Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Τα 10+1 SOS για τις δηλώσεις



Πρακτικές απαντήσεις σε ερωτήματα πολιτών που αφορούν την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να δηλωθούν οι γάμοι, τα διαζύγια και οι κατοικίες των φορολογουμένων παρέχει το υπουργείο Οικονομικών στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Επιπλέον, δίνονται οδηγίες για τη συμπλήρωση ποσών που ελήφθησαν ως αποζημίωση απόλυσης, αλλά και για την καταχώριση στοιχείων από φορολογουμένους που φιλοξενούνται ή μισθώνουν ένα ακίνητο.
Αναλυτικά κάποια από τα ερωτήματα και οι αντίστοιχες απαντήσεις που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογουμένους παρατίθενται στη συνέχεια:


Πώς γίνεται επιβεβαίωση όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν
εμφανίζεται η σύζυγος;
Θα επιλέξετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ», θα πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου και μετά θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση των στοιχείων (φροντίστε να ενημερωθεί και το Μητρώο της ΔΟΥ με τη μεταβολή).

Εχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τον ή τη σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;
Εάν είστε άνδρας, θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της συζύγου. Εάν είστε γυναίκα, μετά τη διαγραφή της ένδειξης «ΕΓΓΑΜΟΣ» θα πάτε στο πεδίο «ΥΠΟΧΡΕΟΣ» και θα πληκτρολογήσετε τον δικό σας ΑΦΜ.
Στη συνέχεια θα πατήσετε «Επιβεβαίωση στοιχείων». Επειτα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσετε να προχωρήσετε στη συμπλήρωση της φορολογικής σας δήλωσης (φροντίστε να ενημερωθεί και το Μητρώο της ΔΟΥ με τη μεταβολή).

Εχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2011, πώς το δηλώνω;
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα εισαγάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρίσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.
Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά μεταφορά στη δήλωση.
Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανιστούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για τη σύζυγο.

Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;
Σε περίπτωση φιλοξενίας, αναγράψτε στον κωδικό 801 τον ΑΦΜ του προσώπου που σας φιλοξενεί και συμπληρώστε τους κωδικούς 092, 091 και 097.

Πώς μπορώ να τροποποιήσω τα στοιχεία ενός ακινήτου;
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και στο υποπαράθυρο που εμφανίζεται, αφού επιλέξετε την εγγραφή που θέλετε να τροποποιήσετε, θα κάνετε διαγραφή της εγγραφής και στη συνέχεια εισαγωγή νέας εγγραφής με τα σωστά στοιχεία.
Αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειές σας, επιλέξτε «μεταφορά στη δήλωση».

Πώς θα διαγράψω ένα ακίνητο;
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και στο υποπαράθυρο που εμφανίζεται θα αποχαρακτηρίσετε το ακίνητο που θέλετε να διαγράψετε.

Πώς θα καταχωρίσω ένα νέο ακίνητο;
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα εμφανιστεί το υποπαράθυρο. Επιλέγετε εισαγωγή νέου ακινήτου, πληκτρολογείτε τα στοιχεία του νέου ακινήτου, το χαρακτηρίζετε και επιλέγετε «μεταφορά στη δήλωση».

Σε ποιον πίνακα της δήλωσης Ε1 θα δηλώσω την αποζημίωση απόλυσης;
Η αποζημίωση απόλυσης φορολογείται αυτοτελώς και δηλώνεται στον πίνακα 6 και συγκεκριμένα στον κωδ. 657 ή κωδ. 658, κατά περίπτωση.

Σε ποιον πίνακα της δήλωσης Ε1 θα δηλώσω το εφάπαξ ασφαλιστικού οργανισμού;
Στον πίνακα 6, στον κωδικό 657 ή κωδ. 658, κατά περίπτωση.

Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου, όταν έχω ενοίκιο κύριας κατοικίας;
Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1. Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο, θα καταχωρίσετε τα στοιχεία της κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε «μεταφορά στη δήλωση».
Προσοχή: Θα πρέπει να «κλικάρετε» τον κωδικό 203.
Στη συνέχεια θα συμπληρώσετε και τον πίνακα 7.10.

Εχω επιστροφή φόρου εισοδήματος μεγαλύτερη των 1.500 ευρώ. Πώς θα την εισπράξω;
Αν η επιστροφή φόρου σας ανέρχεται σε ποσό μεγαλύτερο των 1.500 ευρώ, τότε με σχετική σημείωση στο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα σας σταλεί από τη ΓΓΠΣ θα σας ζητηθεί να προσκομίσετε τη δήλωσή σας με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ, για τον έλεγχο του επιστρεφόμενου ποσού.


Στέλιος Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου