Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Ψάχνει τρόπο να αποφύγει το βατερλό του



Με απειλές, επιθέσεις και διλήμματα συνεχίζει να πολιτεύεται δύο ημέρες πριν από τις κρισιμότερες εκλογές της Μεταπολίτευσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, που βρέθηκε χθες στη Ρόδο και μιλά σήμερα στο Σύνταγμα. Εχοντας μπροστά του το φάσμα της συντριβής και του τρίτου κόμματος, επιχειρεί να συσπειρώσει ό,τι μπορεί, υποστηρίζοντας ότι θα είναι πρώτο κόμμα.

Με μία άκρως παλαιοκομματική λογική, επιτίθεται σκαιότατα στα άλλα κόμματα, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά για αλλαγή στάσης από το 2010 έως σήμερα, όταν ο ίδιος αλλάζει θέσεις από μέρα σε μέρα. «Βαθιά διχασμένο κόμμα» χαρακτηρίζει (ΑΝΤ1) τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς την ευρωπαϊκή του προοπτική, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Π. Λαφαζάνη, που τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. Εκει εντάσσει ένα «οριζόντιο κόμμα», στο οποίο εντοπίζει διαπλοκή και
δημόσιο σκάνδαλο, καθώς εξυπηρετεί όσους κερδοσκόπους έχουν βγάλει τα χρήματά τους εκτός Ελλάδος, για να την «αγοράσουν» αργότερα. Την ώρα δε που υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, κατηγορεί συλλήβδην Καραμανλή και Παπανδρέου ότι καλλιεργούσαν φρούδες ελπίδες στο παρελθόν, ενώ εξαπολύει τα βέλη του και κατά της Χρυσής Αυγής, αποτρέποντας τους ψηφοφόρους από ένα αποτέλεσμα που θα την έφερνε στη Βουλή. Αρνείται ως και να συζητήσει το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα, όταν «παλεύει» για την πρώτη θέση, ενώ απειλεί ότι σε περίπτωση που επαναληφθούν οι εκλογές, θα το πληρώσουν οι πολίτες και δη οι ασθενέστεροι. «Κάνουμε μία προσπάθεια για συστράτευση εθνική και πανδημοκρατική, για να βγούμε από την κρίση. Ο άλλος δρόμος είναι να γυρίσουμε στο μηδέν» είπε απευθυνόμενος διαδικτυακά σε όλους τους πολίτες, αλλά κυρίως σε όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2009, καλώντας τους να στηρίξουν το κόμμα, για να βγούμε από αυτή τη «σήραγγα», όπως ερμήνευσε το πρόβλημα συσπείρωσης που αντιμετωπίζει. Επανέλαβε δε ότι είναι εφικτό να βγούμε από το Μνημόνιο σε τρία χρόνια, ενώ «απάντησε» στον Γ. Ραγκούση ότι θα κόψει τις περιβόητες «σπατάλες».

Ο κ. Ραγκούσης πάντως επανέλαβε χθες ότι δεν ζητά συγγνώμη, καλώντας όσους οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία να το κάνουν, αλλά και παραδεχόμενος λάθη μετά το 2009, για τα οποία «δεν αρκεί» να ζητήσουν συγγνώμη, αλλά πρέπει να μιλήσουν γι’ αυτά και να καταλογιστούν ευθύνες(!). Προδίκασε επίσης συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, ζητώντας συμμετοχή και της ΔΗΜ.ΑΡ., για να εκλείψει η «αυταπάτη περί μαγικών λύσεων». Δεν θέλησε δε να βάλει προσκόμματα για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, προτείνοντας πολιτικό πρόσωπο από τη Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ. Πολιτική προσωπικότητα σύνθεσης, με γνώση των προβλημάτων ζήτησε η Αννα Διαμαντοπούλου, επιθυμώντας εντολή για πολιτική και οικονομική σταθερότητα και ενεργό ρόλο στις αλλαγές στην Ευρώπη. «Κακό» χαρακτήρισε το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών και ο Α. Λοβέρδος, καθώς θα άφηνε τη χώρα σε εκκρεμότητα για ενάμιση χρόνο, παραπέμποντας στους αρχηγούς να αποφασίσουν τον πρωθυπουργό. Λύση τη Δευτέρα ζήτησε ο Μ. Ανδρουλάκης, επισείοντας τον κίνδυνο διακοπής του προγράμματος και ανεξέλεγκτων καταστάσεων. Τη σκυτάλη από τον Ευ. Βενιζέλο πήρε χθες η Φώφη Γεννηματά, ζητώντας να μην κυριαρχήσει ο λαϊκισμός στις εκλογές, ενώ επιτέθηκε στον Αλ. Τσίπρα για παιχνίδι των κερδοσκόπων και «κόμμα της δραχμής», καθώς και στον Αντ. Σαμαρά για ματαιοδοξία να γίνει πρωθυπουργός.


Μαριτίνα Ζαφειριάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου