Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Παύση διαπραγματεύσεων για το PSI μέχρι την Τετάρτη - Χρηματοπιστωτικό «θρίλερ» με το ελληνικό χρέος

Παύση διαπραγματεύσεων για το PSI μέχρι την Τετάρτη - Χρηματοπιστωτικό «θρίλερ» με το ελληνικό χρέος Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις των εμπλεκόμενων για το PSI Plus.

H ομάδα που εκπροσωπείται από το IIF και τον Τσαρλς Νταλλάρα φέρεται να βρίσκεται σε δυσχερή θέση διότι η εκ διαμέτρου αντίθετη στα συμφέροντά της πλευρά των δανειστών, κυρίως αυτή των Γερμανών, έριξε στο τραπέζι την τελική, γι' αυτούς, προσφορά για ένα «κούρεμα» που ήταν εκτός προϋπολογισμού για τους τραπεζίτες και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής το IIF προχώρησε στην έκδοση μιας ανακοίνωσης όπου ούτε λίγο, ούτε πολύ έκανε λόγο για «διακοπή των συνομιλιών» και πιθανή επανέναρξή τους εάν και όταν η ελληνική πλευρά θα ήταν έτοιμη να προσέλθει με συγκεκριμένους όρους.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έκαναν από το μεσημέρι λόγο για νέα συνάντηση των εμπλεκόμενων την Τετάρτη, κάτι που μεταδιδόταν διεθνώς και από το Reuters.

Πηγή προσκείμενη στη γερμανική πλευρά, έλεγε με νόημα πως η συμφωνία «πρέπει να κλειστεί και θα κλειστεί». Σημείωνε δε, πως η πλευρά του Τσαρλς Νταλλάρα και των μελών του IIF βρέθηκε όντως σε δυσχερή θέση, καθώς το ύψος του «κουρέματος» ξεπερνούσε αρκετά το αναθεωρημένο ύψος που είχε κοινοποιήσει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου στους πελάτες και μέλη του.

Αργά το απόγευμα, τραπεζικοί κύκλοι έκαναν λόγο για πιθανό «εκβιασμό» των τραπεζιτών, προκειμένου νε πετύχουν κάτι καλύτερο, αν και αυτός που εμφανώς έχει  το πλεονέκτημα εδώ και καιρό είναι οι δανειστές και κυρίως το Βερολίνο.

Η ίδια πηγή εκτιμούσε πως πολλά θα εξαρτηθούν από τις «ζυμώσεις» που θα γίνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο, κυρίως όμως από την αντίδραση των αγορών με το άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας. Εάν στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, τα hedge funds και τραπεζικά χαρτοφυλάκια προχωρήσουν σε επιθετικές κινήσεις προκειμένου να πιεστούν ευρώ και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τότε, ανάλογη θα είναι και η αντιμετώπιση και των δανειστών, Γερμανών στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Το ευτύχημα για την Αθήνα είναι πως σε αυτή τη φάση της αντιπαράθεσης, έχει προσδεθεί στο άρμα των γερμανικών συμφερόντων.

ΔΝΤ: Επανέναρξη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

Το ΔΝΤ σχολίασε την παύση των διαπραγματεύσεων, μέσω της εκπροσώπου του.

««Προσβλέπουμε σε επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Είναι σημαντικό αυτές να οδηγήσουν σε μια συμφωνία για το PSI (συμμετοχή των ιδιωτών) η οποία, από κοινού με τις προσπάθειες του επισήμου (σ.σ. κρατικού) τομέα, θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του χρέους»» ανέφερε το Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου