Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Στον Τύπο της Κυριακής που κυκλοφορεί: Άγριος τζόγος με το PSI, στην πλάτη της Ελλάδας

Σκηνικό τρόμου έχει στηθεί πάνω από τη χώρα μας μετά την προχθεσινή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους, η οποία φέρνει την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού, καθώς, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία έστω και την τελευταία στιγμή, η χρεοκοπία θα βρεθεί επί θύραις.
Η εμπλοκή στo «μπρα ντε φερ» για το PSI φαίνεται ότι αντανακλά την ευρύτερη αντιπαράθεση που μαίνεται μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών και κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Η Ελλάδα, όπως όλα δείχνουν, δεν διαπραγματεύεται με τους ιδιώτες δανειστές ερήμην των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών της. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους έχει καταστεί αδύνατη μέχρι στιγμής η επίτευξη συμφωνίας είναι αφενός ότι οι ιδιώτες δανειστές ζητούν υψηλό επιτόκιο -τουλάχιστον 5% ή και υψηλότερο- για να μετριάσουν τις απώλειες από το «κούρεμα», ενώ η ελληνική πλευρά, καθ’ υπόδειξιν της Γερμανίας, επιμένει σε επιτόκιο κάτω του 4% προκειμένου το όλο πακέτο να έχει νόημα.
Αφετέρου, πρόβλημα συνιστά η χαμηλή συμμετοχή στο PSI, κυρίως από hedgefunds, η οποία και θα κρίνει αν καταστεί εφικτό να παραμείνει η όλη διαδικασία εθελοντική ή όχι και αν προκύψει ακόμα και μετά την αναδιάρθρωση χρέους χρηματοδοτικό κενό, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με επιπλέον χρηματοδότηση από τους εταίρους της Ελλάδας. Κάτι τέτοιο μοιάζει, όμως, εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο, ιδίως μετά το μπαράζ υποβαθμίσεων που υπέστησαν 9 χώρες της ευρωζώνης το βράδυ της Παρασκευής από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.
Οι υποβαθμίσεις αυτές καθιστούν ακόμα δυσκολότερα τα πράγματα για τη χώρα μας επειδή προκαλούν επίσης πίεση πιστοληπτικής υποβάθμισης στον προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και στο μελλοντικό μόνιμο μηχανισμό (ESM). «Αχρηστεύεται» έτσι το «μπαζούκα» της Ε.Ε. εναντίον των αγορών. Αν οι «μπλόφες» έχουν ήδη εξελιχθεί σε πόλεμο, τότε τα χειρότερα για την Ευρώπη είναι μπροστά.
       Ενώ ελληνική κυβέρνηση και τραπεζικές πηγές εμφανίζονταν αισιόδοξες μέχρι την περασμένη Πέμπτη για την τελική έκβαση των διαβουλεύσεων με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) που εκπροσωπεί τους ιδιώτες επενδυτές, υποστηρίζοντας ότι απομένει η διευθέτηση «τεχνικών λεπτομερειών», οι συνομιλίες του επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, και του συμπροεδρεύοντός του στην επιτροπή των ιδιωτών ομολογιούχων, Ζαν Λεμιέρ, με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο «σκάλωσαν» προχθές και οδηγήθηκαν σε «παύση, ώστε να επανεξεταστεί η εθελοντική φύση του προγράμματος», όπως ανακοίνωσε το IIF.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ομολογιούχοι θα εξετάσουν ξανά τη στάση τους σε συνάντηση αύριο στην Αθήνα, ενώ οι επαφές με την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να συνεχιστούν έως την Τετάρτη με άξονα «ή τελική λύση με “κούρεμα” τώρα ή χρεοκοπία».
Η υπ’ αριθμόν ένα εστία τριβής είναι το επιτόκιο των ομολόγων που θα αντικαταστήσουν αυτά που έχουν σήμερα οι ιδιώτες στα χέρια τους. Υστερα και από παρέμβαση των δανειστών μας (ιδίως του ΔΝΤ και της γερμανικής κυβέρνησης), η Αθήνα πίεσε προχθές για επιτόκιο κοντά στο 3%, ενώ οι ομολογιούχοι δεν δέχονται να ρίξουν τον πήχυ κάτω από το 4,75%-5% σε ορίζοντα 30ετίας.Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της παραδοχής της Τρόικας -και πρωτίστως του ΔΝΤ- ότι ακόμα και αν ολοκληρωθεί επιτυχώς το «κούρεμα» βάσει της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου, δεν θα διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, διότι:
1. Η κατάσταση της οικονομίας μας έχει επιδεινωθεί δραματικά από τον περασμένο Οκτώβριο.
2. Πρόσθετη προϋπόθεση για να γίνει πράξη το πλαίσιο της 27ης Οκτωβρίου αποτελεί η (σχεδόν) καθολική εθελοντική συμμετοχή των ομολογιούχων, ώστε τα 206 δισ. ευρώ χρέους που κατέχουν να περιοριστούν στα 103 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τέτοιο ενδεχόμενο δεν φάνηκε στον ορίζοντα τις τελευταίες ημέρες, δεδομένου ότι τα hedgefunds συνέχισαν τα προσφιλή τους κερδοσκοπικά παιχνίδια και οι κάτοχοι ομολόγων συνολικής αξίας 14,5 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Μαρτίου έχουν κάθε λόγο να χρονοτριβούν, προσδοκώντας ότι θα εξοφληθούν στο άρτιο.
Τα hedgefunds πιέζουν τόσο για υψηλότερα επιτόκια στα νέα ομόλογα όσο και για μερίδιο εξόφλησης με μετρητά μεγαλύτερο του 15% που έχει πέσει στο τραπέζι. Το βασικό «όπλο» τους είναι ότι κατέχουν περίπου 20 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα από τα 80 δισ. ευρώ που κατέχουν συνολικά οι «ανεξάρτητοι» επενδυτές. Χωρίς τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας τους, το «κούρεμα» θα αποδειχθεί ανεπαρκές.


ΜΑΡΙΟΣ ΡΟΖΑΚΟΣ - 
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου