Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ολοι οι προβολείς πάνω στην Ελλάδα



Τεράστιο ενδιαφέρον από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου συγκέντρωσαν οι χθεσινές εθνικές εκλογές, με τις διαπιστεύσεις ξένων ανταποκριτών και απεσταλμένων στο Ζάππειο να ξεπερνούν σε αριθμό κάθε προηγούμενο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, χθες στο Ζάππειο βρέθηκαν περισσότεροι από 370 ξένοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί από 45 χώρες, ενώ πάνω από 100 ήταν και οι δημοσιογράφοι των ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Παράλληλα, όσα συνέβαιναν στο Ζάππειο παρακολουθούσαν από κοντά και 27 διπλωμάτες πρεσβειών ως επίσημοι προσκεκλημένοι.

Ενδεικτικά στο Ζάππειο βρέθηκαν χθες δημοσιογράφοι από την Κολομβία, το Καζακστάν, την Κούβα, τη Μολδαβία, το Μεξικό, την Εστονία, τη Νότιο Αφρική, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Την πολυπληθέστερη ομάδα είχαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, με 38 απεσταλμένους στην Ελλάδα,
ενώ ακολουθούσαν τα ιταλικά με 36, η Βρετανία με 28, η γειτονική Τουρκία με 25 και η Ιαπωνία με 24.

«Ερχομαι για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον της Ευρώπης είναι τεράστιο» μας είπε ο Τζιουζέπε Λιμοντσέλο από το ιταλόφωνο ελβετικό ραδιόφωνο Radio Svizzera, χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα εργαστήριο εξελίξεων για την κρίση σε όλη την Ευρώπη αλλά και για την τύχη της ευρωζώνης. Aκόμα και στη μακρινή Ιαπωνία πάντως φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί πως η Ελλάδα αποτελεί ρυθμιστή για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. «Μπορεί να είστε μια μικρή χώρα, όμως οι εξελίξεις εδώ και κυρίως το αποτέλεσμα των εκλογών θα δράσει καταλυτικά σε όλη την Ευρώπη» μας είπε ο απεσταλμένος του ιαπωνικού τηλεοπτικού δικτύου Μασάκι Κόντο.


Γιώργος Λυκουρέντζος



«Πάγωσαν» οι ξένοι με την ανακοίνωση των exit polls

Η ανακοίνωση των exit polls έγινε δεκτή από τους ξένους ανταποκριτές με παγωμάρα στο Ζάππειο. Ιδιαιτέρως από όσους αντιμετωπίζουν στις χώρες τους καταστάσεις παρεμφερείς με την Ελλάδα, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Αυτοί που «τρόμαξαν» περισσότερο ήταν οι Ιταλοί απεσταλμένοι, οι οποίοι αγωνιούσαν για το κλίμα ανασφάλειας που θα επικρατήσει από σήμερα το πρωί και για το πόσο θα φτάσουν τα spreads της Ιταλίας. «Το αποτέλεσμα δεν φαίνεται να ικανοποιεί τις αγορές» είπε χαρακτηριστικά ο Ροντόλφο Κασαντέι. «Αν η Ελλάδα μείνει ακυβέρνητη, αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ευρωζώνη» είπε ο Ραμόν Σανταουλάρια του ισπανικού πρακτορείου ΕFE, ενώ οι Κινέζοι απεσταλμένοι έκαναν λόγο για αποτέλεσμα που προκαλεί αρνητικό κλίμα και ανασφάλεια στους Κινέζους επενδυτές. Ο Ολαφ Κρίνστενσεν από το δανέζικο TV2, τέλος, χαρακτήρισε πρόβλημα το ότι το 60% των Ελλήνων ψήφισε αντιμνημονιακά και ανέφερε ότι επαναδιαπραγμάτευση ή αλλαγή των όρων του Μνημονίου μπορεί να έρθει μόνο μέσω Γαλλίας.

Αναμενόμενο ωστόσο χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο Αντόνιο Κουέστα από το κουβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων Prensa Latina. «Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου όλοι συζητούσαν τα μέτρα του Ιουνίου. Πώς θα ψήφιζε ο κόσμος;» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου