Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία, έχει ως εξής:


-Ετούτη τη στιγμή προέχει η ακύρωση του σχεδίου για καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων που αυξάνει τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, μεγαλώνει τις αποστάσεις από το σπίτι στο σχολείο και καταπονεί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς .
-Μαζί με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και έπειτα από διάλογο με συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και φοιτητών, επιστημονικών ενώσεων και ιδρυμάτων επιβάλλεται να σχεδιαστεί μια προοδευτική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με αναβαθμισμένο τον ρόλο και την θέση των εκπαιδευτικών.
-Βασικό περιεχόμενό της είναι η ενιαία δεκατετράχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση (2 χρόνια προσχολική και 12 χρόνια γενική εκπαίδευση) με ευρύ πρόγραμμα μαθημάτων και δραστηριοτήτων.
Δηλαδή
Μία κοινή δομή της εκπαίδευσης στη θέση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας που έχουμε σήμερα.
Πάμε στην κοινή ομοσπονδία Α/θμιας και Β/θμιας;;;
Κατάργηση των βαθμίδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας;;;
Κατάργηση των οργανικών όπως είναι σήμερα;;;
ή θα έχουμε οργανική στη γενική εκπαίδευση και θα χρησιμοποιούμαστε όπου αυτοί γουστάρουν;;;(8 ώρες στο δημοτικό, 6 ώρες στο γυμνάσιο και 5 ώρες στο λύκειο όπως είναι οι βαθμίδες σήμερα;;;)
Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση επιδιώκουμε:
•    Την λειτουργία ενός ολοήμερου, καλά οργανωμένου, σχολείου.
•    Την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού και της εγκατάλειψης του σχολείου.
•    Την αναδιάρθρωση και εμπλουτισμό των προγραμμάτων σπουδών με μαθήματα και δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης στην ισότητα των φύλων, αγωγής υγείας, μουσικής και άθλησης, εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην αξία της ειρήνης, της αλληλεγγύης κλπ.
Κανένας λόγος για θρησκευτική εκπαίδευση!!!
•    Τη διαρκή ενσωμάτωση των επιτευγμάτων της Παιδαγωγικής στα βιβλία, στη δομή και το περιεχόμενο των μαθημάτων και των μεθόδων διδασκαλίας σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς.
Ούτε λόγος για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών!!!
Η θεσμοθέτηση του Ενιαίου Λυκείου θεωρίας και πράξης με κατάργηση του σημερινού διασπασμένου σε Γενικό Λύκειο- Επαγγελματικό Λύκειο- Επαγγελματική Σχολή είναι η προτεραιότητά μας για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ακόμα επιδιώκουμε:

•    Την αποσύνδεσή του Λυκείου από το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την κατάργηση της παραπαιδείας.
Πώς θα την καταργήσετε την παραπαιδεία με ευχολόγια;;;;;

•    Τη δημιουργία κύκλου αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν μεταλυκειακής Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
Το ακούσατε συνάδελφοι της τεχνικής εκπαίδευσης;;;;
Κατάργηση της Τεχνικής εκπαίδευσης
Οι οργανικές σας πάνε περίπατο!!!
Άντε και καλά σαράντα!!!
Ούτε λόγος τι θα γίνουν αυτές οι χιλιάδες εκπαιδευτικών που απασχολούνται στην τεχνική. Γιατί δεν πιστεύω να νομίζουν ότι θα απασχοληθούν όλοι αυτοί στη 2ετή μεταλυκειακή τεχνική εκπαίδευση!!!

•    Την ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για όλους και όλες, χωρίς ταξικούς και οικονομικούς φραγμούς
Πως θα γίνει αυτό;;;
Γιατί όλοι θα θέλουν να γίνουν γιατροί, δικηγόροι ή να μπουν σε κάποιο Πολυτεχνείο!!!
•    Την ουσιαστική στήριξη και αναβάθμιση των μειονοτικών σχολείων
Για μια ενιαία τριτοβάθμια εκπαίδευση, προτείνουμε:
•    Την αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών και θωράκιση των πτυχίων
•    Την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της δημοκρατικής, δωρεάν πανεπιστημιακής παιδείας.
•    Την ενίσχυση του ακαδημαϊκού χαρακτήρα και της απόλυτης αυτοτέλειας των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
•    Την αναστολή της εφαρμογής του νόμου 4009 μέχρι την οριστική του απόσυρση και η επανεκκίνηση του διαλόγου για την Παιδεία.
Τη συνέχιση αυτού του μπάχαλου που υποσχέθηκε σε Πελεγρίνη και Μυλόπουλο ο μεγάλος Τσίπρας που τους είπε όταν είχε τη διερευνητική εντολή να μην ακολουθήσουν το νόμο-πλαίσιο γιατί θα τον καταργήσει όταν γίνει κυβέρνηση!!!
•    Την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής αυτοτέλειας και της ελευθερίας στην έρευνα και στη διδασκαλία, καθώς και τις αρχές της δεοντολογίας, που αφορούν στη λειτουργία των συλλογικών οργάνων, στο ρόλο και στη θέση των πανεπιστημιακών δασκάλων.
Το λινκ για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου