Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Στον Τύπο της Κυριακής: ΝΔ: επί τάπητος, όλα τα μέτρα για αλλαγή του συνταγής του Μνημονίου


Σημαντικά βήματα για την ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση κρίσιμων όρων και παραμέτρων του δευτέρου Μνημονίου, καθώς και για την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 1-3 χρόνια, ώστε να ανακουφιστεί σταδιακά και να ξαναμπεί σε αναπτυξιακή τροχιά η χειμαζόμενη ελληνική οικονομία, σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και θα συζητηθούν διεξοδικά την προσεχή Τετάρτη 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία της Ν.Δ.
Ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η οποία θα πραγματοποιηθεί λίγες ώρες πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών με αντικείμενο την ανάπτυξη, και θα θέσει ως «κόκκινες γραμμές» όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να αλλάξει η συνταγή του Μνημονίου και να βγει η χώρα μας από το τούνελ της ύφεσης. Η παρέμβαση του κ. Σαμαρά αναμένεται να είναι καθοριστική, καθώς στη Σύνοδο του ΕΛΚ έχουν προσκληθεί οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ στις εργασίες της Συνόδου θα μετάσχουν ως μέλη του κόμματος 15 από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. Μεταξύ αυτών, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και οι πρωθυπουργοίτης Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν και της Ιρλανδίας Εντα Κένι.
Η Ν.Δ. έχει προετοιμάσει μεθοδικά το έδαφος για να γίνουν δεκτές οι θέσεις της περί σημαντικών διορθωτικών αλλαγών στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, μέσα από ένα μπαράζ συναντήσεων κορυφαίων στελεχών της με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Οπως προέκυψε από τις επαφές αυτές, ο σπόρος της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, τον οποίο έριξε από την πρώτη στιγμή ο κ. Σαμαράς, έχει πλέον ωριμάσει και θα αποδώσει σύντομα καρπούς, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα στείλει προς τους Ευρωπαίους εταίρους της διά του επόμενου εκλογικού αποτελέσματος σαφές μήνυμα ότι επιθυμεί να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης.
            Κατά τις διεξοδικές συζητήσεις τους, τα στελέχη της Ν.Δ. εξήγησαν τον αρνητικό αντίκτυπο που είχε στη χώρα μας η εμμονή, ιδίως των Γερμανών, στη σκληρή λιτότητα και τη δημοσιονομική προσαρμογή εντός ασφυκτικών χρονικών πλαισίων, αλλά και τη ζημιά που έχει προκαλέσει η σκληρή, συχνά λαϊκιστική, ρητορική του Βερολίνου. Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι έδειξαν πως αναγνωρίζουν ότι η ύφεση και η ανεργία, ιδίως στις τάξεις των νέων, βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός ελέγχου και ότι οι σχετικές προβλέψεις της Τρόικας (ιδίως του ΔΝΤ) έπεσαν παταγωδώς έξω όχι μόνο εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων της ελληνικής πλευράς, αλλά και διότι υποτιμήθηκε η υφεσιογόνος διάσταση των ασφυκτικών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που το ΔΝΤ και η Κομισιόν έχουν προβλέψει για φέτος συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας μας κατά 4,7% και ανεπισήμως έχουν αρχίσει να κάνουν λόγο για 5,5%, η ύφεση εκτοξεύθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους στο 6,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Παράλληλα, τα αντίστοιχα στοιχεία για την ανεργία έδειξαν ότι τον Φεβρουάριο έφθασε στα δυσθεώρητα ύψη του 21,7%, ενώ η Τρόικα έχει προβλέψει ότι θα διαμορφωθεί στο 19,4% σε επίπεδο έτους.
            Κατόπιν αυτών, διαφαίνεται πλέον διάθεση για πρωτοβουλίες με στόχο την καταπολέμηση της βαθιάς ύφεσης και της καλπάζουσας ανεργίας, ενώ οι δανειστές μας βλέπουν με καλό μάτι την πραγματοποίηση ορισμένων διορθωτικών παρεμβάσεων, ώστε το μίγμα οικονομικής πολιτικής να εμπλουτιστεί με αναπτυξιακού χαρακτήρα δράσεις αλλά και -το κυριότερο– μέτρα που θα επιτρέψουν τη δικαιότερη κατανομή βαρών για τους Ελληνες πολίτες.


Ποιες αλλαγές θα αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι

Θέλοντας να προσδιορίσουν με ακρίβεια το πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης του νέου Μνημονίου, τα στελέχη της Ν.Δ. αποκόμισαν από τις συζητήσεις τους με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι οι τελευταίοι είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν:
-         Την αντικατάσταση παρεμβάσεων που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές ή επιβάρυναν δυσανάλογα συγκεκριμένες μόνο ομάδες του πληθυσμού, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι με αύξηση συντάξεων.
-         Τη μείωση του ΦΠΑ, που αποτελεί κομβικό σημείο του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ.
-         Τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, με στόχο την τόνωση της πραγματικής οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων.
-         Μεγαλύτερη έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προκειμένου να αντληθούν περισσότερο έσοδα και να λειανθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις.
 
 
 
 Tα οφέλη της επιμήκυνσης και το «σχέδιο Μάρσαλ»
 
 
Εξίσου σημαντικό είναι ότι κερδίζει έδαφος η ιδέα της παράτασης του Μνημονίου κατά 1-3 χρόνια, με ταυτόχρονη πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας, η οποία είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές το 2015, αμέσως μετά τη σημερινή λήξη του δανειακού προγράμματος. Το ΔΝΤ έχει ήδη προγραμματίσει την καταβολή 8,2 δισ. ευρώ στη χώρα μας το 2015, συνεπώς εκκρεμεί ανάλογη μέριμνα μόνο από την πλευρά της Ε.Ε., χωρίς το θέμα να αποτελεί πλέον «ταμπού» στους κόλπους των Βρυξελλών. Η επιμήκυνση διασφαλίζει πολλαπλά οφέλη: (α) Αποτρέπει την επιδείνωση της ύφεσης, (β) συμβάλλει στη συγκράτηση της ανεργίας, (γ) επιτρέπει την αναδιάταξη των μέτρων για τα επόμενα χρόνια, δίνοντας πολύτιμη ανάσα τόσο στους πολίτες όσο και στην επόμενη ελληνική κυβέρνηση, καθώς δεν θα απαιτηθεί να ληφθούν μονομιάς μέτρα ύψους 14 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.
            Τέλος, φαίνεται να «ξαναζεσταίνεται» η ιδέα ενός «σχεδίου Μάρσαλ» ή ενός ευρύτερου αναπτυξιακού πλάνου για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση (Europroject), έρχονται ένα βήμα πιο κοντά τα ευρωομόλογα επενδύσεων (ιδίως για τη χρηματοδότηση μεγάλων οδικών αξόνων) και στο βάθος διακρίνεται ακόμα και η προοπτική του περιβόητου ευρωομολόγου. Επιπλέον, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αμεσότερης διοχέτευσης κονδυλίων του ΕΣΠΑ για κομβικής σημασίας έργα στην Ελλάδα, αλλά και για μια πιο ευέλικτη στάση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) απέναντι στην ενίσχυση αναπτυξιακών και επιχειρηματικών σχεδίων στην Ελλάδα.
            Ενδεικτικό της αλλαγής κλίματος στην Ευρώπη είναι ότι την περασμένη Πέμπτη εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ δήλωσε ότι στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και κορυφαίων αξιωματούχων της Ε.Ε. «υπήρξε ευρεία συμφωνία πως η δημοσιονομική προσαρμογή και η ανάπτυξη δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενες, αλλά είναι και οι δύο αναγκαίες».

ΜΑΡΙΟΣ ΡΟΖΑΚΟΣ

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου