Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις κρίνουν την ημερομηνία νέων εκλογών

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Παιδείας, οι παραπάνω ημερομηνίες των πανελλαδικών εξετάσεων είναι αδύνατο να αλλάξουν προκειμένου τα σχολεία να αξιοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα
Της Χαρά Καλημέρη - ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 8/5/2012
Οι υποψήφιοι... ψηφίζουν 17 Ιουνίου. Αυτή την ημερομηνία «δείχνουν» οι πανελλαδικές εξετάσεις ως πιθανότερη για τη διεξαγωγή νέων εκλογών στην περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης. Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 21 Μαΐου για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων και ολοκληρώνονται στις 11 Ιουνίου για τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων, αποδυναμώνοντας έτσι το σενάριο να στηθούν κάλπες στις 10 Ιουνίου, ημερομηνία που είναι, βάσει του Συντάγματος, η πιο σύντομη για νέα εκλογική αναμέτρηση μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών εντολών που θα λάβουν τα κόμματα.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Παιδείας, οι παραπάνω ημερομηνίες των πανελλαδικών εξετάσεων είναι αδύνατο να αλλάξουν προκειμένου τα σχολεία να αξιοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα, διότι κάτι τέτοιο θα ανέτρεπε τον προγραμματισμό των περίπου 111.000 υποψηφίων όλων των κατηγοριών και των οικογενειών τους, ενώ θα δημιουργούσε «καραμπόλες» στις ημερομηνίες ανακοίνωσης των βαθμολογιών και των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ. Αντίθετα, φαίνεται ότι θα ήταν πιο εύκολο για το υπουργείο να διαχειριστεί μια ενδεχόμενη αλλαγή του
προγράμματος των εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων οι οποίες ξεκινούν στις 16 Ιουνίου. Κι αυτό, διότι οι υποψήφιοι που συμμετέχουν σε αυτές τις εξετάσεις είναι πολύ λιγότεροι και τα εξεταστικά κέντρα είναι μικρότερα σε αριθμό.
Βεβαίως, ένα τέτοιο αίτημα δεν έχει τεθεί στο υπουργείο Παιδείας, τουλάχιστον προς το παρόν. Σε περίπτωση, πάντως, που προκριθεί το σενάριο για εκλογές στις 17 Ιουνίου, τότε τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν κλειστά από την Παρασκευή 15 Ιουνίου έως τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, με αποτέλεσμα να συμπαρασυρθούν προς τα πίσω οι ημερομηνίες εξέτασης των ειδικών μαθημάτων. Με βάση το ισχύον πρόγραμμα, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων ξεκινούν το Σάββατο 16 Ιουνίου με τα Αγγλικά (πέρυσι, στις εξετάσεις συμμετείχαν 11.564 υποψήφιοι), συνεχίζονται τη Δευτέρα 18 Ιουνίου με το μάθημα της Αρμονίας (με τη συμμετοχή 852 υποψηφίων) και ολοκληρώνονται το Σάββατο 23 Ιουνίου με την εξέταση της Γαλλικής και Ιταλικής γλώσσας.
Αντίστροφη μέτρηση
Μόλις δύο εβδομάδες απομένουν για την έναρξη του φετινού εξεταστικού «μαραθωνίου» και ακόμη παραμένει άγνωστος ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το έντονο παρασκήνιο με διακύβευμα τη λίστα των ΤΕΙ που θα δεχθούν εκ νέου φέτος εισακτέους και θα αποφύγουν το «λουκέτο» είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθούν οι σχετικές ανακοινώσεις και, πλέον, όλα εξαρτώνται από τις μετεκλογικές εξελίξεις. Σύμφωνα, πάντως, με τον έως τώρα σχεδιασμό του υπουργείου, ο αριθμός των εισακτέων θα είναι αυξημένος κατά μερικές χιλιάδες σε σύγκριση με πέρυσι (ήταν 74.440 σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, εκτός των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών).
Αίτηση συμμετοχής στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις έχουν υποβάλει 110.851 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, εκ των οποίων οι 87.820 είναι τελειόφοιτοι (72.565) και απόφοιτοι (15.255) των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων ξεκινούν τη Δευτέρα 21 Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας γενικής παιδείας και ολοκληρώνονται την Τρίτη 5 Ιουνίου με το μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Για τα Επαγγελματικά Λύκεια, οι εξετάσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 21 Μαΐου για τους υποψήφιους της ομάδας Β΄ και την Τρίτη 22 Μαΐου για τους υποψήφιους της ομάδας Α΄, ενώ και στις δύο περιπτώσεις ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 11 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου