Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Υπ. Παιδείας: Για τη μισθοδοσία των κληρικών, τις απολύσεις, τις προσλήψεις και το χωρισμό εκκλησίας-κράτους


Συνέντευξη Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων στην ιστοσελίδα romfea.gr: «Το θέμα της μισθοδοσίας των Κληρικών έχει κλείσει οριστικά από την Άννα Διαμαντοπούλου».
Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου ενημερωτικών ειδήσεων romfea.gr. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης με τίτλο «Το θέμα της μισθοδοσίας των Κληρικών έχει κλείσει οριστικά από την Άννα Διαμανατοπούλου», δημοσιεύεται στο http://www.romfea.gr/epikairotita/12441-ekloges-2012-ekklisia-politikoi
Κύρια σημεία συνέντευξης
Για την προσφορά της Εκκλησίας στον δοκιμαζόμενο λαό μας και τον ρόλο του Αρχιεπισκόπου
Ο Μακαριώτατος δεν πήρε μικρόφωνα, πήρε ψωμί και το μοίρασε εκεί που υπήρχε ανάγκη.
Για τη λειτουργία της Επιτροπής Μελέτης και Επίλυσης των προβλημάτων της Εκκλησίας της Ελλάδας
Η Επιτροπή αυτή πρέπει να εξελιχθεί σε Επιτροπή Διαρκούς Διαλόγου Εκκλησίας – Πολιτείας με την θεσμοθετημένη συμμετοχή της Αρχιεπισκοπής Κρήτης αλλά και την παρουσία παρατηρητών από τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία. Χωρίς την Επιτροπή το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας δεν θα λυθεί.
Για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου από την Εκκλησία στην Πεντέλη
Η Εκκλησία έκανε μια κεντρική επιλογή που ήταν πολύ σωστή. Δυστυχώς υπήρξε μια ταυτόχρονη πίεση, μια σύμπτωση συμφερόντων από διαφορετικές πλευρές που αύξησε εντυπωσιακά το πολιτικό κόστος. Ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ.Παπακωνσταντίνου, βρέθηκε εν κενώ μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, η οποία δεν είναι πια η πλειοψηφία στη Βουλή κι έτσι μια ακόμα επένδυση χάθηκε. Η κίνησή του όμως να αποσύρει την τροπολογία με τον τρόπο που το έκανε, διατηρεί «ζωντανό» το θέμα.
Για το αν η Τρόικα και το Μνημόνιο επιβάλλουν την κατάργηση της μισθοδοσίας των Κληρικών από το Κράτος
Αυτή ακριβώς η εξήγηση είναι λαϊκίστικη, υποτιμά τη νοημοσύνη μας, κρύβει την αλήθεια και θα μας οδηγήσει σε χειρότερες καταστροφές από αυτή που ζούμε. Η Τρόικα δεν ασχολήθηκε ποτέ με τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας στην Ελλάδα ούτε ζήτησε ποτέ να κοπεί η μισθοδοσία των Κληρικών ειδικά. Όποιος τα λέει αυτά, παίζει με τον φόβο για να κερδίσει λίγες ψήφους. Η Τρόικα λέει κάτι πολύ απλό. Πρέπει να ζείτε με όσα βγάζετε, βρείτε από πού θα μειώσετε τις δαπάνες σας ή θα αυξήσετε τα έσοδά σας. Είναι λοιπόν δικό μας θέμα.
Για τη μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου από το Κράτος
Η θέση και των δύο υπεύθυνων κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των οποίων η φωνή έχει ισχύ στην Ευρώπη είναι σαφής. Το Κράτος πρέπει να μισθοδοτεί τους Κληρικούς και θα συνεχίσει να το κάνει. Δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Το θέμα της μισθοδοσίας των Κληρικών έχει κλείσει οριστικά από την εποχή που ήταν Υπουργός Παιδείας η Άννα Διαμαντοπούλου με την ένταξή τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Όποιος το επαναφέρει, παίζει με τις αγωνίες και τις ευαισθησίες του λαού μας για να κερδοσκοπήσει στις κάλπες.
Για το θέμα ενδεχόμενων απολύσεων Εκπαιδευτικών και Κληρικών
Η Άννα Διαμαντοπούλου ως Υπουργός Παιδείας, έδωσε και κέρδισε μια πολύ σημαντική μάχη εντός και εκτός χώρας. Επέβαλε να μην απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός και κανένας κληρικός.
Για τον περιορισμό των προσλήψεων των Κληρικών
Η Εκκλησία δεν ζήτησε να εξαιρεθεί από τον γενικό περιορισμό των προσλήψεων που ήταν μια συλλογική και αναγκαία απόφαση της Κυβέρνησης. Και το έπραξε πολύ σοφά διότι αν σε αυτούς τους καιρούς, στους οποίους πρέπει οι μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο να μειωθούν κατά 150.000 συμπολίτες μας, η Εκκλησία ζητούσε να κάνει όσες και όποιες προσλήψεις ήθελε, τότε και τις προσλήψεις δεν θα έκανε και θα έδινε άφθονα επιχειρήματα σε όσους την εχθρεύονται. Για μια φορά ακόμα η σώφρονα πολιτική του Αρχιεπισκόπου έσωσε πολλούς και πολλά.
Για τη στάση της «Χρυσής Αυγής» και των φασιστών απέναντι στην Εκκλησία
Όλοι οι φασίστες σ’ αυτή τη χώρα, που κατά τα άλλα δηλώνουν πιστοί ορθόδοξοι χριστιανοί, ήθελαν
την Εκκλησία θεραπαινίδα της εξουσίας τους και τίποτα άλλο. Δεν είναι μόνο η κομμουνιστική Αριστερά που διακηρύσσει τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από την Πολιτεία. Υπάρχουν και χειρότερες εκδοχές. Αν η «Χρυσή Αυγή» έπαιρνε την εξουσία, οι Εκκλησίες θα έκλειναν και οι Ιερείς θα κατέληγαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η «Χρυσή Αυγή» είναι φανατικά αντιχριστιανική οργάνωση γιατί θέλει να επαναφέρει την ειδωλολατρία. Ο Χίτλερ ήταν σαφής και σ’ αυτό το θέμα, θυμίζω τον πόλεμο που διεξήγε εναντίον των Εκκλησιών τον οποίο σταμάτησε μετά την ήττα στο Στάλινγκραντ.
Για τον χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους
Όσοι μιλούν για διαχωρισμό Πολιτείας – Εκκλησίας στην Ελλάδα, πρέπει να ξέρουν ότι ο ένας δρόμος προϋποθέτει αλλαγή του πολιτειακού καθεστώτος και θα είναι βίαιος. Ο άλλος δρόμος είναι μια σοβαρή συζήτηση, που δεν βλέπω κανέναν να θέλει να την κάνει, με τουλάχιστον δεκαετή προοπτική εφαρμογής για όσα αποφασιστούν. Γι’ αυτό ας αφήσουμε τα ποδοσφαιρικά συνθήματα που είναι τα εύκολα για όλους και ας πάμε στην ουσία. Να συζητήσουμε με τρόπο θεσμικό και καθαρό τι ακριβώς σημαίνουν οι διακριτοί ρόλοι. Να συζητήσουμε πώς η ελληνόφωνη ορθοδοξία θα συνεχίσει να είναι η πνευματική υπερδύναμη της Ορθοδοξίας, πώς η Εκκλησία της Ελλάδος θα είναι η ζωοδότρα πηγή των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων. Να συζητήσουμε ποια είναι η γενική πολιτική θρησκευμάτων στην χώρα μας και να σταματήσουμε την σημερινή υποκρισία που καθένας κάνει περίπου ότι θέλει γιατί δεν υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο. Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να αποκτήσουν πολιτική θρησκευμάτων και να σταματήσουν να οχυρώνονται πίσω από εύκολα συνθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου