Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ο «Μπένι» χθες στο Μαξίμου εν μέσω φημών για το PSI



Στο σκοτάδι κρατά η κυβέρνηση την πορεία των διαπραγματεύσεων για το PSI, τη στιγμή που η αγορά χθες έζησε έναν καταιγισμό αντικρουόμενων πληροφοριών σχετικά με το θέμα. Μετά τα θετικά σήματα των τελευταίων ημερών, τραπεζικές πηγές ανέφεραν χθες στο Reuters ότι οι διαβουλεύσεις δεν βρίσκονται σε καλή πορεία. Για τον λόγο αυτόν -υποστήριξαν- ενδεχομένως να χρειαστεί αύξηση της συνεισφοράς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

«Οι κυβερνήσεις εξετάζουν αύξηση του δικού τους μεριδίου» υποστήριξε στο πρακτορείο μία από τις πηγές. Σε ερώτηση εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα χρειαστεί να συνεισφέρουν περισσότερα
κεφάλαια για να καλυφθεί το κενό από χαμηλότερη των στόχων συμμετοχή στο PSI, ξεχωριστή πηγή απάντησε ότι «τίποτε δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά όσο μεγαλύτερο είναι το «κούρεμα» τόσο μικρότερη είναι η προθυμία για εθελοντική συμμετοχή».

Την ίδια στιγμή αμερικανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «επικείμενη συμφωνία». Συγκεκριμένα το CNBC υποστήριξε ότι τα νέα ομόλογα θα έχουν 30ετή διάρκεια, πιθανότατα διεπόμενα από το βρετανικό δίκαιο, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το θέμα του επιτοκίου. Πηγές πάντως στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούσαν πιθανή την επίτευξη ενός επιτοκίου κοντά στο 4%-4,5%.

Η «Wall Street Journal» στην ιστοσελίδα της ανέφερε ότι με την οριστικοποίηση του PSI η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος θα βαρύνει αποκλειστικά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της τηρεί σιγή ιχθύος, παρά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Σε αυτές τις συναντήσεις μπαίνει από σήμερα και ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, που έφτασε χθες το βράδυ στη χώρα μας. Καλά ενημερωμένες πηγές δεν αποκλείουν πάντως το «κούρεμα» του χρέους να είναι μεγαλύτερο του 50% και να φτάσει ως τα επίπεδα του 64%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου