Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Bankia: Γέρνει επικινδύνως!



Η εφημερίδα «El Pais» εκτιμούσε πριν από λίγο καιρό ότι η Bankia, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, θα ζητούσε από την κυβέρνηση 15 δισ. ευρώ για την ανακεφαλοποίησή της.

Εκτιμούσε, δηλαδή, ότι μαζί με το πρώτο πακέτο των 4,5 δισ. που είχε πάρει η τράπεζα το συνολικό πακέτο «διάσωσής» της θα πλησίαζε τα 20 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομίας Λουίς δε Γκίντος εκτιμούσε πάλι ότι η τράπεζα θα χρειαζόταν μόνο 9 δισ. ευρώ επιπλέον, ενώ η ισπανική κυβέρνηση εκτιμούσε ότι όλες οι τράπεζες μαζί θα χρειάζονταν λιγότερα από 15 δισ. ευρώ. Προφανώς όλοι είχαν υποτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος. Την περασμένη Παρασκευή, η Bankia ζήτησε έκτακτη κρατική επιχορήγηση ύψους 19 δισ. ευρώ, ποσό που αν προστεθεί στα προηγούμενα
4,5 δισ. μάς κάνει 23,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η τράπεζα ανακοίνωσε «ζημιά ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ», η οποία προέκυψε «μετά την αναθεώρηση του ισολογισμού του 2011», τη στιγμή που τον περασμένο Φεβρουάριο είχε ανακοινώσει κέρδη ύψους 309.000.000 ευρώ. Στην αναθεώρηση ελήφθησαν υπ' όψιν στεγαστικά δάνεια τα οποία πέρασαν στο «κόκκινο» και η υποτίμηση της αξίας πολλών υποθηκευμένων ακινήτων.

Η ισπανική κυβέρνηση φαίνεται ότι μελετά τώρα τη συγχώνευση της τράπεζας με άλλες δύο, την Catalunya Banc και τη Novagalicia Banco, μετά την εθνικοποίηση και των τριών. Η τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα είναι η μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της χώρας. Η Bankia, που είχε εθνικοποιηθεί εν μέρει στις αρχές του μήνα, είναι η τράπεζα που είχε εκτεθεί περισσότερο στη «φούσκα» των ακινήτων στη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης, καθώς είχε περίπου 32 δισ. ευρώ σε «τοξικά» δάνεια. Εν τω μεταξύ, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα πέντε τραπεζών στην κατηγορία των «σκουπιδιών». Οπως επισημαίνει ο οίκος, η Ισπανία εισέρχεται σε δεύτερη ύφεση, η οποία θα προκαλέσει μια μεγάλη αύξηση των προβληματικών τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων το 2012 και το 2013. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εφημερίδα «The Wall Street Journal», ο φόβος ότι η κρίση που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια από την Ελλάδα θα μεταδοθεί και στην Ισπανία γίνεται όλο και περισσότερο μια πραγματικότητα.


Μαρία Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου