύτερη διάρκεια εργασιακής σχέσης, που ποικίλλει ανάλογα με την ανάγκη που καλύπτουν. Το ανώτατο δικαστήριο δεν αξιολόγησε το «ξεπάγωμα» των προσλήψεων από πλευράς νομιμότητας, αλλά έλεγξε μόνο το κατά πόσον επιβεβαιώνονται οι εξαιρετικά επείγουσες ανάγκες για να αποφευχθούν σοβαροί κίνδυνοι, όπως διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν στις συγκεκριμένες περιπτώσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, των καλλιεργειών, των πολιτών κ.λπ.
Καθαριότητα
Ο κύριος όγκος των εποχικών υπαλλήλων αφορά τις υπηρεσίες καθαριότητας, ενώ προσλήψεις θα γίνουν για ναυαγοσώστες, εργάτες δασών (πυρασφάλεια), βρεφονηπιοκόμους, παιδικές κατασκηνώσεις, υδρονομείς. Αρχικά ικανοποιήθηκαν μερικά μεμονωμένα αιτήματα δήμων, αλλά οι εξαιρετικά μεγάλες και κατεπείγουσες ανάγκες πολλών ΟΤΑ οδήγησαν το υπουργείο Εσωτερικών στο να υποβάλει γενικό αίτημα για 9.903 εποχικούς. Το αίτημα του τ. υφυπουργού Π. Κουκουλόπουλου υιοθέτησε και ο υπηρεσιακός υπουργός Α. Μανιτάκης.
Η Επιτροπή του ΣτΕ (πρόεδρος Ε. Γαλανού, εισηγήτρια Π. Μπραΐμη) επιβεβαίωσαν τους μεγάλους κινδύνους ιδίως για τη δημόσια υγεία στον τομέα της καθαριότητας, τον κίνδυνο καταστροφής σημαντικών καλλιεργειών, τον κίνδυνο να ανασταλεί η λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών, παιδικών κατασκηνώσεων κ.λπ., καθώς και η ανάγκη να καθαριστούν δάση ενόψει των αναμενόμενων θερινών πυρκαγιών.
Άλλωστε εκκρεμεί αίτημα και για δασοπυροσβέστες. Η κατάσταση σε πολλούς δήμους εμφανιζόταν τραγική και σε πρώτη φάση είχαν επιτραπεί προσλήψεις σε μεμονωμένους δήμους (Αγ. Νικολάου Κρήτης, Τεμπών, κ.λπ.) που υπογράμμιζαν το αδιέξοδο που δημιουργείται για τη δημόσια υγεία αλλά και τον τουρισμό, καθώς οι επισκέπτες και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία διαμαρτύρονται και δεν κατανοούν ότι οι παραλίες δεν μπορούν να καθαριστούν λόγω προεκλογικής περιόδου στη χώρα μας.
Πιέσεις
Ιδιαίτερες πιέσεις για εποχικούς υπαλλήλους υπήρξαν από τη νησιωτική Ελλάδα που περιμένει το θερινό κύμα τουριστών. Για τους διμηνίτες προβλέπεται ταχεία διαδικασία πρόσληψης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις χρειάζεται η διαμεσολάβηση του ΑΣΕΠ.
Το ΣτΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διατυπώσει σοβαρές αμφιβολίες εάν οι απαγορεύσεις προσλήψεων και οι σχετικές εξαιρέσεις εφαρμόζονται από την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών μέχρι την ορκωμοσία της κυβέρνησης ή εάν εφαρμόζονται μόνο στο διάστημα των 30 ημερών πριν από τις δημοτικές εκλογές μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων τους.
Ξεπερνώντας, ωστόσο, το νομικό αυτό πρόβλημα δέχθηκε ότι υφίσταται αδήριτη ανάγκη για προσλήψεις, αφού περιοχές έχουν «πνιγεί» από σκουπίδια, έχει ξεκινήσει σε διάφορες περιφέρεις η αρδευτική περίοδος, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, κατασκηνώσεις που μπορεί να μη λειτουργήσουν, είναι αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου