Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Μ. Σουλτς προς τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών: Ακούστε τι σας λένε οι Έλληνες


«Ορισμένοι στην Ελλάδα καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατό να διακοπεί η αποπληρωμή του χρέους, να σταματήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και ταυτόχρονα να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, απολαμβάνοντας τη βοήθεια της ΕΕ». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του ΕΚ αφιέρωσε ένα μεγάλο τμήμα της ομιλίας του στην Ελλάδα με πλήθος αναφορών στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

«Έχω την εντύπωση ότι στην Ευρώπη μιλάμε πάρα πολύ για την Ελλάδα και πολύ λιγότερο για τους Έλληνες», είπε ο πρόεδρος του ΕΚ και συνέχισε λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει και είναι σε κατάσταση απελπισίας. Ο Μάρτιν Σουλτς συνέχισε λέγοντας ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες, χωρίς παράλληλα, να βλέπουν κάποιο φως ελπίδας. Ωστόσο, συνέχισε, οι θυσίες αυτές θα αποδώσουν και τα πράγματα θα καλυτερέψουν, δεδομένου ότι η Ευρώπη ρίχνει σήμερα μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη.

Ο Μ. Σουλτς ανέφερε, επίσης, ότι πολλοί είναι αυτοί στην Ελλάδα οι οποίοι δυσφορούν απέναντι στην ανώνυμη γραφειοκρατική εξουσία που ασκεί η Τρόικα και κάλεσε την ΕΕ να εφαρμόσει πολιτικές με ανθρώπινο πρόσωπο.

Εξέφρασε, επίσης, τη λύπη του για το γεγονός ότι οι ιθύνοντες της ΕΕ αποφεύγουν συστηματικά να επισκεφθούν την Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΚ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι πολλοί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη βάζουν τα ατομικά τους συμφέροντα πάνω από το συλλογικό συμφέρον και ανέφερε το παράδειγμα πολλών Ελλήνων που βγάζουν τα χρήματά τους από τη χώρα, αντί να επιδείξουν την αλληλεγγύη έναντι των συμπολιτών τους.

Ο Μ. Σουλτς είπε ότι πρέπει να πούμε την αλήθεια στους Έλληνες ότι ο δρόμος τον οποίο ακολουθούν είναι επώδυνος, αλλά και ότι θα αποδώσει αργότερα. Θα πρέπει επίσης να τους πούμε ότι ο δρόμος της εξόδου από το ευρώ είναι ο πιο επώδυνος.

Ο Μ. Σουλτς επέμεινε, επίσης, ότι η συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Τρόικα πρέπει να τηρηθεί και ότι αν η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ελλάδα καταγγείλει μονομερώς αυτή τη συμφωνία, και άλλες χώρες της ευρωζώνης θα αισθανθούν ότι αποδεσμεύονται από αυτήν και θα σταματήσουν τις χρηματοδοτήσεις.

Αναφερόμενος στους νέους Έλληνες, ο Μ. Σουλτς είπε ότι είναι μορφωμένοι, μιλούν πολλές γλώσσες, είναι ανοιχτοί στον κόσμο, αλλά δεν μπορούν να βρουν δουλειά και είπε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.


Η εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι νομικά αδύνατη, υπογράμμισε ο κ. Σούλτς.
  
Ο Σουλτς είπε ότι όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από τη Δανία και τη Βρετανία, έχουν νομική υποχρέωση να υιοθετήσουν το ευρώ και μόλις το κάνουν να συμμορφωθούν με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με το έλλειμμα και το χρέος.
  
«Όσοι βρίσκονται στην ευρωζώνη δεν μπορούν να την εγκαταλείψουν γιατί έχουν υιοθετήσει και εφαρμόσει τον ευρωπαϊκό νόμο, οπότε η έξοδος από το ευρώ σημαίνει έξοδος από το νομικό πλαίσιο της ΕΕ», σημείωσε ο Σουλτς στο περιθώριο της σημερινής άτυπης συνόδου των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
  
«Μία φόρμουλα βάσει της οποίας θα επιτρέπεται σε μία χώρα μέλος να αποχωρεί (από το ευρώ) είναι κάτι που δεν περιλαμβάνεται στη συνθήκη της ΕΕ», πρόσθεσε.
  
Αναφερόμενος στις συζητήσεις για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Σουλτς επεσήμανε: «Ασχολούμαστε με μια ολέθρια ομφαλοσκόπηση, αντί να έχουμε όραμα για το μέλλον».
  
Νωρίτερα η γερμανική εφημερίδα Ντι Τσάιτ (Die Zeit) είχε αναφέρει σε άρθρο της ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει δημιουργήσει μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων, της οποίας ηγείται το μέλος του εκτελεστικού της συμβουλίου Γιοργκ Άσμουσεν, για να προετοιμαστεί για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου