Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Στους άνω των 50 ελπίζουν τώρα στο ΠΑΣΟΚ


Με το αφτί στο κινητό βρίσκονται τις τελευταίες ώρες ο Ευ. Βενιζέλος και οι επιτελείς του, αναμένοντας να ακούσουν κάποια καλύτερη είδηση από αυτές που έβλεπαν μέχρι χθες στις λεγόμενες κυλιόμενες μετρήσεις. Το αρνητικό είναι ότι και οι προσλαμβάνουσες που έχουν από τα κομματικά στελέχη από όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν απέχουν και πολύ από τα ποσοστά που ήδη έχουν υπόψη τους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου σε σύγκριση με την κινητικότητα στις άλλες πόλεις της περιφέρειας αλλά και τις αγροτικές και νησιωτικές περιοχές «επικρατεί άπνοια…».
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» εντοπίζεται, όμως, στο Λεκανοπέδιο και κυρίως στη Β’ Αθήνας και τη Β’ Πειραιά, περιφέρειες που παραδοσιακά έδιναν τη νίκη ή αποτελούσαν τις βασικές αιτίες για την ήττα σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Διαφορετική είναι η εικόνα σε κάποιες περιοχές της περιφέρειας, ακόμα όμως και στα παραδοσιακά «πράσινα» κάστρα (όπως η Κρήτη, η Αιτωλοακαρνανία και τα νησιά του Αιγαίου) η εικόνα δεν είναι καλή για την Ιπποκράτους.
Αντίστοιχα άσχημα μηνύματα δέχονται οι επιτελείς του Ευ. Βενιζέλου, όταν επιχειρούν να αναλύσουν
την προβλεπόμενη στάση των πολιτών αύριο στην κάλπη, με βάση τις ηλικίες. Στις ηλικιακές ομάδες 18-45 το ΠΑΣΟΚ εμφάνιζε μέχρι και χθες βράδυ πρωτόγνωρα χαμηλά ποσοστά, ενώ τις τελευταίες ημέρες εμφάνιζε μία κινητικότητα στις μεγάλες ηλικίες, δηλαδή στους ψηφοφόρους πάνω από 50.
Τα στελέχη της Ιπποκράτους, πάντως, ακόμα ελπίζουν και αυτό οφείλουμε να το καταγράψουμε. Τι ελπίζουν; Αυτό που είπε ο Ευ. Βενιζέλος στη διακαναλική συνέντευξη της περασμένης Πέμπτης: ότι ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων θα αποφασίσει το τελευταίο τριήμερο ή ακόμα και το πρωί της Κυριακής τι θα ψηφίσει. Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου λένε ακόμη στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι η καταγεγραμμένη άρνηση των πολιτών να απαντήσουν στις εταιρίες δημοσκοπήσεων -το οποίο όντως είναι το κύριο χαρακτηριστικό των ερευνών της τελευταίας περιόδου- τους δίνει το δικαίωμα να ελπίζουν ότι ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης δεν καταγράφεται στα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους. Όχι -όπως διευκρινίζουν- επειδή έχει «πιάσει τόπο» ο έντονα «διλημματικός» λόγος του Ευ. Βενιζέλου αλλά επειδή εκτιμούν ότι κάποιοι που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2009 θα πάνε στην κάλπη με έντονο το συναίσθημα ότι από την ψήφο τους κρέμεται το ίδιο το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.
Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ελπίζουν ότι ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών που αυτοτοποθετούνται στη δεξαμενή των αναποφάσιστων είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ το 2009, για τους οποίους προβλέπουν (ή… εύχονται) ότι θα… επαναπατριστούν έστω και με βαριά καρδιά.
(από τον “Ελεύθερο Τύπο”)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου