Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

«Επίθεση» στην ευρωζώνη: Ο S&P υποβάθμισε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Αυστρία!

«Επίθεση» στην ευρωζώνη: Ο S&P υποβάθμισε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Αυστρία! Και επίσημα ανακοινώθηκε η υποβάθμιση της Γαλλίας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor’s. Χάνει το τριπλό Α η Αυστρία. Την ίδια στιγμή, ο οίκος υποβάθμισε τόσο την Ιταλία όσο και την Ισπανία.


Ειδικότερα, S&P μείωσε την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Γαλλίας από «ΑΑΑ» σε «ΑΑ+», ενώ έχασε το τριπλό Α και η Αυστρία. Οι προοπτικές και των δύο χωρών είναι αρνητικές, ενώ ειδικά για το Παρίσι υπάρχουν πιθανότητες 30% για νέα υποβάθμιση μέσα στο 2012!

Την ίδια στιγμή, η Ισπανία υποβαθμίστηκε στην κατηγορία «Α» και η Ιταλία υποβαθμίστηκε στην κατηγορία «ΒΒΒ+»

Ο οίκος υποβάθμισε επίσης την Κύπρο, την Πορτογαλία , τη Μάλτα, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις για το Βέλγιο, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, ενώ όλες οι χώρες που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση στις 5 Δεκεμβρίου βγήκαν από αυτό το καθεστώς, εκτός από την Κύπρο, που είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τις 12 Αυγούστου.

Στη σχετική του ανακοίνωση ο οίκος αιτιολογεί την ενέργειά του επισημαίνοντας πως οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τις τελευταίες εβδομάδες ενδεχομένως είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν πλήρως τις συνεχιζόμενες συστημικές εντάσεις στην Ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι την είδηση της υποβάθμισης της Γαλλίας είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν.

Μάλιστα ο κ. Μπαρουέν επιβεβαίωσε την υποβάθμιση προτού καν ανακοινωθεί επίσημα από την S&P!

Ο κ. Μπαρουάν δήλωσε ότι η υποβάθμιση δεν είναι καταστροφή και πως η αξιολόγηση ΑΑ+ είναι μια καλή αξιολόγηση. Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 σημείωσε πως «δεν υπαγορεύουν οι οίκοι αξιολόγησης τη γαλλική πολιτική» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανακοινώσει νέα δέσμη μέτρων οικονομικής λιτότητας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, ο S&P είχε τοποθετήσει την αξιολόγηση των 15 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική -περιλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης- και ανέφερε ότι οι «συστημικές πιέσεις» εντείνονταν καθώς οι όροι αναχρηματοδότησης του χρέους των 17 χωρών της ευρωζώνης επιδεινώνονταν.

Έκτοτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χορήγησε στο τραπεζικό σύστημα έκτακτη χρηματοδότηση για να αποτρέψει μια ενδεχόμενη έλλειψη πιστώσεων. Όταν είχε προβεί σε εκείνη την ανακοίνωση ο οίκος είχε προειδοποιήσει ότι ήταν πιθανό να υποβαθμίσει και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

«Η συνέπεια (της υποβάθμισης της Γαλλίας) είναι ότι το ΕΤΧΣ δεν μπορεί να διατηρήσει το τριπλό Α», σχολίασε ο Γιεργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank. «Μπορεί να αναστατώσει τις αγορές βραχυπρόθεσμα αλλά δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα σε έναν κόσμο στον οποίο οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία επίσης δεν έχουν τριπλό Α πλέον. Το τριπλό Α είναι είδος απειλούμενο με εξαφάνιση», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου